EN YENİLER

HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Ey Araplar, Erdoğan’a öyle bir ders verin ki bu dünyanın bütün tiranlarına ders olsun"

Halife Hafter, Trablus savaşının “Libya’yı miras olarak gören bir sömürgeciye karşı savaş” haline geldiğini belirterek “Ey Araplar, Erdoğan...

Halife Hafter, Trablus savaşının “Libya’yı miras olarak gören bir sömürgeciye karşı savaş” haline geldiğini belirterek “Ey Araplar, Erdoğan’a öyle bir ders verin ki bu dünyanın bütün tiranlarına ders olsun” dedi...


Saray-AKP iktidarının Libya tezkeresinin Meclis’ten geçmesinin ardından, İhvancı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı savaşan Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter de dış müdahaleye karşı seferberlik ilan ettiklerini duyurdu.

Ürdün merkezli, Libyalı televizyon kanalı 218TV’nin haberine göre, Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter, geçtiğimiz yıl nisan ayında başlattıkları operasyondan bu yana geçen süreçte “Trablus’un özgürlüğünün artık şüphe götürmez” olduğunu açıkladı.

[ads id="ads1"]

Hafter ayrıca, Trablus savaşının sadece “başkentin kurtuluşu” için olmadığını ve “Libya’yı miras olarak gören bir sömürgeciye karşı savaş” haline geldiğini belirterek “Ey Araplar, Erdoğan’a öyle bir ders verin ki bu dünyanın bütün tiranlarına ders olsun” dedi.

Libya’nın büyük çoğunluğunu kontrol altında tutan Halife Hafter, Nisan 2019’da Libya Ulusal Ordusu’na başkent Trablus’u ele geçirme emri vermişti. O tarihten bu yana Trablus çevresinde Hafter’e bağlı güçler ile Saray-AKP iktidarının da destek verdiği İhvancı UMH’ye bağlı silahlı güçler arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Son günlerde ise Libya Ulusal Ordusu’nun, Trablus’un güneyinden kent merkezine doğru ilerleyişini sürdürdüğüne ilişkin haberler geliyor.


Arap dünyası tezkereye tepkili: Trablus hükümeti dışında destekleyen yok

Türkiye’yi Libya iç savaşında desteğe çağıran Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti dışında tezkereye olumlu tepki veren olmadı. Ülkenin büyük çoğunluğunu kontrolü altında tutan Tobruk Temsilciler Meclisi’nin yanı sıra Mısır da tezkereye sert tepki gösterdi...

Libya’ya asker gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı’na yetki veren tezkerenin TBMM’de dün (2 Ocak) yapılan oylamayla kabul edilmesinin ardından Arap dünyasından tepkiler geldi.

Türkiye’yi Libya iç savaşında kendisine desteklemeye çağıran Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti dışında tezkereye olumlu tepki veren olmadı.

Ülkenin büyük çoğunluğunu kontrolü altında tutan Tobruk Temsilciler Meclisi’nin yanı sıra Mısır da tezkereye sert tepki gösterdi. Dış müdahaleleri reddeden Arap Birliği, Türkiye’nin asker göndermesini yangına körükle gitmek olarak tanımlarken, Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum da barışçıl çözüm için girişim başlatacaklarını duyurdu.

Trablus merkezli UMH’den teşekkür

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, Libya tezkeresi nedeniyle telefonla görüştüğü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Tobruk Temsilciler Meclisi: Arap Birliğini Libya’yı savunmaya çağırıyoruz
Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu tarafından desteklenen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ise Arap Birliğine “Libya’yı savunun” çağrısı yaptı.

Temsilciler Meclisi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Libya halkı Türk işgaline karşı Libya Ulusal Ordusunun etrafında toplanmalı. Arap devletleri ortak savunma anlaşmalarını hayata geçirmeli ve Libya’daki Türk işgaline karşı koymalı. Arap Birliği bu sorumluluğu üstlenmeli.”

Öte yandan Hafter hükümeti ile müttefik olan aşiretlerin çatı meclisi “cihat” çağrısı yaptı. Aşiretler Meclisi yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya tezkeresini “işgal” olarak tanımladı.

[ads id="ads2"]

Arap Birliği dış müdahaleye karşı

Arap Birliği, Cumhurbaşkanlığı’na Libya’ya asker gönderme yetkisi veren tezkeresinin TBMM’de onaylanmasının, çatışmayı daha da alevlendirecek bir hamle olarak tanımladı.

Tezkere TBMM’de görüşülmeden önce toplanan Arap Birliği, “Libya topraklarının birlik ve bütünlüğünün korunması, yabancı müdahalenin reddedilmesi, Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması çerçevesinde krize siyasi çözüm bulunması” yönünde tutum deklere etmişti.

