Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

TİMUR SOYKAN, MASAK RAPORUNU PAYLAŞARAK ERİŞİM ENGELİ KONULAN HABERİN BELGELERİNİ ORTAYA ÇIKARDI!

BirGün yazarı Soykan, “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısının jet hızıyla yasaklanmasına karşı belgeleriyle haberi açı...


BirGün yazarı Soykan, “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısının jet hızıyla yasaklanmasına karşı belgeleriyle haberi açıkladı. Karara tepki gösteren basın meslek örgütleri de birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Gazeteci Timur Soykan’ın, BirGün’ün manşetinden verdiği “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısı Halkbank’ın yaptığı başvuru üzerine İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilen kararla erişime engellendi. Soykan, erişim engeline karşı X'de paylaştığı gönderilerde haberinin belgelere dayandığını vurgularken “RTÜK, haberin yapılmaması için TV kanallarını arıyor. Suçlarını böyle gizliyorlar” Hep birlikte bu sansüre, bu zorbalığa, bu suça karşı durmalıyız” dedi.

Soykan, paylaştığı gönderide MASAK’ın raporlarında, Ayhan Bora Kaplan'ın kara para akladığı şirketleri anlattığı, Halkbank'tan verilen kredileri tek tek sıraladığını belirtti. Soykan, “Halkın parasını mafyaya peşkeş çekenler, bu büyük skandal hakkında açıklama yapmıyor. Bu kredilere aracı, referans olanları, imza atanları açıklamıyorlar. Bunun yerine haberi sansürleyerek gerçeği yok edebileceklerini düşünüyorlar” dedi.


Soykan erişim engeli karşısında belgeleri paylaşarak şu ifadeleri kulllandı:

• "Belgeleri ortaya koyalım. MASAK Ayyıldız AŞ'nin kara para aklandığını anlatıyor. Ayhan Bora Kaplan ile şirketin ilişkisini ortaya koyuyor. Halkbank'tan Ayyıldız'a verdiği kredilerin listesini istiyor. 22 Kasım 2023'te Halkbank kredilerin listesini veriyor.

• Parçalara bölüp 7 milyon, 10 milyon, 5 milyon TL kredileri birkaç gün aralıklarla mafya şirketine veriyorlar. Tek seferde 150 milyon TL kredi verildiğine dair satıra dikkat edin. MASAK müfettişleri bu 150 milyon TL'lik krediyi inceliyor. De Solar 7 diye bir şirketin hisseleri rehin verilmiş.

• MASAK müfettişi bu şirketi inceliyor. Meğer, krediye başvurmadan birkaç gün önce De Solar 7 şirketinin sermayesini kâğıt üzerinde 15 milyon TL'den 150 milyon TL'ye çıkarmışlar. MASAK, Halk Bankası'ndan bu şirketin değerleme raporunu istiyor ama yok.

• MASAK raporunun devamında 150 milyon TL kredi karşılığında hisseleri rehin verilen De Solar 7 Şirketi'ne çekilen kredinin bile konulmadığı anlatılıyor. Kredi verildikten 6 ay sonra bile şirketin ödenmemiş sermayesi 106 milyon TL'den fazla.

• Halkbank, halkın parasını mafya bağlantılı Dharma Enerji isimli bir şirkete de dağıtıyor. Bu şirketin 2021 yılı cirosu sadece 3 bin 540 TL. Halkbank, Mart 2022'de birer gün arayla 25'er milyon TL'lik üç kredi veriyorlar. 13 Nisan'da 20 milyon TL daha veriyor.

• Bu belgelerin tamamı; MASAK raporunda yer alıyor. Yani sansürlenen haberimiz aslında Ayhan Bora Kaplan davasındaki MASAK raporu. MASAK raporunda bu kredilerin BDDK tarafından incelenmesi gerektiği söyleniyor.

• Halkbank'ın Ayhan Bora Kaplan bağlantılı şirketlere kredi verdiği iddiası daha önce gündeme gelmişti. İyi Parti Milletvekili Turan Çömez, kredileri veren Halkbank Ankara 1. Bölge Koordinatörü Kubilay Özdöl’ün İçişleri Bakanlığı’nın talebiyle açığa alındığını iddia etmişti.

