HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı duruşmasında savcı tutukluluk halinin devamını istedi. Demirtaş ise, “Vereceğiniz karar belli, tahliye talep etmiyorum” diye karşılık verdi. Mahkeme tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 12-14 Aralık’a erteledi…


Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma Sincan Cezaevi’nde görülüyor.

Demirtaş’ın, uzun yol süreci ve sağlık durumu nedeniyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmayı, HDP’li milletvekilleri izliyor. Demirtaş’ın avukatları duruşmada hazır bulundu.

Kimlik tespiti ardından savcı, Demirtaş’ın Meclis grup toplantıları ve basın açıklamalarının çözüm tutanaklarını isteme talebine ilişkin mütalaasını açıkladı.

İddia makamı, Meclis grup toplantıları ve basın açıklamalarında yapılan konuşmalarının Anayasa 83/1 kapsamında olan yasama dokunulmazlığı kapsamına girip, girmediğinin araştırılmasının mahkemenin takdirine ait olduğu ve Demirtaş’ın çözüm tutanaklarının hazırlanması talebinin ise reddini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş’ın 3, 4, 5, 8, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 29 ve 30 No’lu fezlekelere dair istediği Meclis grup toplantılarında ve Meclis’teki basın toplantılarında yaptığı konuşmalara dair taleplerine ilişkin daha önceden 6, 7, 9, 26 ve 27 No’lu fezlekelere dair savunma yaptığı ve ilk duruşmaya çıktığı tarih ile yapılan duruşma sayısı göz önüne alındığından talebin davayı uzatmaya yönelik olduğunu söyleyerek, talebi reddetti.

‘Adil yargılanma hakkımı ihlal ediyorsunuz’

Ardından söz alan Demirtaş, dün yaptığı savunmasına kaldığı yerden şöyle devam etti: “Öncelikle farklı bir karar vermiş olsaydınız şaşırdım. Siz benim talebimi Anayasa 83/1 taksim kapsamında değerlendirilmesine izin vermeyerek, adil yargılanma hakkımı ihlal ediyorsunuz."

“Ben davayı uzatmak istemiyorum. Ama siz beni yargılarken lehte olan delillerin toplanmasını istediğimde ketum davranıyor, aleyhte olan şeyler için ise canla başla çalışıyorsunuz. Erdoğan’ın üzerimden yürüttüğü kampanyadan sizin kararınızın belli olduğu ortadadır.”

Yargı Erdoğan baskısıyla sıkışıklık yaşıyor

“Sayın heyet bakın siz TCK 301’den yargı makamı olarak hakkımda soruşturma ya da kovuşturma açabilmeniz için izin almanız gerekir. Ama bugün benim Anayasa 83/1 maddesindeki yasama dokunulmazlığı kapsamında olup olmadığına ilişkin taleplerimi ise uzatma olarak yorumluyorsunuz. Oysa mahkeme heyetinizin karşısına çıktığım ilk gün aslında talebim buydu. Bunları getirtmeyen, talimat verip, çözdürmeyen sizsiniz. İlk duruşmada kimlik tespiti ardında TBMM konuşmalarımı, grup ve basın toplantılarımın çözüm tutanaklarının bilirkişi tarafından hazırlanmasını talep etmiştim. Parlamentoda çok aleni olarak yaptığım bir konuşmamda suç bile işlesem buna dair soruşturma yürütemezsiniz bunun Anayasa 83/1 istisnası yoktur. Siz verdiğiniz ret kararıyla benim tüm konuşmalarımı Anayasa 14/1’e dahil etmiş oldunuz. Bana ‘parlamentoda konuşman bizi ilgilendirmez diyorsunuz.’ Anayasayı tanımayan heyet TCK’yı nasıl uygulayacak. Aleni ve açık bir şekilde Erdoğan’ın baskısıyla yargı bir sıkışıklık yaşıyor ve Demirtaş davasını bir an önce bitirmeye çalışıyorlar. “

Takke düştü kel göründü

“Tutuklanmam, gözaltına alınmam, iddianame, sevk maddeleri, iddianamede yer alan ilişkilendirilmelerin hepsi yanlış. Çözümünü yapmayacaksanız delilleri niye Emniyet’ten, TBMM’den istediniz. Bu aleni bir kumpastır. Bugüne kadar reddi hakim istemememin sebebi siz heyetin yerine gelecek heyetin de sizden çok adil olmayacağını bilmemden kaynaklıydı. Yargı sistemi çökmüştü biliyordum. Bu nedenle reddi hakim yapmadım. Şimdi takke düştü kel göründü. Bazı siyasetçilerin yargılamalarında talimatlar verildiği kulaklarıma geliyor. Anayasa 83/1’in kesin hükmü vardır. Siz getirseniz de getirmeseniz de savunmamı yapacağım. Sizin bu tavrınız kararınız hazır olduğunun göstergesidir. Siz diyorsunuz ki bizim bir an önce bitirmemiz lazım Demirtaş, fırça yiyoruz.”

