İBB Başkanı İmamoğlu'na siyasi yasak davası: Mahkeme İmamoğlu'na hapis cezası verdi

Türkiye, AKP'nin büyük kan kaybı yaşadığı 2019 yerel seçimlerinden bu yana muhalefet belediyelerine uyguladığı baskıya hemen her gün şahit olurken, bugün demokrasi tarihimiz için kritik bir gün yaşanıyor. 14 Aralık 2022 günü Türk siyasi tarihine utanç günü olarak geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iptal edilen İstanbul seçimlerinin ardından YSK üyelerine "ahmak" dediği gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararın Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu, siyasi yasaklı hale gelecek.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ‘hapis’ ve ‘siyasi yasak’ talebiyle yargılandığı davada mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Öte yandan TCK'nin 53. maddesine göre de siyasi yasak geldi.

Kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

17.50:  Mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve TCK'nin 53. maddesine göre de siyasi yasak geldi.

17.45 Nermin Abadan Unat'tan İmamoğlu'na destek...

Türkiye'de iletişim bilimlerinin gelişiminde en büyük pay sahibi isimler arasında başı çeken 101 yaşındaki Nermin Abadan Unat, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek için Saraçhane'deki belediye binasına geldi.

17.30: Mahkeme başkanı 'yargılama sona erdi' dedi. Karar vermek için 30 dakika ara verildi.

17.25: Avukat Kemal Polat, "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bu davaya kadar bize hiç sorulmadı. Umarım bu 2 yıl 2 ay ceza vermek gibi bir şey değildir.  Savunmamı burada bitiriyorum. Bu tavrım protesto olarak kayıtlara geçmesini istiyorum.

17.00: Avukat Gökhan Günaydın, "Yargıçlar kararlarıtla konulur siz bizim mütalaaların hepsine davayı uzatmaya yönelik dediniz. Bu duruşmanın dördüncü celsesinde mütalaa verildi. İddianamenin aynısı. Tanıklar getirdik. Sözlerin kime söylendiğini açıkça söylediler. Böylesine kritik bir davada savunmanın hazır değiliz demesine rağmen 3 saatlik süre tanınmasını kabul etmiyoruz. Türk yargı sistemine güveniyoruz diyerek son kararın çıkması için buradayız. Ekrem İmamoğlu Süleyman Soylu'ya cevap vermiş, eleştirmiş buna yönelik değerlendirmede bulunmuştur. Sözleri YSK üyelerine yönelik değildir. Seçim gecesi yaşananlara yalnız Türkiye değil tüm dünya şahit olmuştur. Seçilmiş başkan Ekrem İmamoğlu'na ahmak diyen Süleyman Soylu hakkında dava açılmış mıdır? Cevap veriyoruz. Hayır. Resen bir dava açılmış mıdır?  Hayır. Cumhuriyet savcılarının görevidir. YSK üyelerinin bu konuda herhangi bir şikayet ve davaya katılma talepleri olmamıştır. 

İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yukarıda içeriği ve amacı belirtilen konuşmasından beş gün sonra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir beyanda bulunarak, Kongre’de yapmış olduğu konuşmadan dolayı Müvekkil’e; “Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun” ifadelerini kullanmıştır.  

Buradan açıkça anlaşılacağı üzere, Soylu’nun “Türkiye’yi şikayet eden ahmak” diyerek damgalamaya çalıştığı kişi Ekrem İmamoğlu’dur. Yani, “ahmak” sözcüğünü ilk kez kullanan, üstelik bunu seçilmiş bir belediye başkanına yönelten kişi Süleyman Soylu’dur. 

Siyasi iktidarın ve Cumhur İttifakı’nın temsilcileri toplumun çeşitli kesimlerine her tür aşağılamayı, hakareti yapabilmeyi kendilerine hak sayıyor. İnsanların etnik kökenlerine, kültürel kimliklerine, inançlarına, cinsiyetlerine yönelik türlü hakaretlerde bulunuyorlar. Devletin kurumlarına, meslek odalarına, sivil topluma yönelik her tür tehdidi, şantajı, hakareti yapabiliyorlar. Buna karşın hiçbir sorgulamaya, cezaya uğramıyorlar. Yargı iktidarın yurttaşlara, meslek odalarına, anayasa mahkemesine varıncaya kadar tüm devlet kurumlarına yönelik ağır hakaretleri, mesnetsiz ithamları karşısında kör ve sağır kalıyor.

Erdoğan, Bahçeli, Soylu gibi iktidarın en tepesinde yer alan isimler yargının zırhı ve koruması altında, muhalefette yer alan siyasilerin ve seçmenlerin çoğunluğu temsil eden Millet İttifakı’nı “illet ve zillet” olarak kodlayarak, demokratik zeminde konuşabilecekleri en büyük rakiplerini düşmanlaştırmayı tercih ediyorlar. Düşmanlığa dayalı bu hegemonyayla yaratılan baskıcı iklimde iktidar, muhalefetten sivil topluma, meslek odalarından öğrencilere, kısacası halkın tüm kesimlerini boyunduruk altına almayı amaçlıyor. 

