Selin vurduğu Bartın, Sinop ve Kastamonu “afet bölgesi” ilan edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 51 olarak açıklansa da iddialar bu sayını...
Selin vurduğu Bartın, Sinop ve Kastamonu “afet bölgesi” ilan edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 51 olarak açıklansa da iddialar bu sayının çok üstünde. CHP’li Altay, 329 kayıp başvurusu yapıldığı bilgisi verildi” dedi...
Çarpık kentleşme, hatalı imar politikaları, alınmayan önlemler ve HES’lerin Karadeniz’deki bir ‘doğa olayı’nı daha afete dönüştürmesinin ardından bilanço her geçen gün daha ağırlaşıyor. Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta selden hayatını kaybedenlerin sayısı 51'e yükselirken söz konusu kentler, “afet bölgesi” ilan edildi. Bölgede yaşayanlar sel öncesinde ‘Arabalarınızı çekin’ diye uyarıldıklarını, evleri tahliye edilmesine yönelik uyarı almadıklarını belirtiyor.
AFAD, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 43, Sinop’ta 7 ve Bartın’da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" açıklamasını yaptı.
Açıklamada, "9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da yürütülen arama kurtarma çalışmaları neticesinde kaybolan 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır" denildi.
Resmi kaynaklar ölü sayısının 51 olduğunu söylese de yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, gerçekte hayatını kaybeden sayısı, bu sayının çok üzerinde.
Sel felaketinin en ağır görüldüğü Kastamonu Bozkurt’ta, yüzün üzerinde kayıptan bahsediliyor. Resmi makamlar ise konuya ilişkin sessizliğini sürdürüyor.
BirGün’ün kentteki kayıp sayısına ilişkin bilgi almak için aradığı Kastamonu Valisi Avni Çakır, ‘yaşadığı yoğunluk’ nedeniyle görüşme talebine yanıt vermedi.
329 KAYIP BAŞVURUSU
Bozkurt’ta açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ise şöyle dedi: “AFAD’a 329 kayıp başvurusu yapıldığı bilgisi bana verildi. Sahillerden cesetler toplanıyor. Büyük bir koordinasyonsuzluk var. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinden gelen ekiplere ‘Size ihtiyacımız yok’ denmiş.” Saadet Partisi Bozkurt İlçe Başkanı Mustafa Çukurkol’un iddiasına göre de henüz kimlikleri tespit edilememiş 250-300 civarında ceset toplandı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bozkurt’a gitti, bölgede incelemelerde bulundu. Ziyaret öncesi, sel mağdurlarına hizmet veren caminin boşaltıldığı öne sürüldü. CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, “Bu camii Bozkurt’taki sel mağdurlarına sahra hastanesi olarak hizmet veriyordu, Erdoğan’a hizmet versin diye boşaltıldı” iddiasında bulundu. Burada halka hitap eden AKP’li Cumhurbaşkanı ise selden etkilenen Bartın, Sinop ve Kastamonu’nun “afet bölgesi” ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan, selden etkilenenler için kredi desteğinden vergi ertelemelerine kadar bir dizi tedbiri devreye aldıklarını da belirtti.
DURUM ÇOK VAHİM
Köprülerin yıkıldığı, yerleşim yerlerinin sular altında kaldığı Ayancık’ta hasar büyük. Resmi açıklamaya göre selde şu ana kadar 2 kişi hayatını kaybederken, Erfelek ilçesi sahilinde dün bir kadının cesedi de bulundu. Kayıp olduğu değerlendirilen yurttaşları arama çalışmaları da devam ediyor. İlçede birçok köye karayolu ile ulaşım sağlanamazken, gelen yardımlar da farklı yollarla yurttaşlara iletiliyor. Ayancık’ta ayakta durabilen tek köprüde yurttaşlar çift taraflı insan zinciri oluşturdu. 100’lerce insandan oluşan zincir sayesinde ilçeye gelen yardımlar köprünün diğer tarafına aktarıldı. Yurttaşların insan zinciri oluşturduğu sırada köprüde çökme tehlikesi yaşandı. İlçedeki durumu anlatan Ayancık İl Genel Meclisi Üyesi Ozan Sarısoy, felakete Orman İşletmesi’ne ait bir tomruk deposunun neden olduğunu hatırlattı, “Köylerde kalan kronik rahatsızlığı, diyaliz hastası olan insanları helikopterle aldırmaya çalışıyoruz. Durum şu anda çok vahim. Çocuk bezi, mama, ekmek, su, gıdaya acilen ihtiyaç var. İletişim ciddi sıkıntı. Powerbank ve şarj aleti lazım. En az 100-150 araç kayıp” ifadelerini kullandı.
