Nazi işgaline direnişin komünist öncülerinden Misak ve Mélinée Manuşyan’ın naaşları Pantheon'a alındı
Misak Manuşyan ve Mélinée |
Fransa’da Nazi işgaline Direniş'in öncülerinden Besnili Ermeni Komünist şair Misak Manuşyan ve eşi Mélinée'nin naaşları, törenle Fransa ulusal kahramanlarının yattığı anıtkabir, Panthéon’a alındı. Devlet Başkanı Macron, "Yahudi, Macar, Polonyalı, Ermeni, komünist [direnişçiler], hepsi ülkemiz için hayatlarını verdiler." dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline silahlı direnişte işgalcilerce kurşuna dizilen Adıyaman doğumlu Ermeni şair Misak Manuşyan anısına düzenlenen törene öncülük etti.
Macron, Manuşyan ve yoldaşlarının kurşuna dizildikleri Mt. Valerion'daki anma töreninde/Suddeutsche Zeitung |
Manuşyan, Fransa'nın ulusal kahraman kabul ettiği kişilerin naaşlarının bulunduğu Panthéon mozolesine (anıt kabir) girmeye hak kazanan ilk yabancı direniş savaşçısı oldu. mücadele arkadaşı ve eşi Mélinée'nin naaşı da Misak Manuşyan'ın naaşıyla birlikte Panthéon'a nakledildi.
Sessiz kahramanlık
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz yıl Manuşyan'ın da cesaretini ve "sessiz kahramanlığını" övgüye değer bulduğunu ifade ederek ona da bu onurun sunulacağını söylemişti.
Manuşyan'ın uzun yıllar sonra bu şekilde onurlandırılması, Nazi Almanya'sının işgaline karşı Fransa Direnişi'ne katılmış olan komünistlerin, özellikle Yahudilerin çoktan beri göz ardı edilmiş olan cesaret ve adanmışlıklarının değerinin teslim edilmesi olarak yorumlandı.
Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron hafta sonunda direniş anısına yapılan bir toplantıda "Yahudi, Macar, Polonyalı, Ermeni, komünist [direnişçiler], hepsi ülkemiz için hayatlarını verdiler" dedi.
Manuşyan (soldan ikinci) ve direnişçiler |
Macron, komünist gazete L'Humanité'ye verdiği demeçte, "Bu tören, özellikle uzun zamandır unutulmuş olan Direniş'in tüm unsurlarının, Panthéon'a taşınmasının bir yolu oldu." dedi.
Direniş anısına Manuşyan ile birlikte savaşan Polonyalı, Macar, İtalyan, İspanyol ve Romanyalı 23 direnişçinin de isimleri anıtın içine yerleştirilecek bir plakaya kazınacak.
AFP'nin haberine göre, Macron'un cumhurbaşkanlığı döneminde, 2017 yılından bu yana üç kişi Panthéon'a alındı: yazar Maurice Genevoix, kadın hakları simge kişiliği Simone Veil ve ABD doğumlu sanatçı ve Fransız Direniş üyesi Josephine Baker.
Savaştan önce Fransız vatandaşlığı almış olan Baker, bu onura layık görülen ilk siyah kadın oldu.
Macron, Şubat başında hayatını kaybeden 1981'de Fransa'da idam cezasının kaldırılmasını sağlayan eski Fransa Adalet Bakanı Robert Badinter'in de "Panthéonlaştırılması" gerektiğini dile getirdi. (BİANET)