HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Lüks otelden cepheye asker onaylı teslimat"

NYT muhabirleri Antep’teki sınır bölgesinde IŞİD’e katılımı inceledi. Gazeteye konuşan bir kaçakçı IŞİD çete üyelerini lüks otellerden...


NYT muhabirleri Antep’teki sınır bölgesinde IŞİD’e katılımı inceledi. Gazeteye konuşan bir kaçakçı IŞİD çete üyelerini lüks otellerden alıp cepheye götürüşünü anlattı, sınırdaki askerlerin geçişe izin verdiğini söyledi
New York Times muhabirleri, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’e insan akışının nasıl gerçekleştiğine yönelik hazırladığı haberde, Antep sınırındaki köylerde yaşayan ve geçimlerini sigara, şeker gibi ürünleri sınırdan geçirerek sağlayan Türk kaçakçılarla görüştü. Kaçakçılar, IŞİD çetelerinin kendilerini ölümle tehdit ederek geçiş için kullandığını belirtti.ABD merkezli New York Times gazetesi, Türkiye’nin IŞİD’e sınırdan katılım konusunda “yetersiz veya gönülsüz” geçişi ile katılımlar konusunda tedbirli davranmasını söylemesine karşın davrandığını, IŞİD’in insan kaçakçılarını ölümle tehdit ederek kullandığını ve çete üyesi akışının sürdüğünü yazdı.
Ölüm tehdidiyle kaçakçılar kullanılıyor
Mustafa adlı bir kaçakçı, bugüne kadar 200 yabancıyı sınırdan geçirdiğini anlattı ve Esad’a karşı savaştıkları için Nusra Cephesi üyelerini geçirmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Aynı kaçakçı, IŞİD’in ise “Onlar Sünnileri bile öldürüyorlar. Bizi ölümle tehdit ediyorlar. Geçim kaynağımızı engelliyorlar” dedi.
Kimi zaman gece yarısı Suriye’deki bir IŞİD komutanının kendilerini telefonla arayarak kentteki lüks bir otelde kalan bir militan adayını alarak sınıra kadar eşlik etmelerini istediğini aktaran Mustafa, bu kişileri sınırdan geçirmek için her zaman bir yol bulabildiklerini kaydetti.
Mustafa, sınırda kendisini tanıyan bir sınır askerinin de başını diğer tarafa çevirerek geçişe müsaade ettiğini kaydetti.
Artık dikkat çekmiyorlar ama varlar
Suriye Savaşı’nın ilk döneminde cihatçı çetelerin ayırt edici saka ve kıyafetleriyle sınır kasabalarında caddeleri, sokakları doldurduğunu aktaran NYT muhabirleri, bu duruma yönelik bölgedeki gerilimin artmasından sonra daha dikkatli davranıldığını, çete üyelerinin tıraş olup kot pantolon giydiğini ve daha az dikkat çekmeye çalıştığını aktardı.
Türk yetkililere göre suçlu ‘Batı’
ABD’nin baskısıyla IŞİD’e verdiği sınırlamak zorunda kalan AKP iktidarının gönülsüzlüğünü sınır hattındaki geçişi durdurmada gösterdiğinin ifade edildiği haberde, Türk yetkililere de ulaşıldığı ve yetkililerin Batılı ülkeleri suçlamayı tercih ettiği dile getirildi.
Sendika.Org

Business News