AKP  Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin grup toplantıları ile açılış ve mitinglerde yaptığı konuşmalarda, muhalefet partisi liderleri ile iktidarı eleştirenlere yönelik söylediği bazı sözleri, davanın konusunu oluşturan hakaret suçu bağlamında buraya alıntılamak zorundayız; ‘Ulan ahlaksızlar’, ‘adiler’, ‘cibilliyetsiz’, ‘zürriyetsiz’, ‘tezek’, ‘çamur’, ‘mankafa’, ‘alçak’, ‘affedersin Ermeni’, ‘şerefsiz’, ‘edepsiz’, ‘yalaka’, ‘geri zekâlı’, ‘vampir’, ‘dönek’, ‘virüs’, ‘soysuz’, ‘rezil’, ‘çakal’, ‘ölü sevici’, ‘terbiyesiz herif ‘, ‘İsrail dölü’.

Erdoğan ve Bahçeli Kılıçdaroğlu’nu Alevi kimliği üzerinden ötekileştirip düşmanlaştırıyor. Erdoğan, “tezek” dediği CHP’nin genel başkanını “biliyorsunuz Alevi” diyerek kimliği üzerinden ötekileştiriyor. Erdoğan Kılıçdaroğlu için “yalancının mumu yatsıya kadar yanıyor ama yatsıyla da alakası yok” sözlerini sarf ederek ayrımcı tutumunu derinleştiriyor. Bahçeli, elektrik faturasını ödemeyen Kılıçdaroğlu için “biz sana kandil gönderiyoruz, yak kandili, tak külahı, bak keyfine” diyerek kimliğine gönderme yapıyor. Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu için “kucaktan kucağa gezen ana muhalefet başkanı” yakıştırmasında bulunabiliyor. Yine Soylu Kılıçdaroğlu için, “plastik şova benziyor, şekilden şekle giriyor, uzay yaratığına benziyor” ifadesini kullandığı için herhangi bir işlem görmezken, bu sözlerin üzerine Soylu hakkında “aynaya bakıp konuşuyor” yorumunu yapan vatandaş hakkında iddianame hazırlanıyor.

Kendisine hakaret edildiği iddiasıyla Mahkeme’ye şikayet dilekçesi sunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuşma ve sosyal medya hesaplarından yaptığı hakaretlerden bazılarını da, yine davanın konusu bakımından alıntılamak zorundayız; 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na; ‘Edepsiz, çirkef, sahtekar, düzenbaz, yalancı, şerefsiz, alçak, uzayda yaşamış olabilir mi? uzay yaratığına benziyor.’

3 Eylül 2019 tarihinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik olarak; “haddini hududunu bil, işini yap, ama işini yapmanın dışında başka işlerle uğraşırsan pejmurde ederiz”. Ardından 4 Kasım 2019 tarihinde dava konusu olan “ahmak” sözcüğünü doğrudan Sayın Ekrem İmamoğlu’na yöneltiyor. 

Canan Kaftancıoğlu’na, ‘Terör örgütlerinin soytarısı.’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’a; ‘Ben bu adamı insan yerine koymam. Bu hayvandan aşağı bir adamdır. Soros çocuğudur ve operasyon çocuğudur.’

TİP Milletvekili Barış Atay’a; ‘Senden tam tecavüzcü olur’

Gazeteci Müyesser Yıldız’a; ‘Terör sevicisi’

AKP Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da İmamoğlu hakkında “alçak” sözünü rahatlıkla sarf edebiliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın Akşener hakkında “Evden kaçan kız tribi yapıyor, Fosforlu Cevriyelik taslıyor” ifadelerini kullanabiliyor. Siyasetin dilini kirleten bu isimlerin yaptıkları yeni değil. Bu kişiler geçmişte de birbirlerine hakaret ediyorlardı. Erdoğan Bahçeli’ye “zürriyetsiz, aile nedir bilmez” derken, Bahçeli Erdoğan’a “şerefsiz”, “İblis”, “alçak” diye sesleniyordu.

AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın, Mersin/Erdemli’de plaka kontrolü yapan polislere yönelik olarak sarfettiği ‘Terbiyesiz, şerefsize bak’ sözleri karşısında bir işlem yapılmış mıdır? 

Aynı şekilde, AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’e “Ey be kahpe adam”, İstanbul Büyküşehir Belediye Ekrem İmamoğlu’na “Alçak” şeklinde hakaretleri karşısında açılmış bir soruşturma veya kovuşturma var mıdır? 

Türkiye’yi yöneten bu kişiler, Türkiye’de yaşayan her gruptan insana hakaret ve aşağılama hakkını kendilerinde görüyorlar ve bunu yargı korumasına almış durumdalar. Bu tahakkümcü ve düşmanlaştırıcı yaklaşım sadece siyasetle sınırlı kalmıyor. Devlet kurumları, sivil toplum, meslek odaları ve vatandaşlara da yayılıyor. Bu adaletsizlik toplumun tüm alanlarına sirayet etmiş durumda. Bu gidişat, hem toplumsal yaşama hem de kurumlara ve adalete güveni derinden sarsıyor.

Öyle ki Bahçeli yargının en üst kurumu olan AYM’nin üyeleri hakkında hainlerle yan yana yakıştırması yaptı. “AYM öyle bir hale gelmiştir ki nerede bir hain, nerede Türkiye’nin kuyusunu kazmak için faal halde bulunan çapulcu varsa onlarla yan yanadır.” ifadesini kullanan Bahçeli hakkında soruşturma dahi açılmazken, kendisine hakaret eden Soylu’ya sözünü iade eden İmamoğlu ise tüm YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor. 

