Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DİSK/Dev Maden-Sen: Taleplerimiz karşılanmazsa Çorum'dan Ankara'ya yürüyeceğiz! (VİDEO)

Alpagut maden işçileri direnişi yeraltına taşıdı! DİSK/Dev Maden-Sen üyesi işçiler, “Sendikalı olduğumuz için bizi yıldırmaya çalışıyorlar, ...


Alpagut maden işçileri direnişi yeraltına taşıdı!

DİSK/Dev Maden-Sen üyesi işçiler, “Sendikalı olduğumuz için bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmıyoruz” dedi. Maden işçileri yeraltında, aileleri ocak önünde nöbeti sürdürüyor.

Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı Alpagut köyünde bulunan ve ODAŞ Yel Enerji AŞ tarafından işletilen linyit kömür madeninde çalışan işçilerin, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi (TİS) hakları için 9 Mayıs’ta başlattığı direniş, 15. gününde devam ediyor.

DİSK’e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) üyesi işçiler, dün (22 Mayıs) direnişi yeraltına taşıma kararı alarak madene indi.

Madene inmeden önce direnişteki işçiler adına konuşan bir işçi, “Sendikalı olduğumuz için bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmıyoruz. Bu ocak bizim ekmeğimiz, aşımız, evimiz, yuvamız. Sonuna kadar direnip hakkımızı alacağız” dedi.

“Sendikamız hukuksuzluğa prim vermeyecek”

Alpagut maden işçilerinin direnişi yeraltında sürdürme kararını duyuran DİSK/Dev Maden-Sen, sosyal medya platformu X’ten şu paylaşımları yaptı:

Maden işçileri, Dev Maden-Sen’e üye olarak işyerinde çoğunluğu sağlamış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetki alarak TİS yapma hakkı kazanmıştır.

İşveren bu yetkiye uyduruk gerekçelerle itiraz etmiş, yetmezmiş gibi işçilerin servisini kaldırmış, yemeklerini kesmiş, işten çıkarmakla tehdit etmiş ama işçileri bu hukuksuzluğa boyun eğdirememiştir. Tüm bunların üzerine işçiler 6 ay ücretsiz izne zorlanmıştır.

Yağma yok, maden işçileri köle değil, ODAŞ Yel Enerji işvereni ise efendi değildir!

Sendikamız hukuksuzluğa prim vermeyecektir. Yaşasın haklı ve onurlu mücadelemiz!

DİSK/Dev Maden-Sen ayrıca, ocak önünde nöbet tutan madenci ailelerinin, “Çocuklarımız neredeyse biz ordayız, haklarını alana kadar gitmeyeceğiz” dediklerini aktardı.

DİSK/Dev Maden-Sen: Taleplerimiz karşılanmazsa Çorum'dan Ankara'ya yürüyeceğiz

Çorum’da ODAŞ Yel Enerji’nin işlettiği Alpagut linyit madeni işletmesinde sendikalaşan işçilerin altı ay ücretsiz izne çıkarılmak istenmesine karşı DİSK/Dev Maden-Sen öncülüğünde başlatılan mücadele sürüyor.

Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı Alpagut köyünde bulunan linyit kömür madeninde çalışan işçiler, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi (TİS) hakları için 9 Mayıs’tan bu yana direnişte.

Alpagut Dodurga Kömür Madeni İşletmesi, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) uhdesinde ancak ODAŞ Yel Enerji AŞ tarafından işletiliyor.

150’den fazla işçi kötü çalışma koşulları, düşük ücretler ve verilmeyen sosyal haklar nedeniyle DİSK’e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası’na (Dev Maden-Sen) üye oldu. Sendika da işyerinde TİS yapmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak yetki belgesi aldı, ardından TİS görüşmeleri için şirkete çağrı yaptı.

Şirket, sendikanın yetki belgesine itiraz ederken, DİSK/Dev Maden-Sen de işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıldığını ve bunun üzerine işveren hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. İşçilerin sendikadan istifa etmemeleri üzerine şirket, tamamına yakını DİSK/Dev Maden-Sen üyesi olan 88 işçiyi altı aylığına ücretsiz izne çıkarmaya çalıştı.

İşletme önünde direniş nöbeti

bianet’e konuşan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, “Şirket, nisan ayından bu yana üretime ara vermek için mücbir sebep yaratmaya çalışıyor. İlgili bakanlıklar ve TKİ’ye yazılı başvurularımız sonrası bugün işletmeye bir müfettiş geldi ancak sadece işverenle görüştü. Biz, işçilerle de görüşülmesini istiyoruz” dedi.

Görgün, işçilerin işletme önünde eylemlerini sürdürdüğünü belirterek, “Taleplerimiz karşılanmazsa Çorum'dan Ankara'ya yürüyüş başlatacağız. Eylemlerimizi şirketin genel merkezi ve ilgili bakanlıkların önüne taşıyacağız” diye konuştu.

Kamu kurumlarına çağrı

Öte yandan Dev Maden-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, şirketin, yer üstünde çöküntü ve çatlama olduğu (tasman) iddiasıyla işyerini altı aylığına kapatmak istediği ancak Çalışma Bakanlığı tarafından verilmiş bir durdurma kararı olmadığı belirtildi.

“Kanunlarımızca bir maden işletmesinin hangi koşullarda üretime ara vereceği açıkken, işveren bunu tehdit olarak kullanmakta beis görmemekte, işçileri sendikadan baskıyla istifa ettirerek eskisi gibi kölelik koşullarını aratmayan çalışmaya zorlamaktadır” diyen sendika Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve TKİ’yi ‘göreve’ çağırdı.

“Kanunsuz uygulamalara son verin”

DİSK/Dev Maden-Sen, şirketin sendikalı işçilere yönelik uygulamalarını şöyle sıraladı:

“İşçilere altı aylık ücretsiz izne çıkmaları için belge imzalamayı dayatmakta, sendikadan istifa ederlerse işyeri tekrar açılana kadar diğer işletmelerde geçici olarak çalışabileceğini, istifa etmeyenleri ise işsizlikle terbiye etmeye çalışmaktadır. Bu koşulları kabul etmeyenlere ise, ölümü gösterip sıtmaya razı olma misali, yalnızca kıdem tazminatlarını 12 ay taksitle ödemeyle tüm haklarından vazgeçmelerini içeren belgeyi imzalamaları teklifiyle tehdit etmektedir.” 

Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu ve hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten DİSK/Dev Maden-Sen, kanunsuz uygulamalara son verilmesi ve TİS görüşmelerinin başlaması için işverene çağrı yaptı. (BİANET)


Hiç yorum yok