‘Sizin gibi hakimler bugün cezaevinde’

Demirtaş’ın sözünü kesen mahkeme heyeti, “Kimseyi itham etmeden konuşmanızı devam ettirin” uyarısında bulundu. Bu sırada söz alan Demirtaş’ına avukatlarından Kemal Akalın, “Medeni toplumlarda kahramanlık yoktur. Sizde kahramanlık yapmayın sayın heyet. Bundan 3 yıl önce sizin gibi kahramanlık yapan savcı, hakimler bugün kodeste” diye cevap verdi.

Mahkeme başkanı: Sonumuz onlardan beter olsun

Avukata karşılık mahkeme başkanı ise, “Ne kimsenin adamıyız ne de başka bir şey, işimizi yapıyoruz. İddianameyle alakalı olmayan bir şey söylemeyin. Eğer sizin söylediğiniz hakim ve savcılar gibi bir grup ve başka bir şeyle bağlantımız var ise görevimiz dışında bir şey yapıyorsak sonumuz onlardan beter olsun” diye karşılık verdi.

Demirtaş: Bugün mü nezaketsiz oldum

Ardından savunmasına devam eden Demirtaş, şöyle konuştu:

“Dün size iki saat okuduklarımda nezaketsiz değildim. Bugün mü nezaketsiz oldum. Bu ülkenin bakanları, Başbakanı, Cumhurbaşkanı yargıçları fırçaladı, azarladı. Ben sizin onurunuzu korumak ve bunları hak etmiyorsunuz demek için anlatıyorum. Aylarca bana hakaret ettiler, tehdit ettiler. Bunu kararlarınız ile bozmadınız. Bu kumpaslara alet olmayın, düzeltin diyorum. Size karşı bugüne kadar saygısızlığım, önyargım olmadı. Biz siyasetçiyiz her yerde konuşuyoruz. Az önce verdiğiniz kararla Meclis’te yaptığınız konuşmalar bizi ilgilendirmez’ dediniz. Burada istediğimi söylerim, ne yargı, ne cumhurbaşkanı ilgilendirir. Zaten elinizde istediğiniz kadar ceza verecek kadar uydurulan deliller var. Hiç değilse parlamentoda yaptığım konuşmalar çözülsün. Onlar benim siyasi görüş ve fikirlerim ancak dosyamda örgüt yöneticisi ve üyesi olduğum iddia ediliyor. Çözümünü istiyoruz. 501 sayfalık iddianame de tek bir cümle bile sorumsuzluk kapsamına girecekse incelenmeli. Sizin umurunuzda olmayabilir ama benim umurumda çünkü ben bir sanığım."

“Dolayısıyla aleni bir şekilde adil yargılanma hakkım kısıtlanıyor. Israrcı olarak tüm konuşmaların çözümlerini istiyorum. Tutuklandıktan sonra davayı bir yıl sonra açan, ilk duruşmadan bu yana istediğimiz çözüm tutanaklarının getirilmesini yapmayan sizsiniz. Tape ve ortam dinlemelerinin ses kayıtlarının karşılaştırılmasını istedik, kabul etmiyorsunuz. Evet, istediğimiz kadar söz hakkı verdiniz ancak adil yargılama bu değildir. Söylediklerime dair alınganlık yapmayın.”

Taleplerimde ısrar ediyorum

“Çözüm tutanaklarını siz hazırlamazsanız biz hazırlayacağız, avukatlarımla inceleyeceğiz. Söylediğim tüm sözlerin arkasındayım ama burada hangisi yasama dokunulmazlığı kapsamında kıyaslayarak, anlatacağız. Gerisine siz karar vereceksiniz. Siz darbe yargılanmasını yapan heyetsiniz sizin üzerinizde bir şey kalsın istemem. Böyle bir şeye alet olmak istemem. Kamuoyu ve yargı üzerinde baskı var. Sayın heyet bunları söylediğimde siz de bana yok demeyin. Çünkü yok demeniz benim aklımla dalga geçmektir. Savunmamı yapmak için taleplerimde ısrar ediyorum.”

Savcı tutukluk halinin devamı talep etti

İddia makamı “üzerine atılı suçun işlendiği dair kuvvetli delil bulunduğu” gerekçesiyle Demirtaş’ın tutukluk halinin devamını istedi.

Demirtaş ise, “Bu güne kadar tahliye talep etmedim, yine etmeyeceğim. Az çok vereceğiz karar zaten belli. Tahliye talep etmiyorum. Avukatlarıma söz almasını istiyorum” dedi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 12-14 Aralık tarihleri arasında görülecek. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)
Daha yeni Daha eski