"Sur'da Devran" filminin dün yapılan galasında Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu. Demirtaş, "Sanat adına mücadele ...
"Sur'da Devran" filminin dün yapılan galasında Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu. Demirtaş, "Sanat adına mücadele eden tüm sanatçı dostlara ve destekleyenlere selam olsun" dedi.
Haşim Aydemir'in yönettiği "Sur'da Devran" filmi, dün akşam İstanbul galasını yaptı. Film gösterimi öncesinde Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajı okundu.
Demirtaş'ın mesajında, "Tüm halkımıza, kıymetli izleyicilere de sıcak selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Sanat adına mücadele eden tüm sanatçı dostlara ve destekleyenlere selam olsun" ifadeleri yer aldı.
Murat Türk’ün hikayesinden Sabahat Altıparmakoğlu senaryosuyla beyaz perdeye uyarlanan film, yarın vizyona girecek. Oyuncu kadrosunda Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Kırık, Yüksel Ünal, Ruken Önen, Savaş Damla, Mustafa Yalçin, Mesut Erenci, Ömer Efe Zeren gibi isimlerin yer aldığı film, 1990'lı yıllarda Diyarbakır Sur’da yaşayan 3 genç; Titi, Dodo ve Şaşo'nun hikayesini anlatıyor.
"Sur’da Devran" filminin galasında konuşan oyuncular filmi anlattı.
'İZLEYEN HERKES KENDİNDEN BİR ŞEYLER BULACAK'
Yapımcı Erdal Oyunlu, filmin Murat Türk’ün kısa hikayesinden seneryaloştığını belirtti. Senaryoyu Sabahat Altıparmakoğlu’nun yazdığını ifade eden Oyunlu, filmin 90’lı yıllarda geçen bir hikayeyi konu aldığını söyledi. Oyunlu filmle ilgili, “Ben Diyarbakırlı olduğum için hikaye bana yabancı gelmedi. Filmde kendimden birşeyler buldum. Diyarbakır’da yaşayan herkesin filmde kendinden bir şeyler bulacağını düşünüyorum” dedi.
'GÖNLÜMÜZÜN BİR TARAFI DİYARBAKIRLIYMIŞ'
Filmde komiser rolünü canlandıran oyuncu Yüksel Ünal, İzmirli bir oyuncu olarak filmde çok içselleştirdiği detaylar gördüğünü söyledi. "Eşim de ben de anladık ki aslında gönlümüzün bir tarafı Diyarbakırlıymış" diyen Ünal, bu film sayesinde ömürlerinin en güzel topraklarını tanıma fırsatı yakaladıklarını anlattı.
Bu filmin sadece Diyarbakır’ın değil Anadolu’yu ilgilendiren bir film olduğunu belirten Ünal, "Çünkü biz aynı dili susar insanlar olarak aynı yerde buluşmanın mutluluğu içerisindeyiz. O yüzden bu film hepimizi heyecanlandıran bir film oldu. Ne mutlu ki burada aynı aydınlığa bakan, aynı fikirde olan, aynı şeye inanan insanlarla birlikteyiz" ifadelerini kullandı.
'GÜLMEK DEVRİMCİ BİR HAREKETTİR'
Oynadığı karakterle ilgili de küçük bir ipucu veren Ünal, "Televizyonda sinemada adını bile söyleyemeyeceğim karakterler oynadım. Gelinlik bile giydiğim oldu ama hiçbirinde bu filmde zorlandığım kadar zorlanmadım. İlk defa kötü bir karakteri oynarken bu kadar zorlandım. Bu kadar güzel insana karşı kötü bir karakteri oynamak benim için gerçekten çok zordu. Henri Bergson’un dediği gibi gülmek gülünç olana verilecek en büyük cezadır. Eklemek gerek, gülmek devrimci bir harekettir" diye konuştu.
'GARİBANLIĞIN, GÜVERCİNİN, HOROZUN MEMLEKETİ YOKTUR'
Filmde Dodo karakterini canlandıran Savaş Damla da film hakkındaki düşüncelerini anlattı. "Sur’da Devran"ın Diyarbakır’ı ve o coğrafyayı anlatan bir film olduğunu ifaden eden Damla, “Sonuçta garibanlığın memleketi yoktur. Güvercinin, horozun memleketi yoktur. Dünyanın her yerinde bu tür hikayeleri bulabiliriz ama biz Diyarbakırlılar olarak bu hikayeyi içselleştirdik. Çocukluğumuzda ve şu an yaşadığımız ne varsa filmde kendimizden bir parça bulduk. Filmin çoğu sahnesini doğaçlama çektik. Umarım izleyiciler beğenir. Hocalarımıza teşekkür ederim. Halkımıza çok teşekkür ederim. Bize sofralarını açtılar. Kimse bizi yabancı olarak görmedi. Biz o sokakların, o şehrin çocuklarıyız. Umarım bir gün hep beraber daha güzel filmlerde buluşabiliriz.” ifadelerini kullandı.
'SADECE ACILARA SAHNE OLAN BİR FİLM DEĞİL'
Oyunculardan Mesut Erenci de Diyarbakır’ın her ne kadar dramlara, problemlere, sorunlara konu olsa da komedi unsurlarının da olduğu bir kültüre sahip olduğunun altını çizdi. Erenci, sözlerinin devamında, “Filmde komedi unsurlarını da içinde barındıran, zaman zaman düşündüren, güldüren, duygulandıran şeyler de var. Komedi unsurlarının güçlü halde olması ekip ruhu ile yapılmasıyla ilgili. Acısıyla, dramıyla Diyarbakır kendine özgü, doğallığı yaşayan komedi motiflerini görebileceğiniz bir film. Sadece acılara sahne olan bir film değil" dedi.
'DİYARBAKIR HALKINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM'
Filmde Şaşo karakterini oynayan Ahmet Baran Bozboğa da, “Bir Diyarbakırlı olarak canlandırdığım karakter hiç yabancı gelmedi. Bu karakterleri hep yaşadık hep gördük. Lakaplarına kadar yaşadığımız, gördüğümüz karakterler. Diyarbakır halkına bize kucak açtıkları için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. (GAZETE DUVAR)