Bu davanın bir tane gerçeği vardır. Süleyman Soylu İmamoğlu’na hakaret etmiş, İmamoğlu da ona karşılık vermiştir. Ancak bu gerçeği görmezden gelip, İmamoğlu’nu siyasi yasaklı hale getirmeye çalışmanın yargının siyasete kurban edilmesinden başka bir anlamı yoktur. 

Bu dava İmamoğlu’nun yargılandığı değil adalete güvenin sınandığı bir davadır. Yargı bir hata yapmış, 31 Mart seçimlerini iptal etmiştir. Yurttaşlar siyasetin gölgesinde oluşturulan bu yargı kararına karşı yanıtlarını 23 Haziran’da vermişlerdir. Adalete güven ilk hatada sınanmış ve kaybetmiştir. Şimdi yargıya düşen ilk sınanmadan dersini çıkarmak ve adalete güveni tesis etmektir. Yargının gerçeği değiştirme değil hakkı teslim etme görevi vardır.

Deneyimli hakimler, savcılar, avukatlar, kısaca saçlarını adliye koridorlarında beyazlatmış, hukuk – siyaset ilişkisine dair çok şey görmüş geçirmiş yargı mensupları tarafından bilinen ve dile getirilen bir gerçeklik vardır: Dosyayı karar verene kadar yargıç takip eder, karardan sonra dosya yargıcı takip eder.

Hepimizin kendimize, çocuklarımıza ve ülkemizin geleceğine ilişkin görevleri ve sorumlulukları vardır. Bu kapsamın, mahkemenizin vereceği karara yansıması da, kendi adımıza değil ülkemiz adına bir dilektir.   

Bu çerçevede, atılı, mesnetsiz, unsurları oluşmayan suç isnadıyla yürütülen yargılamaya son verilmesi ve müvekkilimizin beraatine karar verilmesini talep ederiz.

16.49: Avukat Turan Taşkın Özer, "Müvekkilimin adil yargılanma hakkı zedelenmiştir. Dava konusu sözlerin bir bütün olarak bakıldığında hakaret suçunu maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı açık bir şekilde hocalarımızın raporunda yazıyor. Bütün mütalaalarda suçun oluşmadığını ortaya koyuyor. Mahkemeyi uzatınca bizim elimize bir şey geçmiyor. Davayı uzatmak istesek bütün avukatlar davadan el çekebilirdik. Mahkemenin vicdanıyla davranıp adil bir karar vermesini talep ediyorum.

16.35: SEGBİS ile kayıt başlatıldıktan sonra savunmaya geçildi. Avukat Sercan Polat, "Yeterli süre olmadan mütalaaya karşı savunmamızı yapıyoruz. İddanamede savcının kanaatine göre kamu görevlilerine hakaret edilmiştir. Üç tanığın tutarlı beyanları vardır. Bu sözlerin Süleyman Soylu'ya söylendiği açıktır. Müvekkilimin beratini talep ediyorum" dedi.

16.20: Avukat Polat'ın SEBGİS talebi kabul edildi. Mahkeme hem sesli hem de görüntülü şekilde kayıt altına alınacak. 

16.10: Mahkeme heyeti verilen aranın ardından yerini aldı. Mahkeme başkanı İmamoğlu'nun avukatlarından mütalaaya karşı savunmalarını sordu.

Mütalaya karşı esas hakkındaki savunmalarından önce Kemal Polat, "Şu aşamaya kadar vermiş olduğumuz tüm yazılı ve sözlü beyanlarımızı beyan ediyoruz. Seçimi iptal edenlerin kim olduğuna dair hususlarına sunmak istiyorum. Bu birincisi AKP içerisinde Abdulkadir Selvi'nin 08/04/2019 yazısıdır. Seçimi iptal edilen irade delili Bakan Soylu'nun ortada bir suç var. Seçim yenilenmeli yazısını sunuyorum" dedi. Polat mahkemeden uzun bir savunma yapacaklarını belirterek SEGBİS ile kayıt altına alınmasını talep etti.

AKŞENER'DEN DESTEK

14.29: İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medya hesabından destek paylaşımında bulundu. Akşener, "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz" dedi.

14.21: CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise İmamoğlu'nun tweetini alıntılayarak, "Bu bir demokrasi mücadelesi… 16.00’dan itibaren Saraçhane’de olacağız" ifadelerini kullandı.

14. 17: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu mesajında, "Bizler saat 16.00’da salonda duruşmayı izlerken örgütümüz ve İstanbulluları aynı saatte Şaraçhane’ye bekliyoruz" diye konuştu.

Savcı, hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin de uygulanmasını da istiyor.

13.47: İBB Başkanı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Saraçhane’ye çağrı yaptı. İmamoğlu paylaşımında, "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" dedi.

"SOYLU'YU ÇAĞIRMAYA CESARET EDEMİYORLAR"

13.15: Ara verilmesi kararı sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Çok önemli bir hukuki mütalaa sunuldu. Avukatlar son savunmalarını yazılı ve ayrıntılı vermek için süre istedi ancak mahkeme 16.00'ya kadar süre verdi" dedi.

Erkek, mahkemenin Soylu'nun dinlenmesi talebini reddetmesine ilişkin, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu mahkemeye çağırmaya cesaret edemiyorlar sanırım. Bu ülkeyi yönetenler ülkeyi ne hale getirdiler. Devleti yönetenler adaleti çürüttüler. Halk bu adaletsizliklerin cevabını ilk seçimde verecek" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN KARAR VERİLECEK GİBİ"

13.10: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ara verilmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Şimdilik görünen, avukatlarının itirazına rağmen Ahmak Davasında bugün karar verilecek gibi" dedi.

