Türkiye AKP iktidarı döneminde toplam 555 milyar dolar cari açık verdi. Bu açık 600 milyar dolar dış borçlanmayla finanse edildi. Küresel kriz nedeniyle yaşanan para bolluğunun etkisi borçlanmayı kolaylaştırırken iş ödemeye ve borçları tekrar çevirmeye gelince şartlar zorlaştı...


Dolar bulmak sıkıntılı hale geldi, alınan borçların çevrilmesi için yapılan borçlanmalarda ise faiz yükseldi. Peki Türkiye bunca dış borcu ne yaptı? Ağırlıklı olarak döviz üretmeyen inşaat ve altyapı yatırımlarına harcadı. Bu yüzden de tam ihtiyaç olduğu zamanda  ihracat sektöründe yeterli gelişmenin sağlanamadığı görüldü.

Dünya’dan Fatih Özatay ise konuyu başka bir açıdan ele alıyor. Türkiye’nin aldığı onca dış borca rağmen işsizliği nasıl olup da düşüremediğini sorguluyor. Malum alınan dövizlerin normalde yatırıma, işe, aşa dönmesi gerekirnen Türkiye’de işsizlik oranları hala yüksek.

Özatay işsizlik oranının Kasım ayında yüzde 10.1, 2017 genelinde ise yüzde 11 olduğunu hatırlatıyor. Buna karşın  Kasım 2017 verilerine göre işsizlik oranının Japonya’da 2.7, Almanya’da 3.6, ABD’de 4.1 ve İngiltere’de yüzde 4.3 olduğunu kaydediyor. Bizim de yer aldığımız G20 grubundaki büyük gelişmekte olan ülkelerin verilerini de koyan Özatay, ‘Meksika: 3.6, Çin: 4 ve Endonezya: 5.4. Bir zamanlar gelişmekte olan ülkeler sınıfında olup, bir süredir terfi ettiği gelişmiş ülkeler liginde keyif çatan Kore’de ise yüzde 3.8’ diyor.

Konunun bir başka açıdan da ele alınabileceğini anlatan yazar şunları söylüyor:

"2008-2009 küresel krizi sonrasında büyük gelişmiş ülkelerin uyguladığı bol kepçe para saçma politikası, bazı gelişmekte olan ülkeleri “borçlanma obezi” yaptı. Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre büyük gelişmekte olan ülkeler arsında iki obez dikkat çekiyor: Türkiye ve Çin. G20’de yer alan büyük gelişmekte olan ülkeler arasında, döviz cinsinden borçları ile döviz cinsinden alacakları arasındaki farkın GSYH’ye oranla en yüksek olduğu ülke Türkiye. Soru şu: Bu kadar borçlanmaya karşın işsizlik oranı neden bu kadar yüksek? Ya da şu: Nereye gitti bu kadar borç?"
Daha yeni Daha eski