Karantina süresi 7 güne düşürüldü, tarama testleri ve aşısızlar için PCR testi zorunluluğu kaldırdı... MEHMET CEYHAN: Bunlar hiçbir biçimde bilimsel değil. Bu resmen 'kaç kişi ölürse ölsün' demektir!


Vaka sayıları rekor kırarken, karantina süreleri 7 güne düşürüldü, tarama testleri kaldırdı ve seyahat, toplu etkinlik ile okullarda aşısızlar için getirilen negatif PCR testi zorunluluğu tamamen kalktı. Kararları değerlendiren TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Günlük vakalar 100 bini aşabilir” derken, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da “Salgına teslim olduk” yorumunu yaptı.

İktidar, vaka sayıları rekor kırarken koronavirüs tedbirlerini gevşeten bir karar daha aldı. Karantina sürelerinin 7 güne düşürülmesinden ve tarama testlerinin kaldırılmasından sonra, Sağlık Bakanlığı’nın aşısız kişilerin toplu alanlarda bulunmasına ilişkin genelgesi de değişti.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine yazı gönderildi. Buna göre; aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden; uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerden önce, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce PCR testi vermeleri istenmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli gibi çalışanların aşı olmasalar bile artık test vermesine ihtiyaç olmayacak. Tüm kamu ve özel işyerlerinde çalışan aşısızlar, yine PCR testi vermek zorunda olmayacak.

"ANLAŞILMAYACAK"

Kararı değerlendiren TTB İkinci Başkanı Ökten, “Bunu anlamak mümkün değil. Pandemiyi ağır koşullarda yaşıyoruz, 80 bine yaklaşan vakalar ve 150 civarı günlük ölümler var. Daha fazla tedbir beklerken neredeyse salgını yok sayan bir yola girildi. Bunun bilimsel bir yönü olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Testlerin kaldırılması yerine artması gerektiğini vurgulayan Ökten, “Kabul edeceğimiz uygulamalar değil. Her gün vaka sayısı artıyor. Test azalınca vakalar artsa da salgının gerçek boyutu anlaşılamayacak. Bu da hastalığın toplumda yayılmasına neden olacak. Günlük vakalar 100 bini aşabilir” uyarısını yaptı. Aşılamadaki eksikliğin de bu kararlar nedeniyle olumsuz sonuçları olacağını belirten Ökten, “Aşılamayı artırmamız lazım. Hastalıktan aşılama kurtarabilir” ifadelerini kullandı.

"SORUMLULUK YURTTAŞA"

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Küçükosmanoğlu ise, “Bu salgın mücadelesinin tamamen bırakılması, teslimiyeti ifade ediyor. Salgının boyutuyla tedbirlerin yenilenmesi gerekirken tümden bırakılmasının bilimle ilgisi yok. Salgına teslim olduk” yorumunu yaptı.

Alınan kararla sorumluluğun tamamen yurttaşa bırakıldığını söyleyen Küçükosmanoğlu, “Bir yandan kendileri vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda artış olduğunu söylüyorlar. Ama sorumluluğu ‘dikkatli olun’ diyerek vatandaşa bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

Alınan kararların tabloya nasıl yansıyabileceğine ilişkin konuşan Küçükosmanoğlu, “Şu an zaten yüksek sayılar var ama bu kararların bir artışa neden olması bekleniyor. Sürü bağışıklığına ulaşma hedefi varsa bunun mantıklı olmadığı görülüyor. Çünkü Omicronla insanlar geçirse bile yeniden hastalığa yakalanabiliyor. Tedbirlerin gevşetilmesi için uygun bir zaman olmadığını düşünüyorum” dedi. 


AŞISIZLARA TEST ŞARTININ KALDIRILMASINA MEHMET CEYHAN'DAN SERT TEPKİ: HİÇBİR ŞEKİLDE BİLİMSEL DEĞİL!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşısızlara yönelik test şartı kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Bu resmen 'Kaç kişi ölürse ölsün, Omicron ne kadar yayılırsa yayılsın' demektir" sözlerini kullanan Ceyhan, "Bugün açıklanan bu karar, hiçbir şekilde bilimsel olarak kabul edilebilecek bir karar değil" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın aşısız ve aşı sürecini tamamlamayan kişilerin toplu alanlarda bulunması ve seyahat etmeleriyle ilgili genelgesi değişti.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yeni tavsiye kararı doğrultusunda genelge yürürlükten kaldırıldı. 81 il valiliğine kararla ilgili yazı gönderildi.

Buna göre aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Böylece, seyahat, etkinlik, iş yeri ve okullara yönelik test zorunluluğu kalkmış oldu. Bundan böyle aşı yaptırmayan kişiler konser, sinema vb. etkinliklere test yaptırmadan girebilecek.

MEHMET CEYHAN'DAN ÇOK SERT TEPKİ

Kararın duyurulmasının ardından, Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, söz konusu gelişmeyi eleştirdi.

"Bunu bilimsel anlamda yorumlamak çok zor" diyen Ceyhan, "Sürü bağışıklığı denen şeye güvenilmeyeceğini herkes biliyor artık. Benim  gördüğüm, bu kararlar bir hedef konarak alınmış kararlar değil" diye konuştu.

"HERHALDE PCR TESTİ KAPASİTESİNİN SONUNA GELİNDİ"

Ceyhan, kararı şu sözlerle eleştirdi:

"Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi, vaka sayıları da test yaptıkça artıyor. Artık bu noktaya geldik. Normalde, bunu bu şekilde uygulamayan ülkeler vardı. Ama aşı şartı koyuyorlardı. Dünyada, Omicron'un bu kada hızlı yayılmasına karşın tedbirleri gevşeten tek ülkeyiz."

"Şu an test yapsak kesinlikle vaka sayısı 200 binin üstüne çıkar ama biz belli ki bu şekilde 60-70 binde tutacağız."

"VAKA SAYILARINI TESPİT EDMEYECEĞİZ"

"Bunun sonucunda olacak şey açık. Vaka sayıları çok artacak ama biz bunu tespit edemeyeceğiz" diye konuşan Ceyhan, "Çünkü öyle kararlar alındı ki... Zaten siz salgının en başında açıklanan kararlarla bu işi götürürseniz olmaz" ifadelerini kullandı.

"BU RESMEN 'KAÇ KİŞİ ÖLÜRSE ÖLSÜN' DEMEK"

Ceyhan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu şu demek, 'Biz nadir nest yapacağız, vakaları tespit etmeyeceğiz.' Ama bugün açıklanan bu karar, hiçbir şekilde bilimsel olarak kabul edilebilecek bir karar değil. Bu resmen 'kaç kişi ölürse ölsün, Omicron ne kadar yayılırsa yayılsın' demekten başka bir şey değil." (CUMHURİYET)

Blogger tarafından desteklenmektedir.