HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp 4 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan patlamayı Meclis gündemine taşıyarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiler


Bu sabah (11 Ekim) 09.25’te TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa’daki rafinerisinde depolama tankında meydana gelen patlama sonucu dört işçi hayatını kaybetmiş, birçok işçi de yaralanmıştı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp 4 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan patlamayı Meclis gündemine taşıyarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiler.

Sibel Yiğitalp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde patlamanın ardından basına demeç veren bir işçinin güvenlik ihlaline işaret eden açıklamalarını meclis gündemine taşıdı.

“Koç ailesinin işler daha hızlı bitsin baskısından ötürü güvenlik önlemlerinden ödün verildi”

İşçinin beyanı şu şekilde:

Patlama olan yer depolama tankı. Tank o esnada devrede değil, çalışmıyor. Patlama tank bakım gördüğü esnada oluyor. Tankı bakıma alınca, ürün olan yerlerle bağının kesilmesi gerekir. Çalışma alanı izole olmalı. Yoksa ürün en ufak bir kıvılcımla karşılaşırsa patlar. Normalde izolasyon yapılmış. Ama işin sonuna gelinmiş ve işi hızlandırmak için dün izolasyonu sökmüşler. İzolasyon olmamasına rağmen, içinde çalışma izni verilmiş. Muhtemelen bir yerden ufak da olsa ürün sızmış, birikmiş ve patlamış. Kıvılcım metallerin birbirine sürtmesinden bile meydana gelebilir bu patlama.

Büyük ihmal var. Şimdi ‘Taşeron firmanın dikkatsizliği’ filan diyecekler ya da dikkatsizce izin veren Tüpraş personeline yıkacaklar olayı. Ama işin esası şirket yönetimi, yani Koç ailesi, işler daha hızlı bitsin diye sürekli baskı yapıyor. Ve işlerin daha çabuk bitmesi için güvenlik önlemlerinden ödün veriliyor. Patlamadan hemen sonra izolasyona başladılar. Açıklarını ve ihmallerini kapatıyorlar alttan alta.

Yiğitalp: İzolasyonsuz çalışma iznini kim verdi?

Yiğitalp, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması üzere şu soruları yöneltti:

TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa’daki rafinerisinde depolama tankında meydana gelen patlama ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Patlamanın gerçekleştiği bölümde bakım yapılırken izolasyonlu olduğu halde işi hızlandırmak amacıyla son gün izolasyonun sökülmüş olduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğru ise; izolasyonsuz çalışma iznini kim vermiştir?

Patlamadan hemen sonra şirket ihmalini kapatmak amacıyla izolasyona başlandığı iddiası doğru mudur?

TÜPRAŞ’ta toplam kaç yangın ve patlama olayı yaşanmıştır? Bu patlama ve yangınlarda kaç işçi yaşamını yitirmiştir? Kaç işçi yaralanmıştır?

TÜPRAŞ’ta gerçekleşen yangın ve patlamalar ile ilgili yapılan soruşturmaların sonucu nedir?

TÜPRAŞ’ta daha önce yaşanan yangın ve patlamalarla ilgili kaç kez suç duyurusu yapılmıştır ve bunların sonucunda hangi işlemler yapılmıştır?

Kerestecioğlu: Koç Holding rafineriyi kapasitenin üzerinde çalıştırdı

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü’nün yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde hayatını kaybeden 4 işçinin TÜPRAŞ işçisi değil, taşeron firmaya bağlı işçiler olduğuna değinerek Koç grubunun, rafineriyi hesaplanmış güvenli ve normal çalışma şartlarının üzerinde çalıştırmasının ölümlere yol açan güvenlik ihlallerine sebep olduğunu söyledi. Kerestecioğlu’nun verdiği soru önergesi şu şekilde:

Geçtiğimiz ağustos ayında Tüpraş, geçen sene ilk yarı dönemde kapasite kullanımının %100,9, bu yıl ise %111.5 olduğu verisini paylaşmıştır. Koç grubu, rafineriyi hesaplanmış güvenli ve normal çalışma şartlarının %100’ü geçmemesi gerektiği gerçeğine karşın, kapasitesinin üzerinde çalıştırmış, planlama yapılmadan, altyapı çalışmaları olmadan atılan bu adım, potansiyel güvenlik açığı doğurmuştur. 

Bu bağlamda;

Yaşanan faciadan kaç işçi zarar görmüştür? Kaç işçi hayatını kaybetmiştir? Sağlık durumları nasıldır? İşçiler kalıcı sağlık sorunları yaşamakta mıdır?

Yaşanan patlamada bir ihmalin olup olmadığı ile ilgili bir soruşturma ve inceleme başlatılmış mıdır? Söz konusu alanda patlamadan sonra izolasyonun yapıldığı iddiası üzerine bir inceleme başlatılmış mıdır?

Ürünün bir kıvılcımla patlama riski olduğu açıkken, bakım bitmeden izolasyon neden sökülmüştür?

İşi hızlandırmak için izolasyonun söktürülmesini kim istemiştir? İzolasyon olmadan çalışma iznini kim vermiştir?

Koç Grubu’nun, rafineriyi kapasitesinin üzerinde çalıştırması sonucunda patlamanın gerçekleştiği güvenlik açığı iddiası ile ilgili Koç Grubu’da bir inceleme başlatılacak mıdır?

İş kazası diyerek tanımlayamayacağımız böyle patlamaların bir daha yaşanmaması için Bakanlığınız herhangi bir önlem alacak mıdır?

6331 sayılı İSG Kanunu doğrultusunda çok tehlikeli sınıfta yer alması gereken firma, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etmekte midir, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tespit ve öneri defteri var mıdır? İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalışıyorsa yaşanan patlama öncesi firmaya öneri ve uyarılarda bulunmuşlar mıdır? Bu uyarılar deftere işlenmiş midir?

Yine 6331 sayılı yasa gereği işyerinde risk değerlendirmesi ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri yapılmış mıdır? İSG Kurulunun, acil durum planı ve patlamadan korunma dökümanı var mıdır?

Patlamanın yaşandığı işyerinde sendika var mıdır? Yok ise çalışan temsilcisi seçilmiş midir? Seçildiyse İSG Kuruluna katılmakta mıdır, kendisine özel olarak İSG eğitimi verilmiş midir? 

NE OLMUŞTU

İzmir Aliağa’da bulunan TÜPRAŞ rafinerisinde patlama meydana geldi. Dört işçi yaşamını yitirdi, bir işçi ağır yaralandı. TÜPRAŞ’ın açıklamasında işçi ölümlerinden söz edilmedi

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan TÜPRAŞ rafinerisinin ürün tankındaki bakım çalışmaları sırasında şiddetli bir patlama meydana geldi.

Patlama sonucunda ilk belirlemelere göre dört işçi yaşamını yitirdi, bir işçi de ağır yaralandı.

Bölgeye sağlık ekipleri, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi.


TÜPRAŞ açıklamasında işçi ölümünden eser yok

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Bugün saat 09.25’de Tüpraş İzmir Rafinerisi Ürün Tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir. Rafineri teknik ekiplerince olaya müdahale edilmiş olup, gelişmelere ilişkin sonraki açıklamamızda kamuoyuna bilgi verilecektir” denildi. Açıklamada yaşamını yitiren işçilerin adı dahi zikredilmedi.

(Sendika.Org)
Daha yeni Daha eski