ARAÇ İSTEMİŞLER
Ayancık’ta incelemelerde bulunan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Cumhurbaşkanlığı’nın selin yarattığı yıkımla mücadele eden Ayancık Belediyesi’nden, “Erdoğan geliyor diye yol yıkama aracı istediğini” söyledi: “Sırf Erdoğan geliyor diye Ayancık Belediye Başkanı’ndan yol yıkama aracı istediler. Millet canıyla uğraşıyor, bunların derdi, kirli yollar.” Resmi rakamlara göre iki olan kayıp sayısının gerçekte 17 olduğunu anlatan Karadeniz, şöyle devam etti: “Ayancık ortadan kalktı. İki köyümüzün yüzde 80’i yok oldu.”
İKTİDARIN YANLIŞLARI
Sel bölgesinde incelemelerde bulunan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da izlenimlerini gazetemiz ile paylaştı: “Birçok yerleşim yeri zarar gördü. Ayancık ve Bozkurt ilçeleri neredeyse haritadan silinmiş durumda. Ayancık’ta binlerce tomruk köprüleri tıkamış. Bu tomruklar bir süre doğal baraj görevi görüp daha sonra taşarak yerleşim yerlerini yok etmiş. Bozkurt’ta HES’ler var. HES’lerin ne kadar yanlış olduğunu yıllarca anlattık ama bizi dinlemediler. Para için HES’lere izin verenler, bu felaketin de sorumlusudur. Doğru yapılaşma ile bu sorunun oluşmasına engel olabilirdik. Dere yataklarına tomruk depoları, evler inşa edildi. Bu felaket, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle yaşandı.”
Bartın Ulus’ta ise sel sularına kapılan yurttaşı arama çalışması devam etti. Çalışmaların Zafer Köyü ile Akörensöküler Köyü arasında sürdürülüğü aktarıldı.
***
Bir yılda 499 sel ve su baskını
AFAD’ın 1950-2019 dönemini kapsayan sel ve su baskını istatistikleri, ülkenin sel tehdidine ne kadar açık olduğunu ortaya koydu. Erzurum, toplam 440 sel ve su baskını ile ilk sırada yer alırken 319 sel ve su baskınıyla Sivas ikinci sırada yer aldı. 2020 verileri henüz açıklanmazken Türkiye’de 2019 yılında toplam 499 sel/su baskını olayı meydana geldi. Veriler, su baskını olaylarının ülkenin kuzeyi ve doğusunda artış gösterdiğine işaret etti.
***
Baraj kapaklarını açmışlar
Bozkurt’ta selin yaşandığı gün regulataör kapaklarının açıldığı ortaya çıktı. İlçede selin felakete dönüşmesinin HES barajında yaşanan çökmeden dolayı olduğu iddiasını hem Kastamonu Valiliği ve hem de iktidar kanadı yalanladı. Ancak bir çiftçiye giden mesaj, gerçeği açığa çıkardı. Mesajda, “Bölgemizdeki yoğun yağışlar nedeniyle sel riski beklenmektedir. Barajlarımız kapatılmış regulataör kapaklarımız açılmıştır” ifadeleri yer aldı.
***
Afetlere karşı savunmasızız
TMMOB heyeti Bozkurt’taki incelemelerini sürdürdü. Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Meydan, “Facianın boyutları oldukça ürkütücü. Sağlıklı bilgiye ulaşmak zor” dedi. JMO, “Ülkemiz son yıllarda yaşanan doğa kaynaklı afetlere karşı savunmasız durumdadır” açıklaması yaparken ŞPO, şöyle dedi: “İmar affı, dere yataklarında göz yumulan yapılaşma ülkenin dört bir yanında meydana gelen sel felaketlerinin altyapısını oluşturmuştur.” (BİRGÜN)