Mısır kınadı

Tezkereye ilk ve en net tepkiyi ise Mısır verdi. Kahire yönetimi, Türkiye’nin Libya’ya asker konuşlandırmasının Akdeniz bölgesinde istikrarı olumsuz etkileyeceğini belirterek, tezkereyi sert bir dille kınadı.

Libya’da, Katar ve Türkiye Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklerken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Hafter’le ittifak halindeki Tobruk hükümetini destekliyor.

Mısır’ın da Hafter’i desteklemek üzere Libya’ya asker gönderebileceği belirtiliyor.

Cezayir “barışçıl çözüm” istiyor

Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum, ülkesinin Libya’daki krize barışçıl çözüm çerçevesinde girişim başlatacağını söyledi.

Cezayir resmi ajansı APS’nin haberine göre, Bukadum, “Cezayir, gelecek günlerde Libyalı taraflar arasındaki krize barışçıl çözüm üretme çabaları çerçevesinde çeşitli girişimlerde bulunacak” dedi.

Libya’ya yabancı müdahaleyi kabul etmediklerini vurgulayan Bukadum, Libyalı taraflara savaşı durdurma ve barışçıl çözüme yönelme çağrısında bulundu.

Bukadum, “Top, tüfek, çözüm değildir. Çözüm, başta Cezayir olmak üzere komşu ülkelerin yardımıyla Libyalı taraflar arasında yapılacak istişare ile mümkün olacaktır” dedi.

Fas hükümeti: Dış müdahaleye karşıyız
2015’te Sahirat anlaşması için rol alan Fas dış müdahaleye karşı olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Fas hükümeti sözcüsü yaptığı açıklamada Libya’daki krizde siyasi çözümleri desteklediklerini ve Sahirat anlaşmasının tarihi bir anlaşma olarak esas alınması gerektiğini belirtti.


AKP’nin tezkeresi Libya’da ters tepti: Hafter güçleri Trablus’un güneyinde ilerliyor

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin daveti üzerine AKP iktidarının Libya’ya asker gönderme tezkeresini TBMM’ye sunması, Libya’da taraflar arasındaki çatışmaları da tırmandırdı. Libya Ulusal Ordusu, Trablus’un güneyinden kent merkezine doğru ilerleyişlerini sürdürüyor...

AKP’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti, başkent Trablus’a ve doğusundaki Misrata’ya sıkışmış durumda ancak ülkenin geri kalanı Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolü altında. O da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ni destekliyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti de Temsilciler Meclisi de Birleşmiş Milletler tarafından ülkenin meşru yönetim organları kabul ediliyor.

Yukarıdaki haritada mavi bölgeler Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki alanları, kırmızı bölgeler de Hafter güçleri elindeki alanları gösteriyor.

Al Masdar tarafından hazırlanan harita 2 Ocak tarihinde Trablus (Tripoli) çevresinde kimin nereyi kontrol ettiğini gösteriyor. Kırmızı ile işaretli bölgelerde Hafter güçleri, yeşil ile işaretli bölgelerde AKP destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti hakim.  

Son iki gün boyunca sahada yaşananlar:

31 Aralık

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin daveti üzerine AKP iktidarının Libya’ya asker gönderme tezkeresini TBMM’ye sunması, Libya’da taraflar arasındaki çatışmaları da tırmandırdı.

Libya Ulusal Ordusu, Trablus’un güneyinden kent merkezine doğru ilerleyişlerini sürdürüyor.

Kentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havaalanı’nı kontrol eden Hafter güçleri, 31 Aralık’ta başkentin güneybatısında yer alan Hamza üssü çevresinde ilerleyişlerini ve Polis Akademisi çevresindeki çatışmaları sürdürdü.

Aynı gün Ulusal Mutabakat Hükümeti de Farusiye bölgesinde Hafter güçlerini püskürttüklerini ve 12 askeri araca el koyduklarını duyurdu.

Türkiye’den Libya’ya cihatçı taşıyan uçuşlar devam ederken Hafter güçleri, Türkiye’yi El Kaide ve IŞİD unsurlarını ülkeye göndermekle suçladı.

1 Ocak

Hafter güçleri Hamza üssünün kuzeybatısında ilerleyişlerini sürdürüyor.

Polis Akademisi kuzeyinde çatışmalar sürüyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri Hafter güçlerinin elindeki Takbali Üssü’nü top atışına tutuyor.

2 Ocak

Tezkere oylamasının yapıldığı bugün de Hafter’in ilerleyişi sürüyordu. Hafter güçleri Polis Akademisi’ni, Askeri Mühendislik Okulu’nu, Farusiye semtini, El Hamza ve Takbali üslerinin kontrolünü ele geçirmiş durumda.

Business News