Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş; AKP ve MHP'nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesini de içeren 'Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne tepki gösterdi. Baş, "Cumhur İttifakı, bu seçim kanunuyla Cumhurbaşkanlığı'nı kaybettiğini kabul etmiştir" dedi.
AKP ve MHP'nin uzun süredir üstünde çalıştığı ve seçim barajını yüzde 7'ye düşürecek düzenlemenin de yer aldığı Seçim Kanunu teklifi Meclis'e geldi.
Bu kapsamda hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından bugün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
SEÇİM BARAJI, 'YÜZDE 7' OLARAK TEKLİF EDİLDİ
AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi. Yazıcı, "15 maddelik yasa teklifiyle yüzde 10 olan seçim barajını yüzde 7 olarak teklif ediyoruz. Siyasi partilerin TBMM'de grup kurma şartını kaldırıyoruz" dedi.
15 maddelik teklif AKP ve MHP'nin ortak imzasıyla verildi. Teklif kabul edilirse seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek. Seçimlere katılabilmek için Meclis'te grup kurmak yeterli sayılmayacak, örgütlenmesini yeterli oranda tamamlayan partiler seçimlerde yer alabilecek.
Teklifle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak, D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.
ERKAN BAŞ'TAN YENİ SEÇİM KANUNU TEPKİSİ
Söz konusu düzenlemeyi Halk TV canlı yayınında değerlendiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "Bu, 'artık oyları' kendi hesaplarına göre Cumhur İttifakı tarafından değerlendirilmesi anlamına gelecek" dedi.
Teklifi, 'haksız yere ek vekillik kazanma arayışı' olarak değerlendiren Baş, şöyle konuştu:
"Aşağı yukarı 2 yıldır bu seçim kanunu konuşuluyor ve ilk günden bu yana hep şunu soruyoruz; 'Ne amaçlıyor iktidar buradan?' Ben daha önce katıldığım programlarda şunu söylemiştim, AKP-MHP bunu arıyor: 'Daha az oy alsak bile, Meclis'te daha fazla sandalye alabilir miyiz?' Ve görüldüğü üzere ittifakın oylarının, ittifak partilerine yaramaması için bir formülasyon geliştirmişler."
"Ortada seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu değişikliği var. Normalde demokratikleşme beklenir. Daha eşitlikçi bir kanuna doğru gitmek beklenir. Gerçekten bu kadar saçma olabilir" diyen Baş, "Yeni düzenlemede diyor ki, 'Herhangi bir parti iki defa kongresini yapmasa bile seçime girebilir.' Bu, partilerin antidemokratik karakterinin iyice güçlendirilmesi demektir. Çünkü partilerin kongleri demokrasidir" sözlerini kullandı.
"BU, AKP KURULDUĞUNDA OLSAYDI, AKP SEÇİME GİREMEZDİ"
Yeni düzenlemeye göre seçimlere katılabilmek için Meclis'te grup kurmak yeterli sayılmayacak.
Milletvekili transferiyle yeni kurulan partilerin seçime girmesinin engellenmesi için seçime girme şartları arasında yer alan "TBMM'de grup kurma" hükmü kaldırılarak, partilerin teşkilatlarını kurması ve kongresini yapması esas alınacak.
Bu maddeyi de değerlendiren Baş, "'Grubu olan partiler seçime giremez' düzenlemesi AKP kurulduğunda olsaydı, AKP seçime giremiyordu" dedi.
Bu düzenlemenin sadece AKP ve MHP için yapıldığını vurgulayan Baş, "Ben bugün açıklamayı canlı yayında dinledim ve net kararım şudur; Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini kabul etmiştir" ifadelerini kullandı.
HDP’li Beştaş'tan seçim yasası açıklaması: 'Ortaklıkları her an kopabilir'
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP’nin Meclis'e sunduğu yeni seçim yasası teklifine ilişkin “Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı temel bir hamle. Bu teklif ‘yeniliyoruz, düşüş halindeyiz’ demenin adı. İtiraf aynı zamanda. Çatlak o kadar büyük ki boyalarla, yamalarla kapatamayacaksınız” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Meclis'te düzenlediği basın toplantısında siyasi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
AKP ve MHP'nin hazırladığı seçim yasası teklifini değerlendiren Bektaş, "Temel hatlarına baktım. Tamamen kendi bekaların sağlamak için hazırladıkları bir teklif. Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı temel bir hamle bu. Demokratik bir teklif değil. 'Yeniliyoruz, düşüyoruz' demenin bir adı ve bir itiraf. Gidişlerini hiçbir kanun teklifi durduramaz. Çatlak o kadar büyük ki yamalarla, boyalarla kapatamayacaksınız" diye konuştu.
