Taraftar Hakları Derneği’nin çağrısıyla gerçekleşen Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu’nun kuruluş toplantısı dün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapıldı. Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe, depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesi ile spor müsabakalarına kapatılan Alsancak Stadı ve sürece ilişkin bir konuşma yaptı.
Efe’nin konuşmasından önce Alsancak Stadı’nın tarihsel önemini anlatan bir görsel sunumla başladı.
Daha sonra söz alan Efe konuşmasında şunları kaydetti;
“Alsancak stadı Türkiye profesyonel liglerinde ilk müsabakanın yapıldığı, ilk golün atıldığı sahadır. Depreme dayanıksızlığı söylenen tespitlerin sonuçlarını gören kimse olmadı. Bu sonuçların neden kamuoyuyla paylaşılmadığının sorgulanması gerekiyor. Ayrıca 400.000 nüfuslu Konak merkezinde afet toplanma alanı olarak belirlenen 4 yerden birisi olan bu stad, deprem anında çadır kent alanıdır. Bu stad, büyük bir kentsel yani rantsal dönüşüm projesinin göbeğinde yer alıyor. 2012 yılında Alsancak stadının yıkılıp yerine AVM yapılacağı haberleri gündeme gelmişti. Buna karşı gösterdiğimiz tepkiler sonucu hükümet geri adım atıp AVM projesinden vazgeçtiğini açıklamak zorunda kalmıştı. Fakat aradan geçen zaman içinde 2014 yılında stadın kapısına kilit vuranların, stadın çevresindeki rantsal dönüşüm için ürkütücü girişimleri bizler için bu konuyu oldukça hassas kılmaktadır. Son 4 aydır Alsancak stadının TOKİ’ye devri haberleri kamuoyonun gündemindedir. Şu görülmektedir ki Alsancak Stadı, bu gidişle rantsal dönüşüm kurbanı edilmek istenen bir staddır. Artık vakit kaybetmemek gerektiğini düşünüyoruz. İşte bu yüzden biz taraftarlar olarak tarihimize sahip çıkacağız. Alsancak stadı tarihtir, yok edilemez diyoruz.
Alsancak stadında geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğimiz forum sonucunda, bu platform çağrımızı karara bağladık. Alsancak stadı sahipsiz değildir. Alsancak stadı İzmir’indir, İzmirlilerindir, diyoruz.
Peki ne istiyoruz; Alsancak stadının yerinde yenilenmesini istiyoruz. Buna ek olarak yenilenen stad içerisinde tarihsel olarak, 1870’ li yıllardan bugüne kadar belli başlı müsabakaların, sporcuların, o stad içinde geçen olayların tarafsız biçimde anlatıldığı bir spor müzesi kurulmasını istiyoruz.”
Kürsüde platform destekçisi temsilcilerin görüş, düşünce ve önerilerinin değerlendirildiği konuşmalar yapıldı. Platformun yürütme kuruluna katılmak isteyen belirlenmesiyle toplantı sona erdi.
Alsancak Stadı Koruma ve Yaşatma Platformu Katılımcıları şöyle;
-Taraftar Hakları Derneği
-TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu
-DİSK Ege Bölge Temsilciliği
-Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyonu
-Çağdaş Hukukçular Derneği
-Altay Eskiizmir
-Spor Emek-Sen
-Sportmence Dergisi
-FKF(Fikir Kulüpleri Federasyonu)
-İleri Haber
-Alsancak Hareketi Derneği
-Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği
-Üzüm- Sen
-Kızılaslan
-Altay gazetesi
-Yenikapı Sanat Kolektifi
-Taşra
-YSKA
-Medya ve İletişimciler Derneği
-UniA
-EgenetTV.com
-Grup İzmir GFB
-Vamos Bien
-İ.E.Ü Sinema ve Digital Medya Kulübü
-Altay BAU
-Karşıyaka ve Güzelyalı Halk Forumu.