Anayasa Mahkemesi, 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs için Taksim Meydanı için yapılan başvuruların reddedilmesi ve Taksim civarında yapılan eylemlerin polislerce engellenmesiyle ilgili “hak ihlali” kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi, 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs için Taksim Meydanı için yapılan başvuruların reddedilmesi ve Taksim civarında yapılan eylemlerin polislerce engellenmesiyle ilgili “hak ihlali” kararı verdi. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticilerinin başvurusu sonucu incelenen dosyada “kötü muamele yasağı” başvurusunun kabul edilemezliğine ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine kanaat getirildi. Hak ihlalinin tekrar edilmemesi için kararın bir örneğinin İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine de karar verildi.
Mekan seçme serbestisi
Kararın gerekçesinde 1 Mayıs’ın işçiler açısından önemli bir gün olduğuna, Taksim Meydanı’nın ise emekçiler ve sendikalar açısından ortak hafıza niteliği taşıdığına dikkat çekildi. AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin hedeflenen amaçlara ulaşabilmesi için mekânın önemi gözetildiğini ve bu yüzden mekân seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.
2016 1 Mayıs’ında ihlal saymamıştı
Geçen yıl da 2016 yılında 1 Mayıs mitingi için Taksim başvurusunun reddini değerlendiren Anayasa Mahkemesi, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine karar vermişti. Oy çokluğuyla alınan kararda İstanbul Valiliği’nin 2015 ve 2016 yıllarında kentlerde patlayan bombaları, mitingin ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanması için gerekçe sunması kabul edilebilir bulundu. Meydan yasağıyla hakkın sınırlandığı ancak “sınırlamanın anılan hakkı anlamsız kılacak nitelikte olmadığına” kanaat getirilmişti. (SENDİKA.ORG))