13.07:  Mahkeme, bundan önceki iki celsede de esas hakkında mütalaa verildiği, geçen zaman içinde esas hakkındaki mütalaaya karşı ve esas hakkındaki savunmanın hazırlanması için yeterli sürenin bulunduğunu belirtti.

Mahkeme avukatların mütalaa karşı süre talebini reddetti. Son savunmalar için duruşmaya 16.00’a kadar ara verildi.

13.05: Söz alan avukat Gökhan Günaydın, "Davanın özüne ilişkin tanık beyanları dinledik. TCK'nin hazırlamasını yürüten komisyondan önemli bir mütalaa aldık. Savcılık mütalaasıyla taban tabana zıttır. Adil yargılanma ve savunma hakkı için makul sürede değerlendirilmesi ve yazılı savunma hazırlanması gerekmektedir. Bu hususlarda süre talep ediyoruz" dedi.

12.59: Cumhuriyet Savcısı söz alarak, geçen celse sanık İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı tekrar etti ve siyasi yasak istedi.

12.55: Mahkeme başkanı, tanık dinleme taleplerini raporların ayrıntılı ve anlaşılabilir olması ve bu raporları düzenleyen kişilerin tekarar dinlenmesi gerek görülmediği belirtilerek talepleri reddetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dinlenmesinin davaya yarar sağlamayacağı belirterek talebin reddine karar verdi. Ayrıca sanık avukatlarının yazılı beyanda bulunmak için süre istemeleri davayı uzatmak için olduğu belirterek reddetti.

12.45: Avukat Gökhan Günaydın: "Süleyman Soylu burada dinlenmelidir.  Ayraca uzman tanık dinlenme talebimizin kabulünü istiyoruz."

12.40: Avukat Kemal Polat videonun ardından, " Tam da bu nedenle dinlenmesini isityorum. Burada manipülasyon içermektedir. Biz kendisi hakkında dava açmadık. Müvekkilimiz kamu görevlisidir. Kamu görevlisine ahmak diyen şahsa karşı bu bir hakaret ise savcılık resen harekete geçmelidir" dedi.

12.35: Mahkeme salonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun davayla ilişkin konuşmasının yer aldığı bir video izletildi.

12.30: Kemal polat, sundukları rapordaki uzman tanıklarının da dinlenmesini talep etti.

12.25: İmamoğlu'nun avukatları, üç hukuk profesöründen mütalaa almış ve mahkemeye sunmuştu. Hakim, bu celsede söz konusu mütalaaları okudu.

12.20: İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin yazılı beyanda bulunmak için süre istedi. Öte yandan Polat, dosyaya sundukları CD'nin çözümlenerek dosyaya eklenmesini talep etti.

Necati Özkan:  "Ekrem Bey'in gittiği bütün toplantılarda kendisine eşlik ederim Strazburg'daki toplantıda böyleydi. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin talebi ile Türkiye'ye gelen yabancı heyet  seçimleri gözlemlemiş ve bir rapor yazmıştır. Avrupadaki bütün seçimlerden sonra  Avrupa Parlementosu benzer bir mekanizma işletir. Seçimlerde görülen anormallikleri Avrupa Parlementosu'nda bir heyet parlementoya rapor eder. Sadece Ekrem imamoğlu değil Kocaeli, İzmir gibi çeşitli belediye başkanlarının da olduğu 14 kişilik bir heyet Strazburg'da raporu tartışmak üzere davet edilmişlerdir. O sabah erkenden gittik aynı akşam geri döndük. Döndükten  5 gün sonra Ekrem başkan ile Üsküdar'da toplantıdaydık. 

Soylu'nun yakışıksız sözlerini öğrendik. Gazetecilerin sorması üzerine doğrudan adres göstererek 'ben adama bakarım adam mı söze bakarım söz mü' diyerek eleştiriyi iade etti. Ertesi gün bütün gazetelerde başlıklar, "Ekrem İmamoğlu Soylu'ya cevap verdi" şeklindeydi. Basın böyle anladı. Ekrem bey böyle davrandı. Bu nasıl oldu anlamadık.

İçişleri Bakanı seçim gecesi Binali Yıldırım'ın ikinci kez kaybettiğini öğrendiğinde ağlamış olduğunu da kamuoyuna anlattı. İçişleri Bakanı kullandığı gücü kamu adına güç olduğunu unutup sonrasında dahil olduğu partinin neferi gibi hareket ediyor. Bu davanın başından sonuna kadar Ekrem İmamoğlu'nu hedef alan çok sayıda eylemler, söylem ve hakarette bulundu."

11.55: İmamoğlu'nun kampanya direktörü Necati Özkan tanık olarak dinleniyor.

Murat Ongun: "Basın mensubu arkadaşlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun basın açıklamasında İBB başkanına, ahmak dediğini mesaj olarak gönderdiler. Bu konuda yanıt vermek isteyip istemediğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. Kendisiyle yaptığımız konuşmada 'Size ahmak demiş' dedim. O da 'Bu yakışıksız bir ifade ona yanıt verelim' dedi. Ben de gazeteci arkadaşları davet ettim. Başkanımız da verdiği yanıtta, 'Ben lafa bakarım' diye devam eden cümleyi  kurmuştur. Ben sayın başkanım, 'Acaba çok mu ağır oldu' dedim. O da 'Az bile oldu' dedi."

