Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

TİP Merkez Komitesi üyesi, siyasetçi, yazar Metin Çulhaoğlu hayatını kaybetti... 1947 - 2022, Saygı, Onur, Şeref!

Türkiye İşçi Partisi Merkez Komitesi üyesi Metin Çulhaoğlu geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. ÖDP ve Sosyalist İktidar Partisi'nin ...

Türkiye İşçi Partisi Merkez Komitesi üyesi Metin Çulhaoğlu geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. ÖDP ve Sosyalist İktidar Partisi'nin kurucularından olan, son olarak Türkiye İşçi Partisi'nde yöneticilik görevinde bulunan Metin Çulhaoğlu vefat etti...


74 yaşındaki Çulhaoğlu'nun geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

Gelenek dergisi, BirGün gazetesi ve Sol Haber Portalı’nda yazıları yayımlanan, öğrencilik döneminden bu yana sosyalist mücadelenin içerisinde yer alan ve halen Türkiye İşçi Partisi Merkez Komitesi üyeliği yapan Çulhaoğlu’nun marksizm ve sol siyaset üzerine çok sayıda eseri bulunuyor.

Türkiye İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizde Marksizme birbirinden değerli katkılar sunan, ömrünü devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış, hareketimizin fikri öncüsü Metin Çulhaoğlu yoldaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye sosyalist hareketinin ve işçi sınıfının başı sağolsun. Sözümüz devrim olacak!" ifadeleri kullanıldı.


METİN ÇULHAOĞLU...

Metin Çulhaoğlu 1947 yılında Balıkesir'de doğdu. 1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nde yöneticilik yaptı. 1975’ten sonra ikinci Türkiye İşçi Partisi’nde görev aldı. 1975–1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görevler aldı.

Türkiye İşçi Partisi 2. Kongresi'nde Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi isimlerle birlikte ihraç edildi. İhraç edilen çevre Eylül 1979'da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı. Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi. Çulhaoğlu 1983–1986 yılları arasında cezaevinde kaldı.

1986 yılında Gelenek dergisi kolektifinin kuruluşunda yer aldı. Bu hareket daha sonra partileşerek Sosyalist Türkiye Partisi'ni kurdu. Çulhaoğlu 1993 yılında partiden ayrıldı ve bir grup yazarla birlikte Sosyalist Politika dergisini çıkarmaya başladı. Sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti ve Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin kuruluşlarında yer aldı.

2001 yılında Sosyalist Politika grubuyla birlikte ÖDP'den ayrılarak, Gelenek hareketi ile yollarını yeniden birleştirdi ve Türkiye Komünist Partisi'ne katıldı. O tarihten itibaren, partinin Merkez Komitesi'nde görev aldı. BirGün ve soL gibi günlük gazetelerde köşe yazıları yazdı. 16 Ağustos 2014 tarihinden itibaren İleri Haber Portalı'nda, salı ve cumartesi günleri yazıları yayınlandı. 

Çulhaoğlu, Türkiye Komünist Partisi'nde 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmanın ardından 12. Kongre'nin yanında yer alan Erkan Baş ve Kurtuluş Kılçer ile birlikte Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin kuruluşunda yer aldı. Erkan Baş, Barış Atay, Tuncay Çelen, Metin Çulhaoğlu'nun da aralarında olduğu geçmişte TİP ve TKP üyesi, çeşitli kitle örgütü ve sendika temsilcisi, işçi, öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 146 kişi imzasının olduğu çağrı metniyle 7 Kasım 2017'den vefatına kadar Türkiye İşçi Partisi'nin merkez komitesinde görev yaptı. 

YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI

Tarih Türkiye Sosyalizm.

Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri.

Solda Yürüyüş Polemiği.

Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu.

İdeolojiler Alanı ve Türkiye Örneği.

Solda "Sivil Toplum" Söylemi: Gerçekler ve Yanılsamalar, 2000 Can Soyer ile birlikte.

Sivil Toplum: Devletin Büyümesi, 2001, İlker Maga ve Kemal Okuyan ile birlikte.

Doğruda Durmanın Felsefesi: Seçme Yazılar, 1970-2000.

Bir Mirasın Güncelliği Tarih Türkiye Sosyalizm.

Gençlerle baş başa: Sosyalizm. 

ÇEVİRİLERİ

Bediüzzaman Said Nursi Olayı: Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim Bütün Eserleri 4, Şerif Mardin.

Halkın Devlet Yönetimine Katılımı Üzerine, Vıladimir İliç Lenin.

Hiç yorum yok