AYM bir velinin, din dersinden muafiyet imkanı olmaması nedeniyle yaptığı başvuruda 'eğitim-öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı ...
AYM bir velinin, din dersinden muafiyet imkanı olmaması nedeniyle yaptığı başvuruda 'eğitim-öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) bir velinin, çocuğunun din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasına ilişkin 20114 yılında okula yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından başlattığı huukuk mücadelesinde kararını verdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre AYM, velinin 'eğitim ve öğretimde dini ve felsefe inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine' ve 'yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine' dair başvuruyu görüştü.
Yüksek Mahkeme, ebeveynin "eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine" oy çokluğuyla karar verdi.
Başvurucuya 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.
Anayasa Mahkemesi, 8’e karşı 7 oy ile öğrencinin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muafiyet imkanı bulunmaması nedeniyle ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesi hakkının ihlal edildiğine karar vererek 20.000₺ tazminata hükmetti.
— Av. Ömer Furkan DAĞ (@omerfurkandag) July 27, 2022
Hiç yorum yok