11.50:  Mahkeme tanıkların dinlenmesine karar verdi. Duruşmada ilk olarak Murat Ongun tanık olarak dinleniyor.

11.45: İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, ''Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmiyoruz. Daha önce sunmuş olduğumuz hukuki mütalaa ile birlikte baktığımızda Adalet Bakanlığı Ceza Hukuk Komisyonu'nda görev alan ülkemizi AHİM nezdinde temsil eden Durmuş Tezcan, Adalet Bakanlığı Ceza Hukuk Komisyonu'nda görev alan Doç Dr. Murat Önok ve Doç Dr. Hasan Sınar tarafından uzman mütalaası vermiştir. 3 uzman tarafından yeni bir mütalaa sunduk bunun değerlendirilmesini talep ediyoruz'' dedi.

11.30: Davayı çok sayıda milletvekili izliyor. İmamoğlu'nun avukatlarının bir önceki duruşmada talep ettikleri reddi hâkim talebi reddedildi.

11.00: Davanın görüleceği İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi salonuna ilçe başkanları, avukatlar ve birçok gazeteci alınmadı. 

10.45: İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davanın görüldüğü Anadolu Adliyesi'ne girişler kısıtlandı. (CUMHURİYET)

Ekrem İmamoğlu: Hangi çılgın sizin millete ait herhangi bir sürecin önüne set koyabilirmiş, hangi çılgın zincir vurabilirmiş... İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası hakkında Saraçhane'de açıklamada bulundu. Yoğun kalabalığa seslenen İmamoğlu, "Bizim 2023 ideallerimiz var. Hep birlikte, omuz omuza, gece gündüz çalışacağız. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına, 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz" dedi. İmamoğlu ayrıca, altılı masa liderlerinin verilen cezaya karşı yarın İstanbul'da Saraçhane’de bir araya gelme kararı aldığını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle yargılandığı davada karar çıktı.

Mahkeme heyeti İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve böylece siyasi yasak süreci başladı. Kararın İstinaf ve Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. 

İMAMOĞLU: YARIN ÇOĞALARAK DAHA FAZLA BİRLİKTE OLACAĞIZ

Saraçhane'den yurttaşlara seslenen İmamoğlu, "Hangi çılgın sizin millete ait herhangi bir sürecin önüne set koyabilirmiş, hangi çılgın zincir vurabilirmiş? Hiç kimse. Bu akşam biriz, birlikteyiz. Yarın çoğalarak daha fazla birlikte olacağız" dedi.

Ekrem İmamoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB başkanı olduğu dönemdeki sözlerini hatırlattı.

"Bugünkü davada verdikleri ceza, çirkin bir sonuçtur. Size okuyacağım sözü dinleyin; 'Görüyoruz ki yargı gerçekten bağımsız değil, böylece yargının işleyişine, adalet ilkelerinin değil, siyasetin egemen olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasi rakiplerimiz, güç ve çıkar odakları seçim sandıklarında karşımızda duramayacaklarını, önümüzü kesemeyeceklerini iyiden iyiye anlamış olmalılar ki böyle bir yola başvurdular. Bu yol, yanlış bir yoldur. Adalet, gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da lazım olacaktır.'  Ne kadar doğru cümleler değil mi?" diyen İmamoğlu devamında şu ifadelere yer verdi:

''Yahu, bu kararı aldıran zat, bu sözler senin değil mi! Bu sözler, bu belediyenin başkanı iken sizinle ilgili alınan bu kararla ilgili yaptığınız konuşmadan cümleler! Görüyorsunuz değil mi, nereden nereye! O gün yola millet diye çıkanlar, bugün millet biziz diyorlar! Devlet bizim diyorlar. Sonuç alamayacaklar. Bu sabahki umudum bir ise şu anki umudum bin!"

İmamoğlu devamında da "Şimdi birlik ve beraberliğimizin güzel bir anını bu akşam başlatıyoruz. Yarın çok daha büyüyecek, genel başkanlarımız burada olacak. Ama bu akşamın taçlanması için, size hitabı için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"BU DAVA TÜRKİYE'NİN DÜŞTÜĞÜ DURUMUN ÖZETİDİR"

Akşener'in konuşmasının ardından yeniden söz alan İmamoğlu, "Yarın altılı masanın liderleriyle birlikte olacağız. Zamanını sizinle paylaşacağım. Yarın halkımızı buraya davet edeceğiz. Birlikte konuşacağız, birlikte dertleşeceğiz ama aydınlık günlere birlikte bakacağız. Bu dava Türkiye'nin düştüğü durumun özetidir" dedi.

"KEŞKE BU DAVA BİR HUKUK DAVASI OLSAYDI"

İBB Başkanı, "Bu dava ülkede adaletin kalmadığının hesabı. Bu dava, adalet ve demokrasi gibi ulvi değerleri getirmek istemeyenlerin yönettiği bir davadır. 'Devlet biziz, millet biziz, her şeyin sahibi biziz' diyenlerin hukuku yok sayarak, bir avuç insanın istediği yörüngeye oturmak isteyenlerin ortaya koyduğu iradeyi yönetenlerin davasıdır. Keşke bu dava bir hukuk davası olsaydı, adalet önünde bir yargılanma süreci olsaydı. Aslında bu dava var olan süreçte bozuk düzen diye tarifleyeceğimiz bir düzenin davasıdır. Bu bozuk düzenin sahibi olan bir avuç insan artık mertçe, dürüstçe mücadele etmeyi de bırakmışlardır. Kendi düzenlerini korumak için alavereye dalavereye başvurarak iş ve işlemleri yürürlüğe koyan insanların sürecidir" dedi. 

