Güneydoğu'daki belediyelerin elektrik borçlarını ödememesi üzerine Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ile yaşadığı kriz hala gündemde.
Bölgedeki kaynaklara göre, elektrik krizinin başsorumluları belediyeler ancak, toprak ağaları da pek göz önünde olmasa da kaçak kullanımda zirvede yer alıyor.
İşte bölgeden bilgiler ve özel fotoğraflar...
Özellikle Diyarbakır'da DEDAŞ, borçlu belediyenin elektriğini kestiği anda bürolarının mühürlenmesiyle karşılaşmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel'in evindeki su sayacı bile kayıp kaçak kontrolü için sökülmüştü. Büyüyen kavgada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak, "Bu kentte haksız ve hukuksuz bir şekilde susuz bırakanlara bu şehri dar ederiz" diye konuşmuştu.
Peki, Diyarbakır'da yaşanan elektrik krizi ne, kimler israfın başsorumlusu...
6 İLDEKİ 109 BELEDİYE BORÇLU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde belediyeler ile köy içme sularına ait elektrik borcu 260 milyon TL’ye ulaştı.
Dicle Elektrik Perakende Dağıtım A.Ş. (DEPSAŞ)’den alınan bilgilere göre, şirketin elektrik dağıtım bölgesinde yer alan 6 ildeki 109 belediye, elektrik şirketine borçlu. Bu da söz konusu illerdeki belediyelerin nerdeyse tamamının önemli sayılabilecek miktarda elektrik borcu olduğu anlamına geliyor.
TOPRAK AĞALARI BAŞROLDE
Güneydoğu'da toprak ağaları da elektrik krizinin başsorumlularından. Bölgede yapılan tarla sulamalarında kullanılan kaçak elektrik sorunu büyütüyor.
Elektrik direklerinden çekilen kaçak hatlarla kilometrelerce uzaklıktaki tarlaların sulanması, toprak ağalarına işaret ediyor. Bölgeden edinilen bilgilere göre de toprak ağaları sulama sırasında elektriği özellikle kaçak kulanıyor.
GECEKONDUDA İKİ KLİMA!
Güneydoğu'da elektrik israfı öyle bir hal almış ki, gecekondular da dahi elektrikli aletler abartılı olarak tercih ediliyor. Fotoğrafta da yer aldığı üzere, gecekondularda bile klimalar yer alıyor. Öte yandan, elektriğe para ödenmediğinden elektrikli aletler sıkça kullanılıyor.
Türkiye genelinde yaklaşık 34 milyon elektrik abonesi aylık ortalama 500 KWH elektrik tüketirken Güneydoğu'daki yaklaşık 1,5 milyon elektrik abonesi ise aylık ortalama 1,266 KWH elektrik tüketiyor.
Bu tüketime karşılık yapılan tahsilatı görmek için aşağıdaki çarpıcı tabloya bakalım:
Daha yeni Daha eski