Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

İşte 8 adımda Türk Telekom soygunu!

Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye'yi terk etti. İşte 8 ad...

Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye'yi terk etti. İşte 8 adımda Türk Telekom soygunu böyle yapıldı...


13 yıl önce kasasında 2 milyar dolarla 6.5 milyar dolara özelleştirildi. Devlete olan borcunu aldığı kredilerle erken kapattı. Ancak 10 yıl üst üste kâr ettiği halde kredileri ödemedi. Danıştay’ın ‘satılmaz’ kararına karşın taşınmazları satan, çalışan sayısını yarıya indiren şirket, dört yıl üst üste vergi rekortmenliğinden müflis konumuna düştü.

Yüzde 55 hissesi 2005’te Suudi bağlantılı Oger Telecom’a satılarak özelleştirilen ve borç batağından kurtulamayan Türk Telekom ’da yeni bir dönem başladı. Şirket şimdi Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın kuracağı girişim şirketine devredilecek.

Türk Telekom 'un özelleştirildiği dönemde başta Mümtaz Soysal ve çeşitli sendikalar olmak üzere onlarca dava açılmış ve kamunun zarara uğratıldığı için bu özelleştirmenin iptal edilmesi istenmişti. İhaleyi alan Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye'yi terk etti.


İşte 8 adımda Türk Telekom soygunu böyle yapıldı:

 1- Türk Telekom'un %55'i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında da 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016'ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri'nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.

 2- Aynı zamanda Oger, Türk Telekom'u borçlandırmaya da başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.

 3- Bu arada Hariri'nin Oger şirketi özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013'te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.

 4- Yani Oger, Telekom'un çoğunluk hissesini satın aldı, satın alma parasını ödemedi, üstelik hem şirketin içini boşalttı, hem de ayrıca boğazına kadar borçlandırdı. Bütün bunlar olurken Telekom'un ikinci büyük ortağı Türkiye Hazinesi bu soyguna ses çıkarmadı.

 5- Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger'e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.

 6- Böylece Hariri'nin Oger'i sırasıyla hem devleti, hem satın aldığı şirketi, hem de Türk bankalarını soydu.

 7- Oger'in bu banka kredilerini de ödeyemeyeceği açığa çıktığında bugün alınan karar alınsa ve Telekom'a el konulsaydı zarar yine büyük ama astronomik olmayacaktı. Çünkü Telekom'un piyasa değeri hala yüksekti.

 8- Hariri'nin mali durumu bilinmesine rağmen Telekom'un içine sokulduğu borçlar ve Türkiye piyasalarındaki gerileme nedeniyle şirketin kârlılığı ve piyasa değeri iyice düşene kadar hiç bir adım atılmadı. Zararın büyümesi beklendi. (CUMHURİYET)

Hiç yorum yok

EKONOMİ/PARA/PİYASA