"GÖRÜYORSUNUZ DEĞİL Mİ? NEREDEN NEREYE..."

İmamoğlu'nun açıklaması şu şekilde:

Seçimi vermek istemediler, söke söke aldınız. 6 Mayıs'ta seçimi iptal ettiler, tokadı misli misli attınız ama doymadılar. Doymadılar, doyamadılar. Değerli hemşerilerim bugünkü davada verdikleri ceza, ortaya koydukları irade çirkin bir sonuçtur.

Bu yol yanlış bir yoldur, çünkü adalet gün gelecek yargıyı siyasallaştıranlara da lazım olacaktır. Bu kararı aldıran zat, bu sözler senin değil mi, bu sözler senin değil mi? Bu sözler bu belediyeni başkanıyken sizinle ilgili alınan, bu kararla ilgili yaptığınız konuşmalar. Cümleler o cümleler. Görüyorsunuz değil mi? Nereden nereye...

"BENİM HÂLÂ GENÇLİĞİM VAR GENÇLİĞİM!"

Yarın yine burada olacağız, sizleri davet edeceğiz ve dertleşeceğiz. Demokrasi için mücadele edeceğiz. Bu ülkenin adalete merhamete ve vicdana ihtiyacı var. Bu ülkenin umuda ihtiyacı var. Umudunuz eksik olmasın. 

Bizim 2023 ideallerimiz var. Hep birlikte, omuz omuza, gece gündüz çalışacağız. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına, 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz.

Bizi yıldırmak isteyenlere buradan söyleyeyim. Aradan 3.5 sene geçmiş olabilir ama benim hâlâ gençliğim var gençliğim! Hâlâ umudumuz yüksek!

Sizden söz almak istiyorum. 2023'te her şey çok güzel olacak. Ankara duysun, bugün o mahkemeye müdahale eden Ankara duysun! Her şey çok güzel olacak! (CUMHURİYET)

10 soruda Ekrem İmamoğlu dosyası: Şimdi ne olacak? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren TCK'nin 53. maddesi uygulandı. Peki Ekrem İmamoğlu'na 'siyasi yasak' süreci nasıl işleyecek, İstanbul Belediyesi'ni kim yönetecek? İşte 10 soruda İmamoğlu dosyası...

Türkiye, AKP'nin büyük kan kaybı yaşadığı 2019 yerel seçimlerinden bu yana muhalefet belediyelerine uyguladığı baskıya hemen her gün şahit olurken, bugün demokrasi tarihimiz için kritik bir gün yaşanıyor. 14 Aralık 2022 günü Türk siyasi tarihine utanç günü olarak geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iptal edilen İstanbul seçimlerinin ardından YSK üyelerine "ahmak" dediği gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararın Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu, siyasi yasaklı hale gelecek.

Yargı istatistiklerine göre 4-5 aylık bir süreçte istinaf ve Yargıtay incelemelerinin tamamlanması neredeyse olanaksız. Türk Ceza Kanunu’na göre İmamoğlu’nun hapse mahkum edildiği “hakaret” suçu Yargıtay tarafından incelenmiyor, istinaf (bölge adliye mahkemesi) tarafından kesin hüküm veriliyordu. Ancak AKP, 2019’da yaptığı yasa değişikliğiyle, hakaret suçlarını da Yargıtay incelemesi kapsamına aldı. Bu durum belki de İmamoğlu’nun aday olabilmesini sağlayacak. 

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, sadece istinaf incelemesi söz konusu olsa karar kısa sürede kesinleşebilir ve İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelebilecekti. Ancak AKP’nin çıkarttığı yasa istemeden de olsa İmamoğlu’na yarayacak ve İmamoğlu zaman kazanmış olacak.

CEZA KESİNLEŞENE KADAR BELEDİYE BAŞKANI

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “heyet halinde” hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkum edilen İmamoğlu ile ilgili sürecin bundan sonra nasıl gelişeceği merak konusu oldu.

Sorulara şu yanıtları vermek mümkün:

1. Karar, siyasi yasak anlamına mı geliyor?

Evet. Mahkeme, İmamoğlu’nu “hakaret” suçundan hapse mahkum ettikten sonra, 2 yıl 7 ay 15 günlük ceza süresince siyasi haklarını, seçme ve seçilme hakkını da kullanamayacağına hükmetti. Ancak yasağın asıl nedeni bu madde de değil. Bu madde uygulanmasa bile anayasa, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler Kanunu uyarınca, bir yıldan fazla hapis cezası aldığı için İmamoğlu, seçilme hakkını kullanamayacaktı.

2. Siyasi yasak hemen mi uygulanacak?

Hayır. Karar kesinleşmeden bu madde otomatik olarak uygulanamıyor. Uygulanabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekiyor.

3. Belediye başkanlığı hemen düşecek mi?

Hayır. Belediye başkanlığının sona ermesi de kararın kesinleşmesine bağlı. Karar kesinleşmeden bunun olması söz konusu değil.

