HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Osmanlı'dan örnek alınacak hiç bir şey yok. Nesini örnek alacaksınız, zorbalığını mı?"

Son zamanlarda bir ümmet vurgusudur gidiyor özellikle muhafazakar çevrelerde. Osmanlı gibi deniyor. Ümmetin birliğini tesis etmek için...


Son zamanlarda bir ümmet vurgusudur gidiyor özellikle muhafazakar çevrelerde. Osmanlı gibi deniyor. Ümmetin birliğini tesis etmek için Osmanlı modelini yine örnek alamayız. O model Yavuz'un ordularının İstanbul'dan çıkıp 40 bin Alevi'yi kesip, önüne çıkanı doğrayıp, Kahire'ye gidip, kutsal emanetleri getirip kılıcını çekerek, 'Halife benim ulan' demesidir. Bir defa Osmanlı sultanları Halife falan değildir zorbadır. Bildiğiniz zorba. Keserek, doğrayarak, katlederek Peygamber'in birkaç kutsal emanetini İstanbul'a getirerek kendini Halife mi ilan etmiş oluyorsun? Bunun Hilafet ile ne alakası var. Hilafet Peygamber'in ölümüyle bitti. Hilafet Hazreti Ali'nin Peygamber'in cenaze namazını 17 kişiyle kıldırması ile bitti. Ondan sonrakiler saltanattır, krallıktır, kisraya özenmektir.

Osmanlı sultanları Halife falan değildir. Osmanlı sultanları halife değil zorbadır. Katildir ve zanidir. Zorbadır zorla ayakta durur, vergi toplar, zorla hilafeti İstanbul'a getirir, kendi çocuk ve akrabalarını katlederler, evlenmeden cariyelerle yatarlar zanidirler. Bunun nesine özeneceksiniz?


Ümmeti birleştirmede model olarak da kullanamazlar. Nasıl olacak bu iş? Peygamber'in Medine Sözleşmesidir. Birinci maddesi şu: 18 kabile sıralanır ki bunları çoğu gayri müslim ve ehli kitap olmayanlardır, bunlar sıralanır ve işte bunlar diğer insanlarla birleşmiş ayrı bir ümmettir denir. Ümmet din birliği demek değildir. Mezhep birliği demek hiç değildir. Ümmet, ekonomik, siyasal geniş bir pakt demektir. Bunun içinde Yahudiler de olabilir, hristiyanlar da olabilir, dürziler, ateistler de olabilir. Her kesimden olabilir. Adalet, doğruluk, dürüstlük ilkeleri etrafında toplanmaları ile ümmet birliği sağlanabilir. Bir Ortadoğu Konfederalizmi ile mümkün olabilir. Herkes birbirine, yaşamına, inancına saygılı olacak.

Business News