İşçilerin siyanürlü atık yığını altında kaldığı maden faciasında “konuya vaziyet etmek” Enerji Bakanı Bayraktar’a düştü. Bayraktar’ın “altın...
İşçilerin siyanürlü atık yığını altında kaldığı maden faciasında “konuya vaziyet etmek” Enerji Bakanı Bayraktar’a düştü. Bayraktar’ın “altın”cı geçmişiyse dikkat çekiyor.
Erzincan İliç’te Kanada-ABD ortaklığındaki şirket SSR Madencilik’in Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ortaklığıyla kurduğu Anagold tarafından işletilen siyanürlü altın madenindeki faciada 9 işçi halen toprak altında. Facianın çevreye ve halk sağlığına etkisinin boyutlarıysa henüz tam olarak açığa çıkmamış durumda.
Facia yaşandığında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte Mısır’da olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ülkeye dönmekle görevlendirildi. Bölgeden resmi açıklamaları yapmak da ona düştü.
Dün ve bugün şirket hakkında yaptığı açıklamaları tartışılan Bayraktar’ın Panama belgelerine de konu olmuş olan bir altın şirketindeki kariyeri dikkat çekiyor.
Maden sahasında dün yaptığı açıklamada şirket yönetiminin konuyla ilgili zafiyet içinde olduğunu söyleyen Bayraktar, şirketin üst düzey yetkilileri için “Burada değiller” demişti.
Bugünkü basın açıklamasındaysa Bayraktar, şirketin üst düzey yetkililerinin kendileriyle uyum içinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
“Bu tarz hadiseler olduğunda genellikle şirketleri çok görmüyoruz. Ve tümüyle devlet olarak bizler konuya vaziyet ediyoruz” diyen Bayraktar’ın ülke kaynaklarının yerli ve yabancı şirketlere sunulmasında, verilen teşviklerde, yapılan vergi indirimlerinde, tüm uyarılara karşın onaylanan ÇED raporlarında hükümetin sorumluluğu yokmuş gibi konuşması dikkat çekti.
Bayraktar’ın bu yakınması “konuya vaziyet etmekle” görevlendirilmekten pek memnun olmadığına işaret ediyor.
ABD'de altın şirketinin temsilciliğini yaptı
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na önce müsteşar olarak giren, daha sonra bakan yardımcılığından bakanlığa getirilen Alparslan Bayraktar aynı zamanda Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan’ın damadı.
Bayraktar’ın babasıysa Diyanet İşleri Başkanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar.
Alparslan Bayraktar’ın kariyerine 5 yıl boyunca bir altın şirketinin ABD'deki ofisinde satış temsilcisi olarak başlamasıysa dikkat çekiyor.
Bayraktar’ın LinkedIn profiline bakıldığında 2001-2006 yılları arasında merkezi İstanbul’da bulunan Goldenline adlı şirketin New York’ta bulunan ABD Ofisi’nde Satış Sorumlusu olarak çalıştığı görülüyor.
2010-2018 yılları arasındaki kurul üyesi olduğu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun sitesindeki özgeçmişindeyse Goldenline’daki görevi “2001-2006 tarihleri arasında New York’ta özel bir şirketin Kuzey & Orta Amerika Bölge Sorumlusu olarak çalışmıştır” diye aktarılıyor.
Panama Belgeleri'nde Goldenline
Hamdi Abdik’in sahibi olduğu Goldenline'ın adı daha 2016 yılında Panama Belgeleri’nde geçmişti.
Erdoğan’ın “altın adam”ı olarak bilinen Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer’in Panama belgelerinde iki off-shore şirketi olduğu ortaya çıkmış, Kamer’in Britanya Virjin Adaları merkezli şirketinin yüzde 30’ar hissesinin Goldenline’in sahibi Hamdi Abdik ve Midas Kuyumculuk’un sahibi Lütfi Özkök’e ait olduğu görülmüştü.
Hamdi Abdik’in ortağı ve kardeşi Hasan Basri Abdik ile birlikte Britanya Virjin Adaları merkezli Danfor International Sa adlı off-shore şirketinin de sahibi olduğu ortaya çıkmıştı.
Alparslan Bayraktar’ın Goldenline’dan ayrılıp EPDK’ye atandığı 2010 yılına kadarki süreçte İstanbul’da çeşitli şirketlere danışmanlık ve mümessillik yaptığı kamuya açık bilgiler arasında ancak bu şirketler arasında altın şirketleri olup olmadığı kamuya açık özgeçmişinde yer almıyor. (SOL.ORG)
Hiç yorum yok