HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Cumhuriyetin Şeker Fabrikaları : Uzun Atlama : Bir Endüstrileşmenin Romanı

Şekerin, ilk bakışta alelade bir gıda maddesi manzarası göstermesine karşılık, gerçekte ve biraz              yakından bakınca, refah ve ra...

Şekerin, ilk bakışta alelade bir gıda maddesi manzarası göstermesine karşılık, gerçekte ve biraz             yakından bakınca, refah ve rahatlığın simgesi gibi bir mana aldığına Atatürk dikkat etmemiş olamazdı. Şeker, o beyaz toz zerrecikleriyle, o zerreciklerin meydana getirdiği yığınlar, çuvallar, vagonlar ve vapurlarla, bir memlekete hususi bir hava, hususi bir tat, hususi bir koku getirebilirdi. Yabancı memleketlere akan paranın miktarı da azametliydi.


Kurtuluş Savaşı üçlemesiyle “Vatan’ın İnşa”sını romanlaştıran, edebiyatımızın usta kalemi İlhan Tarus bu kez Cumhuriyetin Şeker Fabrikalarını anlatıyor.

Tarus bir gazetenin teklifi üzerine iki ay boyunca altı bin kilometre yol kat ederek tüm fabrikaları dolaşır; neden oldukları toplumsal dönüşü bizzat yaşayarak bir tanıklık tutanağını “beyaz kağıtların muhafızlığına kara satırlar halinde geçirir.”

Şeker fabrikaları sadece teknolojik atılım, üretim patlaması, döviz tasarrufu, refah kaynağı değil bir ulus yaratım sürecinin ve mekanizmasının asli unsurlarındandır. Nehirler ovalara hayat vermesi, bereket getirmesi için yönlendirilir. Köylüye makineli tarım öğretilir, iş makineleri hediye edilir. Topraktan alınan ırgat, işçiye dönüştürülür, sendikada örgütlendirilir. Okullar, hastaneler, başta sinema salonu olmak üzere sosyal tesisler açılarak; spor kulüpleri kurularak civarındaki köy ve kasabaların tüm toplumsal yaşantısı dönüştürülür, moderne taşınır.

Tüm bunlar hangi yolla olur, hangi araçlarla, kimlerle?

Ceyhun Atuf Kansu şairdir ama Turhal Şeker Fabrikası hastanesinin başhekimidir de. Sonra kimyager bir kadın var, Amerika’da eğitim görmüş bir mühendis, bir öğretmen, bir ustabaşı, bir montajcı, bir aşçı, bir temizlikçi ve daha çok bir, bir, bir… Bunların hepsinin şeker fabrikalarına ait kendi hikâyeleri var; alın teri, gözyaşı ve kanla yazdıkları hikâyeleri. Hikâyecimiz İlhan Tarus’un bize aktardığı…

Cumhuriyetin Şeker Fabrikaları UZUN ATLAMA

Bir Endüstrileşmenin Romanı

Yazan      : İlhan Tarus

Yayına Hazırlayan: Özcan Özen

Kapak: Sevil Tarla

Sayfa Düzeni: Duru Su

ISBN: 978-605-4906-60-4

Barkod: 9786054906604

Dizi: T. Edebiyat - 26,  Roman 13 Edebiyat Belleğimiz 7

Sayfa: 256 sf.

Boyut: 12x19 cm.

Baskı Kalitesi: İki renk, 60 gr, Enso

Baskı Tarihi: Mayıs  2018

Fiyat:  18,90  TL
H2OKİTAP

Business News