4. Karar kesinleşirse belediye başkanlığı sona erecek mi?

Evet. Bu durumda, Belediye Meclisi’nde seçim yapılması gerekiyor. Belediye Meclisi’nde çoğunluk AKP’de olduğu için İmamoğlu ile birlikte CHP de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybetmiş olacak.

5. Cumhurbaşkanlığı ya da milletvekili seçiminde aday olabilecek mi?

Bu da kararın kesinleşmesine bağlı. YSK’nın belirlediği seçim takvimi burada kritik önem kazanıyor. Seçim takviminde, adayların belirleneceği günler belirtiliyor. YSK, kimlerin aday olacağına bu takvime göre nihai olarak karar veriyor. İmamoğlu, hakkındaki karar, belirlenen güne kadar kesinleşirse, Cumhurbaşkanı ya da milletvekili adayı olamayacak.

6. Karar nasıl kesinleşecek?

Kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay incelemesinden geçmesi gerekiyor. Hem istinaf mahkemesinin hem Yargıtay’ın cezayı onaması gerekiyor.

7. Bu karar hemen verilebilir mi?

Olağan şartlarda hayır. Yargı istatistikleri, istinaf mahkemesinin ve Yargıtay’ın ortalama yargılama sürelerinin 1-1,5 yıl civarında olduğunu gösteriyor. Olağan şartlar söz konusu olursa kararın seçim sürecine kadar kesinleşmesi ihtimali bulunmuyor.

8. Buna rağmen bu kararlar hızla verilebilir mi?

Gerekçeli karar hemen yazılır, istinaf ve Yargıtay, bir gerekçe olmaksızın dosyayı hemen görüşürse mümkün. Ancak bu durumda tıpkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1998’de yaşadığı gibi bir süreç yaşanmış olacak. Erdoğan, Aralık 1997’de İstanbul Belediye Başkanı’yken Siirt’te okuduğu şiir nedeniyle hapse mahkum edilmiş, bu karar sadece 8 ayda, Eylül 1998’de onanmıştı. Erdoğan, jet hızıyla yapılan yargılama sonunda siyasi yasaklı hale gelmişti. İmamoğlu hakkındaki kararın kesinleşmesi de ancak böyle olağanüstü bir süreç işletilirse mümkün.

9. AKP’nin 2019’da yaptığı yasa değişikliği İmamoğlu’na avantaj sağlayacak mı?

Evet. AKP, bu davada olabilecekleri hesaba katmaksızın, hakaret suçlarıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden gelen eleştiriler doğrultusunda bir yasa değişikliği yaptı. İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yapılan değişiklikle, TCK’nın 125. Maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan, “kamu görevlisine hakaret” suçunun sadece istinaf mahkemesi tarafından değil, Yargıtay tarafından da incelenmesinin yolu açıldı. Daha önce bu suç, sadece istinaf mahkemesi tarafından kesin hükme bağlanıyor. Ancak değişiklik istinaf mahkemesinin ardından Yargıtay’a da temyiz başvurusunda bulunulmasının yolunu açtı. Verilen karar sadece istinaf mahkemesinde görülse, hızla karar verilmesi daha kolay olacaktı. İstinaf mahkemesi, kararın kesinleşmesine hükmedebilecekti. Bu yasa değişikliği ile Yargıtay yolunun açılması İmamoğlu’na ciddi bir zaman kazandıracak. AKP böylece, özellikle Cumhurbaşkanı’na ve kamu görevlisine hakaret suçlarında değişiklik yapılmasını isteyen AİHM’nin isteğini kısmen yerine getirmek isterken, İmamoğlu’na yarayan bir adım atmış oldu.

10. İmamoğlu cezaevinde yatacak mı?

Şartla Salıverme Yasası’na göre üç yılın altındaki suçlarda cezaevinde kalınmıyor. Hüküm kesinleşince hükümlü açık cezaevine konuluyor ve tedbir kapsamında serbest bırakılıyor. İmamoğlu için de bu yolun izlenmesi bekleniyor. (CUMHURİYET)

Dünya gazeteleri acil koduyla duyurdu: "Erdoğan'ın, 2023 seçimlerindeki rakibini eleme girişimi!"

Mahkemenin İmamoğlu kararı tüm dünyada infial yarattı. Uluslararası ajanslar ve gazeteler, kararı okuyucularına 'acil koduyla' geçti. Dünya basını, İmamoğlu kararını nasıl gördü?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iptal edilen İstanbul seçimlerinin ardından YSK üyelerine "ahmak" dediği gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. İmamoğlu, kararın Yargıtay tarafından onanması halinde siyasi yasaklı hale gelecek.

Mahkemenin İmamoğlu kararı tüm dünyada infial yarattı. Uluslararası ajanslar ve gazeteler, kararı okuyucularına son dakika haberi olarak geçti.

Dünya basını İmamoğlu kararını nasıl gördü?

İşte, o haberlerden öne çıkanlar...

Washington Post, ABD

"İmamoğlu kararı, Erdoğan'ın 2023 seçimlerindeki rakibini eleme girişimi..."

Türk mahkemesi, ülkenin en kalabalık kenti olan İstanbul'un belediye başkanını, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl yedi ay onbeş gün hapis cezasına çarptırdı.

Eleştirmenler, davanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli rakiplerinden biri olan İmamoğlu'nu görevden uzaklaştırma girişimi olduğunu söylüyor. Türkiye önümüzdeki yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyor.

