İsrail aleyhine açılan soykırım davasında Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in saldırılarının soykırım kapsamında değerlendirilebileceğine h...
İsrail aleyhine açılan soykırım davasında Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in saldırılarının soykırım kapsamında değerlendirilebileceğine hükmetti. Geçici tedbirler de açıkladı ancak ateşkes çağrısı yapmadı...
Uluslararası Adalet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir talebine ilişkin karar bugün açıklandı.
Karar okunurken Divan’ın 15 daimi hakimi ve İsrail ile Güney Afrika’nın bu dava özelinde atadığı hakimlerle birlikte 17 hakim, duruşma salonunda hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Donoghue, İsrail’in saldırılarının soykırım sözleşmesine girebilecek nitelikte olduğunu vurguladı. İsrail’in soykırım kapsamında değerlendirecek saldırılarda bulunduğu mahkeme tarafından da tescillendi. Donoghue, “Mahkeme, askeri operasyonun çok sayıda ölüm ve yaralanmanın yanı sıra evlerin büyük ölçüde yıkılmasına, nüfusun büyük çoğunluğunun zorla yerinden edilmesine ve sivil altyapının büyük zarar görmesine neden olduğunu not eder” dedi.
Geçici tedbir kararı
Mahkeme, vahim insani durum göz önüne alındığında İsrail’e karşı geçici tedbirler alınması için yeterli aciliyet olduğuna hükmetti. UAD, İsrail’e soykırımı önlemek için elinden gelen tüm tedbirleri almasına karar verdi ve rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.
İsrail’in uyması gereken geçici tedbirler listesini açıkladı. Önlemler listesi İsrail’e tüm öldürme, ciddi bedensel veya zihinsel zarar verme ve fiziksel yıkım eylemlerini önleme çağrısını içeriyor. Mahkeme ayrıca İsrail’in soykırım kanıtlarının yok edilmesini engellemesi ve Gazze’deki insanlara insani yardım sağlaması gerektiğini belirtti.
Soykırımı teşvik edenlerin cezalandırılması gerektiğini de ekledi.
Mahkeme kararların bağlayıcı olduğunu dolayısıyla geçici tedbirlerin muhatabı olan tüm taraflar için uluslararası yasal yükümlülükler yarattığını da hatırlattı.
Ateşkes çağrısı yapılmadı
Geçici tedbir kararı çıkmasına rağmen mahkeme ateşkes çağrısı yapmadı.
Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Sami Ebu Zuhri Cuma günü Reuters’a yaptığı açıklamada İsrail’in UAD’nin kararlarını uygulaması gerektiğini söyledi. UAD’nin kararının İsrail’in izole edilmesine ve Gazze’de işlediği suçların ifşa edilmesine katkıda bulunan önemli bir gelişme olduğunu da sözlerine ekledi. (SENDİKA.ORG)
Hiç yorum yok