Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

SON EKLENENLER

latest

Dolar 8,32 TL oldu, Berat Albayrak “Ekonomimize güven artıyor” dedi

Dolar her geçen dakika rekor üzerine rekor kırarken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomik güven endeksine ilişkin açıklama yaptı: ...

Dolar her geçen dakika rekor üzerine rekor kırarken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomik güven endeksine ilişkin açıklama yaptı: Battık, bittik yaygarasıyla algı oluşturmaya çalışanlara inat ekonomimize güven artıyor!


Dolar 8,32 TL oldu, Berat Albayrak “Ekonomimize güven artıyor” dedi

Türkiye İstatistik Kurumu bugün ekonomik güven endeksini açıkladı. Endeks eylül ayında 88,5 iken, ekim ayında %4,8 oranında artarak 92,8 değerine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

“Farklı siyasi saiklerle bir olup battık, bittik yaygarasıyla algı oluşturmaya çalışanlara inat, ekonomimize güven artıyor!” diyen Albayrak, “Ekonomik Güven Endeksi eylülde 88,5 iken ekimde %4,8 oranında artarak 92,8 değerine yükseldi.” ifadelerini kullandı.

Ekonomide son durum: Dolar 8,32 ile rekor tazeledi!

Dolar / TL kurundaki hafta başında başlayan yükseliş bugün hızlanarak devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal’ın 2020’nin son enflasyon raporunu sunmasının ardından kur, yükselişini hızlandırarak 8.30’u geçti ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dolar / TL kuru 8,32 seviyesine kadar yükselerek yeni bir tarihi zirveyi gördü.

Hafta başından bu yana hızlı artışını sürdüren dolar, sabah saatler 8,23 ile yeni bir rekor kırmıştı.

Dolar kuru bir haftada yüzde 5 yükseldi

Merkez Bankası’nın geçen hafta faizi sabit tutma kararından bu yana Dolar kuru yüzde 5 yükselmiş durumda.

TL’nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 28’e ulaştı.

“Para politikasında belirsizlik artıyor!”

Diken‘in haberine göre; özellikle TL’de yaşanan son değer kaybına ve bankanın bu değer kaybını enflasyona etkisine yönelik söylemelerinin takip edileceğini belirten bankacılar; MB’nin sabit tuttuğu faiz koridorunu da genişletmesi sonrası para politikasında belirsizliğin arttığına dikkat çekiyor. 

Geçen haftaki PPK’da alınan kararın azınlık beklentilerde dahi yer almadığını belirten bankacılar sonraki kararlar için MB’nin bugünkü söylemlerinden ileri dönük enflasyon ve para politikası uygulamalarına yönelik mesajları takip edecek.

Bankacılar diğer taraftan MB kararının ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemiyle uyumuna dikkat çekiyor.

Ekonomi yönetiminin TL’nin rekabetçi olmasını istemesi TL’de belirgin değer kazancının tercih edilmediğini gösteriyor. Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışları da beraberinde getiriyor. Aynı şekilde bu politikalar kamunun 2019’dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı nedeniyle gerileyen rezervlere yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi ile birlikte sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin cari açığını uzun yıllar finanse eden fonlama tipi bilinçli olarak azaltılırken; doğrudan yatırımların ise payının artması isteniyor.

YEP 2023 hedeflerindeki dolar seviyesine bugünden ulaşıldı!

İktidarın açıkladığı Yeni Ekonomik Programı‘nda (YEP) hükümetin ortalama dolar/TL tahmini 2020 yılı için yaklaşık 6.9, 2021 için 7.7 düzeyinde bulunuyor. 2023 beklentisi ise 8 TL idi ancak bu seviye şimdiden geçilmiş durumda!

Bankacılar TL’deki değer kaybının belirginleşerek YEP‘te 2023 yılına ilişkin ortalama beklenti olan 8 seviyesine bugünden ulaşılmasının ise enflasyon başta olmak üzere Türkiye’nin makro çerçevesinin YEP’ten belirgin ayrışacağı konusunda endişe ediyor.

Piyasada yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

İŞÇİ GÜNLÜĞÜ