20 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zelanda'nın evsahipliğinde yapılacak FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın tarihi yaklaşırken Jamaikalı kadın futbolcular arasında panik havası oluşmaya başladı.

Jamaikalı kadın futbolcular, antrenman kampları, konaklama ve hatta alacakları maaş konusunda belirsizliğin hakim olduğu bu ortamda birçok futbolcu için kariyerlerinin en büyük futbol turnuvasına gitmeye hazırlanıyordu.

Kadın futbolcular, çareyi seslerini sosyal medyada duyurmada aramaya başladı.

Reggae Girlz olarak bilinen Jamaika kadın milli futbol takımının bazı oyuncuları, kaygılarını kamuoyunun dikkatine çekme yolunu seçti ve Jamaika Futbol Federasyonu'na, içinde bulundukları kötü şartların düzeltilmesi için başvuru yaptı.

Hatta Jamaikalı kadın futbolculardan birinin annesi, para toplamak için bir GoFundMe sayfası açtı.

Orta saha oyuncusu Havana Solaun'un annesi Sandra Phillips-Brower, “Bu kızlar daha iyisini hak ediyor. Uluslararası platforma ait olduklarını kanıtladılar. Başarılarının farkında olduğumuzu ve onlarla gurur duyduğumuzu görmeleri için ailelerinin, arkadaşlarının, hayranlarının desteğine ihtiyaçları var” dedi.

Dünya Kupası, kadın ve erkek futbolu arasındaki eşitsizliklere her zaman dikkat çeken bir spor organizasyonu. Ancak FIFA Kadınlar Dünya Kupası, aynı zamanda kadın futbolu içindeki eşitsizlikleri de öne çıkarıyor.

Amerika ve İngiltere gibi futbol federasyonlarından daha fazla maddi destek alan ülkelerin kadın futbol takımları, spor psikologları, masörler ve takım şefleri gibi, paranın satın alabileceği lüksleri karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Ancak Jamaika ve Güney Afrika gibi ülkelerin kadın futbol takımlarındaki oyuncular, kendilerine ücret ödeneceğinden bile emin değil. Bu nedenle bu ülkelerin kadın takımları, içinde bulundukları zor duruma dikkat çekmek için sosyal medyayı ve kolektif eylemleri kullanıyor.


Amerikan kadın futbol takımının yıldız forvet oyuncusu Megan Rapinoe, “Tüm takımlar seslerini çok daha fazla kullanıyor. Zor koşulları biliyoruz çünkü bu gibi konularda daha çok konuşuyorlar. Ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz bırakılsalar da konuşmaya devam ediyorlar. Bu gerçekten önemli” dedi.

Reggae Girlz olarak bilinen Jamaika kadın milli futbol takımı, tüm dikkatlerini Dünya Kupası'nda rekabet etmeye vermeleri gereken bir süreçte seslerini çıkarıyor.

Reggae Girlz takımı oyuncuları, sosyal medya paylaşımlarında, “Federasyonla birçok kez kötü planlama, ulaşım, konaklama, antrenman koşulları, ücretler, beslenme ve doğru kaynaklara erişim gibi konulardaki kaygılarımızı saygı çerçevesinde oturup konuştuk. Maaşlar konusunda üzerinde herhangi bir anlaşmaya varılmış sözleşmelerimiz olmamasına rağmen oynamaya devam ettik. Bize ricalarımızın yerine getirilmesi ve kaygılarımızın giderilmesi konusunda kısa zamanda harekete geçileceği bildirildi” ifadeleri kullanıldı.

Jamaika takımı, GoFundMe sitesinden 45 bin dolardan fazla bağış topladı. Jamaika Futbol Federasyonu, konuya ilişkin açıklama yapması taleplerine yanıt vermedi. Bağış kampanyasını düzenleyen Phillips-Brower ise toplanan paranın oyuncular ve teknik ekip için en iyi nasıl harcanabileceğinin planlarını yapıyor.

Güney Afrika kadın milli futbol takımı hazırlık maçını boykot etmişti

Güney Afrika kadın milli futbol takımı ise daha da ileri giderek Johannesburg yakınlarında Botsvana'ya karşı oynanması planlanan hazırlık maçını, Güney Afrikalı Futbolcular Birliği Başkanı Thulaganyo Gaoshubelwe'ye göre düşük maaşlar nedeniyle boykot etmişti.

Gaoshubelwe, birliğin Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, “Oyuncular hakları için mücadele ediyor. Güney Afrika Futbol Federasyonu oyuncuların sözleşmelerinde para konusunu dahil etmek istemiyor. Bu oyuncuların hakları için mücadele etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Afrikalı milyarder işadamı Patrice Motsepe'nin kurduğu bir vakıf, oyuncuların paylaşabileceği bir fon oluşturarak bu çağrıya yanıt verdi.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na ilk kez katılacak olan, siyasi çalkantıların ve yoksulluğun pençesindeki Haiti'nin takımının ise herhangi bir sponsoru yok. Kadın futbol takımının antrenman merkezi, yerel bir çetenin tehditleri üzerine kapanmıştı. Takımı destekleyenler, oyunculara ekipman bağışı yapmıştı.


Kanada kadın futbol takımı bile federasyonla maaşlar konusunda zıtlık yaşıyor. Oyuncular, Kanada Futbol Federasyonu'yla Mart ayında fonlara ilişkin geçici anlaşmaya varmadan önce 2022'de maaş alamadıklarını söylüyor. Takım, Avustralya'daki Dünya Kupası'na da maaş anlaşması olmadan gidiyor.

Küresel oyuncular birliği FIFPRO, FIFA'nın şampiyonluk ödülü miktarını yükseltmesi, Dünya Kupası'nda erkek oyunculara sağlanan olanakların kadın oyunculara da sağlanması ve oyunculara katılımları nedeniyle doğrudan ücret ödenmesi için çağrıda bulunan dünya genelindeki tüm oyuncuları desteklediğini açıkladı.

FIFA, bu talepleri kabul ederek takımların hazırlık fonlarını iki katına çıkardı, şampiyonluk ödülünün miktarını yüzde 300 yükseltti ve şampiyonaya katılan tüm oyunculara en az 30 bin dolar ödenmesi ve performansa göre bu ücretin arttırılmasına karar verdi.

FIFPRO, bu paraların federasyonların cebine değil, doğrudan oyunculara gitmesi için FIFA ile yakın işbirliği içinde olduğunu bildirdi.

Takımlar eşit şartlarda yarışmasa da başarı öyküleri var

Kosta Rika kadın milli takımı oyuncuları, ikramiyeler, harçlıklar, seyahat masrafları ve diğer temel ihtiyaçların açıkça belirtildiği sözleşmeleri geçen yıl garanti altına almıştı. Bu sözleşmeler, erkek milli takımınınkiler örnek alınarak hazırlanmıştı. Kosta Rika Futbol Federasyonu'yla varılan bu anlaşma, Latin Amerika için bir ilk.

Amerikan Kadın Futbol Ligi'nde mücadele eden Racing Louisville takımında oynayan Güney Afrikalı kadın forvet oyuncusu Thembi Kgatlana, “Günümüzde birçok federasyon daha iyi olma eğilimi içinde. Bu ülkelerdeki birçok kız oyuncu profesyonel sporcu oldu. Profesyonel sporcu olmanın ne anlama geldiğini biliyorlar. Milli takımlarına katıldıklarında da neye ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar çünkü profesyonel kulüplerinde bu ihtiyaçları karşılanıyor” dedi. (VOA TÜRKÇE)

Daha yeni Daha eski