Middle East Eye, İngiltere

"Karar, İmamoğlu'nun 2023 seçimlerinden aday olma şansını ortadan kaldırsa da temyize gidebilir..."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'de bir mahkeme tarafından iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı ve "siyasi yasaklı" ilan edildi.

Verilen ceza, İmamoğlu'nun siyasi görevlerde bulunmasını da engelleyecek ve popüler siyasetçinin 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde potansiyel aday olma şansını ortadan kaldıracak. Ancak İmamoğlu yine de kararı temyize götürebilir.

Bloomberg, ABD

"Erdoğan'ın potansiyel rakibinin siyasi kariyeri risk altında..."

Çarşamba günü bir Türk mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın potansiyel bir rakibini seçim otoritesine hakaret suçlamasıyla iki yıl yedi ay onbeş gün hapis cezasına çarptırdı.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) üst düzey yetkililerinden olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararın temyiz mahkemesi tarafından onanması halinde, gelecekteki herhangi bir seçim teklifi de dahil olmak üzere siyasetten men edilecek. O zamana kadar belediye başkanı olarak kalacak.

Reuters

"Türk mahkemesi, Erdoğan'ın popüler rakibini yetkililere hakaretten hapse mahkûm etti..."

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popüler rakibi İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırdı ve temyize gidecek bir kararla kamu görevlilerine hakaretten siyasi yasak getirdi.

İmamoğlu, 2019'da yaptığı bir konuşmada İstanbul yerel seçimlerini iptal edenlerin "ahmak" olduğunu söylediği için yargılanmıştı. Suçlama en fazla dört yıl bir ay hapis cezası gerektiriyordu.

Die Welt, Almanya

"Erdoğan'ın en önemli siyasi muhaliflerinden biri olan Ekrem İmamoğlu, iki buçuk yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı..."

Erdoğan'ın en önemli siyasi muhaliflerinden biri olarak görülen muhalif siyasetçi İmamoğlu iki buçuk yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. İmamoğlu, devlet yetkililerine hakaret etmekle suçlanıyor.

Le Figaro, Fransa

"2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yarışacak potansiyel adaylardan biri olarak görülüyordu..."

İstanbul Belediye Başkanı mahkûm edildi, siyasi faaliyetlerden fiilen men edildi. Muhalefetteki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çarşamba günü açıklanan karara göre, Türk yetkililere "hakaret ettiği" gerekçesiyle iki yıl yedi aydan fazla hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi görevlerden men edildi. Avukatı, kararın temyize götürüleceğini söyledi.

52 yaşındaki belediye başkanı, Haziran 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışacak potansiyel adaylardan biri olarak görülüyordu.

El Periodico, İspanya

"Türk muhalefetinin yıldızı İmamoğlu, 2023 seçimlerinde Erdoğan'ın karşısına çıkacak ve anketlere göre seçimlerde Erdoğan'ı yenecek..."

Hikâye tek bir rakamla başladı: 13 bin 729. Bu, Erdoğan'ın iktidar partisi AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde İstanbul'u kaybettiği oy farkıydı ve 1994'ten beri ilk kez oluyordu.

Ancak AKP bunu kabul etmedi, hile yapıldığına dair kanıtlar olduğunu, 17 milyonluk bir kentte farkın çok az olduğunu ve seçimin tekrarlanması gerektiğini söyledi. Seçim komitesi bunu kabul etti. Seçimin galibi olan muhalefet adayı, kendisine "ahmak" diyen Türk İçişleri Bakanı'na cevaben komite üyelerini "ahmak" olarak nitelendirdi.

Her şey eşitken, tekrarlanan seçimde Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın adayını süpürdü ve İstanbul'un 25 yıl sonraki ilk muhalif belediye başkanı oldu. Ancak bu hikâye çarşamba günü tersine döndü; İmamoğlu üç yıl önce yaptığı açıklamalar nedeniyle iki yıl yedi ay onbeş gün hapis cezasına çarptırıldı ve siyasetten men edildi.

İmamoğlu, İstanbul'u kazandığından bu yana Türk muhalefetinin yıldızı haline geldi ve gelecek yıl ilkbaharda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın karşısına çıkacak adayların başında geliyor. Aslında tüm anketlere göre İmamoğlu bu seçimlerde Erdoğan'ı yenecek.

La Repubblica, İtalya

"İstanbul belediye başkanı hem mahkûm edildi hem de siyasi faaliyetlerden men edildi: 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a meydan okuyacaktı..."

Ekrem İmamoğlu'na 'kamu görevlisine hakaret' suçundan iki yıl yedi ay on beş gün ceza verildi. Tüm bu yaşananlar, 2019'da kazandığı yerel seçimlerin iptalinden sorumlu olanlara 'ahmaklar' dediği için gerçekleşti. İmamoğlu, Haziran 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın potansiyel rakibi olarak görülüyordu.

Kararı protesto etmek için İstanbul Büyükşehir Belediye binasının altındaki Saraçhane'de toplanan binlerce kişinin attığı sloganlardan biri de "Hukuk, adalet, insan hakları istiyoruz" oldu.

Izvestia, Rusya

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, 2019 seçimlerini iptal eden YSK yetkililerine "ahmaklar" dediği için 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

İmamoğlu, çarşamba günü erken saatlerde İstanbulluları belediye binasının bulunduğu Saraçhane semtinde toplanmaya çağırdı. İmamoğlu, ana muhalefet partisi CHP’yi temsil ediyor. (CUMHURİYET) 

Blogger tarafından desteklenmektedir.