The Economist, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın popülaritesi düşerken yetkililerin görevine son verdiğini, bunun da siyasi geleceğine dair endişelendiğinin bir kanıtı olduğunu da yazdı.
Makalede, görevinden istifa edeceğini açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bu yıl başında bir grup yabancı gazeteciyi davet ederek, PowerPoint’te 15 Temmuz darbe girişimine dair bir sunum yaptığı hatırlatıldı.


Arka fonda, ‘Requiem for a Dream’ eşliğinde vücudu tanklar tarafından ezilmiş insanların görüntülerini gösterdi. Sunumu, batılı güçlerin bu katliama katıldığını, Obama hükümetinin IŞİD’i yarattığını ve Amerika ile İsrail’in sismik araçlar aracılığıyla Türkiye’nin Ege kıyılarında depremler tetiklediğini iddia ederek bitirdi. Şaşkına dönen bir gazeteci, Gökçek’in bu bilgiyi nereden aldığını sordu. Gökçek de, “Emrim altında dünyanın en iyi istihbarat servisi var. Adı da Google” dedi. Hiç de şaka yapıyor gibi görünmüyordu.

Dergi, Gökçek’in, Türkiye’nin en önde gelen komplo teorisyeni olarak kariyerinin, 20 yıldan fazla süren görevinden istifa edeceğini açıkladığı 23 Ekim’de apansız bir şekilde sonlandığına dikkat çekti.

Makaleye göre, Erdoğan ve AKP yanlısı medya tarafından, istifa etmemesi halinde cezai kovuşturmayla karşılaşacağı yönündeki artan baskı sonrasında bu kararı aldı. Bu suçlamaların mahiyeti açıkça ilan edilmese de, 2 yıl önce dönemin başbakan yardımcısı Gökçek’i geniş kapsamlı bir yolsuzlukla suçladı.

Analize göre, Gökçek ülke genelinde kellesi gidecek pek çok belediye başkanından biri. Eylül ayından beri, görev süreleri 2019’da dolacak olan çok sayıda AKP’li belediye başkanı istifa etti. Erdoğan’ın ilk istifasını istediği belediye başkanı da İstanbul’unki oldu.

“Seçilmiş belediye başkanlarını fırlatıp atmak, Erdoğan hükümetinin ne kadar otoriter olduğunun bir kanıtı. Geçen yıldan beri, Kürt illerindeki 80’den fazla belediye başkanı tutuklandı. Bir çoğu da kayyum atanarak yerlerinden edildi” yorumu yapıldı.

Üç ay daha uzatılan OHAL’de, Erdoğan denetlenmeyen güçlerle donatılmış vaziyette. Ancak, kendi partisinin belediye başkanlarını tasfiye ederek Erdoğan geleceği hakkında endişe duyduğunu da ortaya koymuş oldu. Bu yılın başında düzenlenen ve Erdoğan’a daha fazla yetki veren referandum kıl payı onaylandı. Ankara ve İstanbul’dan ‘hayır’ oyu çıktı.

Üst düzey AKP’li yetkililer, görevden almaların partiyi gençleştirme ve 2019’da yapılacak yerel, Meclis ve başkanlık seçimlerine hazırlık amacı taşıdığını söylüyor. Anketler ise, kararsız seçmen sayısının arttığını. Her ne kadar, Cumhurbaşkanı danışmanı Yasin Aktay, değişime ve yeni yüzlere ihtiyaç duyulduğunu söylese de, belediye başkanlıklarındaki “çalkalamanın” işe yarayıp yaramayacağı net değil.
Daha yeni Daha eski