ABD'nin The New York Times gazetesinin Türkiye'deki darbe girişimini konu alan "Erdoğan'ın pervasız intikamı" başlıklı başyazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki başarısız darbe girişimine 'ayrım gözetmeyen bir intikam' ile yanıt verdiği görüşü dile getirildi.
Darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlarda başta ordu, güvenlik güçleri ve yargı olmak üzere pek çok kurumdan binlerce kişinin gözaltına alındığına veya görevden uzaklaştırıldığına dikkat çekilen yazıda, söz konusu tasfiyenin 'genişlik ve derinlik açısından oldukça çarpıcı' olduğu dile getirildi.
Başyazıda ayrıca şu dikkat çekici satırlara yer verildi:
"Bu insanların kaç tanesinin haftasonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı gerçekleştirilen darbe girişiminde gerçekten yer aldığı belli değil. Türkiye'nin hassas demokrasisinin bu zorluğu atlatıp atlatamayacağı, ülkenin fiilen otoriter bir devlete dönüşüp dönüşmeyeceği ve NATO'nun güvenilir bir üyesi olarak devam edecek şekilde iyileşip iyileşemeyeceği belirsizliğini koruyan diğer noktalar.
"Böyle bir zamanda, halkını hukukun üstünlüğü altında birleştirmeye, demokratik değerleri tekrar teyit etmeye ve darbecileri daha en başta harekete geçiren şikayetlerin üzerine gitmeye istekli ve hevesli bir lider olması ümit edilirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar bu liderlik testinde başarısız olmaya kararlı görünüyor."
"Türkiye daha da istikrarsızlaşabilir"
Darbe girişiminden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idam cezasını geri getirebileceklerini ifade ettiğini vurgulayan The New York Times, başyazısında ayrıca şu çarpıcı görüşlere yer verdi:
"Fakat tabii ki hükümetin onay verdiği bir kan gölü, Türkiye'yi daha da istikrarsızlaştırabilir ve Erdoğan'ı modern Türkiye'nin model bir Müslüman demokrasisi olma sözünü ortadan kaldıran kişi olarak gösterebilir. Darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğini her geçen gün daha fazla tanımlayan paranoyaya varan otoriter davranışını arttırmış gibi görünüyor."
The New York Times'ın başyazısına şu sözlerle son verildi: "Darbeyi protesto etmek için cumartesi günü sokakları dolduran insanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı savunmak için olduğu kadar, anayasal demokrasiyi korumak için de oradaydı. Erdoğan, bu mesajı dikkate alacak kadar mantıklı olacaktır."