"MHP İÇİN İNDİRİLDİĞİNİ HERKES BİLİYOR"
"HDP 2015’te barajları yerle bir ettiği ve baraj artık küçük ortak aleyhine olduğu için onu kurtarmak için bir teklif bu Bu bir siyasi rüşvet" diyen Beştaş, "Bütün anketler MHP’nin baraj altında olduğunu gösteriyor. Bu seçim yasası bir aciliyet değil. Ortakların kendi arasında anlaştığı kimseye sormadığı bir teklif. Bir-iki yıldır aralarında kavga mı ediyorlar, tartışıyorlar mı ne yapıyorlar bilmiyorum ama kolay anlaştıklarını biliyorum. Uzunca bir zamandır ellerindeydi ama getirilemiyordu ancak şimdi getirildi. Baraj yüzde 7’ye indiriliyor. MHP için indirildiğini herkes biliyor. Kendi gelecekleri için epey düşünmüşler. Küçük ortağa bir siyasi rüşvet ve hediye bu" ifadelerini kullandı.
Yeni düzenlemeyle ittifaklardan küçük partilere sağlanan katkının kaldırıldığını belirten Beştaş, "İttifaktaki her partinin aldığı oy milletvekili seçimine yetiyorsa milletvekili çıkarabilecek. Sadece ittifaktaki partiler için yüzde 7 barajı kaldırılmış oldu. İttifak içinde az oy alan, o oyla milletvekili çıkarabilecek iken artık çıkaramıyor. Bu çok dikkat çekici bir düzenleme. Oylar doğrudan partilere gidecek. Bu daha çok tartışılacak. Milletvekili seçimlerinde ittifak bu teklifle resmen sonlandırılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ise ittifak devam ediyor" yorumu yaptı.
Teklif kabul edilirse il ve ilçe seçim kurullarının da kura ile belirleneceğine dikkat çeken Beştaş, "İlk duyulduğunda kulağa hoş geliyor ancak kendi atadıkları, AKP dönemindeki hakimlerin kuradan çıkma şansı artıyor. Çünkü en kıdemli hakim şartı kaldırılıyor. En kıdemliler AKP’den önce görev yapanlar. İsteyen kuradan çekilebilir notu da eklemişler. Çekilebilir mi çektirilir mi takdirini kamuoyuna bırakayım. İl ve ilçe seçim kurullarının değiştirmek ve kendi insanlarını oraya yerleştirmek için önümüze konulmuş durumda. Bu antidemokratik bir düzenlemedir. Kendi aralarındaki ortaklığı şimdilik bununla devam ettirmeyi ilan ettiler ama pamuk ipliğine bağlı ve her an kopabilir" değerlendirmesinde bulundu.
"BÜYÜK PARTİLERE YARAYAN BİR DÜZENLEME"
Beştaş, "İttifaklarla ilgili ittifaklar sona erdi dediniz. Şimdi sistem nasıl olacak? Daha önce başka partiden girip sonra partilerine dönüyorlardı" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Transfer de engelleniyor galiba. Şunu kastediyorum. Üç parti ittifakla seçime giriyor, her parti seçim barajını aşmak zorunda değil. Örneğin Ankara’da ittifaktaki küçük parti artık oylarla vekil çıkarabiliyordu ittifaktan dolayı. Şimdi onu çıkaramıyor. Ne kadar oy almışsa o oranda temsil edebilecek. Bu temsil hakkını zedeleyen ve büyük partilere yarayan bir düzenleme. Küçük partiler yine parlamentoda temsil edilemeyecek. Diyelim ki 50 bin oy aldı, 10 bin oy büyük ortaktan arttı. 10 bin 50 bine ekleniyordu ve vekil çıkarabiliyor şimdi o yok. Milletvekili seçimi için ittifakla sadece barajı geçmiş sayılıyor. Bu diğer ittifakların temsil gücünü azaltmak için yapılmıştır. Kendi aralarında birileri fayda birileri zarar görecek ve bu büyük partilere yarıyor." (CUMHURİYET)