• Uğur Dündar, Kubilay Özdöl’ün, çete üyelerinden Koray Özdöl’ün kardeşi olduğunu ortaya çıkarmıştı. Özel bir bankada çalışırken çeteye giren Koray Özdöl, Muhammet Sağ isimli iş insanın kafasına silah dayayıp çek imzalatmakla suçlanıyor. Aynı kredilerde akraba bağı da var.

• Özetle Halkbank'ın Ayyıldız'a 480 milyon 515 bin TL, Dharma Enerji'ye yaklaşık 100 milyon TL kredi verdiğinin belgeleri var ama halen bu soygunun sorumluları ortada yok. Sadece haberimizi sansürleyerek işin içinden çıkmak istiyorlar. Haberin yok olmasına izin vermeyin.

• Son olarak; Bora Kaplan Operasyonu'nu yapan ve tutuklanan Ankara Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ifadesinde gizli tanık Serdar Sertçelik'in Bekir Bozdağ ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan hakkında bilgi verdiğini söylemişti. Bu bilgiler halen karanlıkta.

• Halkbank'ın mafyaya kredi verdiğini ortaya koyan haberim sansürlendi. Halkbank'ın yönetiminde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de var. RTÜK, haberin yapılmaması için TV kanallarını arıyor. Suçlarını böyle gizliyorlar. Hep birlikte bu sansüre, bu zorbalığa, bu suça karşı durmalıyız."



RTÜK BAŞKANI'NDAN 'YIPRATMA' AÇIKLAMASI!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Şahin, "Halk Bankasını, şahsımı ve üst kurulumuzu maksatlı olarak yıpratmayı görev edinen, işi gazetecilikten başka her şey olan birilerinin, uzmanlarımızın medya kuruluşları ile irtibatlarına yönelik çarpıtma çabalarına acı bir tebessümle şahit oluyoruz” dedi. Haberin yalan olduğu iddiasını sürdüren Şahin, “Bilinçli olarak servis edilen yalan haberlerle ve yalanı yayma çabasında olanlar ile hem yargı önünde hem de idari anlamda mücadele edilecektir. Hiç kimsenin vatandaşımızın hizmetinde olan güzide bir Kamu Bankamıza ve Üst Kurulumuza haksızca saldırmasına hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.

∗∗∗

“ANAYASA'DA YERİ YOK”

Soykan’ın haberine gelen erişim engelinin ardından Disk Basın-İş Genel Sekreteri Tolga Balcı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna konuyu değerlendirdi.

Tolga Balcı: Devletin kendi kurumu olan MASAK raporlarına dayandırılan bir haberin yasaklanıyor oluşu devletin kendi kendine gazeteciler üzerinden sansür uyguladığının bir resmi. Türkiye’de sansürün bir sınırı yok. Sınırsız bir şekilde her şeye, kişilere ve kurumlara teknik açıdan birilerine zarar verdiği düşündüğü her şeye sansür uyguluyor ve üstüne üstlük bunu Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından da zaten paylaşım yapılmıştı. Yani DMM’nin de burada rol alması falan da çok tuhaf. Devletin kendi kurumları birbirlerini sansürlüyorlar. Timur Soykan’la beraber birçok gazetecinin, kurumun, kanalın yaptığı haberlerin hepsi birer birer hükümetin görüşlerine uygun değilse yasaklanıyor. Bu durumun demokraside de Anayasa'da da hukukta da yeri yok.

Banu Tuna: Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aksi yönde pek çok kararı olmasına rağmen birinci derece mahkemeleri siyasi baskıya boyun eğmeye devam ediyor. Geçen yıl yüzlerce habere erişim engeli getirildi, onlarca haber tamamen içerikten çıkarıldı. Dünya, bundan 20-30 yıl önceki dünya değil ve artık bir kez açığa çıkmış bir bilginin, haberin, gerçeğin üzerini tamamen örtmek mümkün değil. Bırakın üstünü örtmeyi, saklamaya çalıştığınız gerçeğin daha geniş kitlelere yayılması gibi bir sonucu oluyor. Pek çok haber sitesinin, Timur’un sansürlenen Halkbank haberini erişim engeli kararıyla birlikte yayımladığını görmek umut verici. Bu mesele özelinde bir başka garabet de radyo ve televizyon yayıncılığını denetlemek, düzenlemekle görevli kurumun başkanının, haberin dolaylı da olsa öznesi olması. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetiminde olmasından bahsediyorum. Yozlaşma daha iyi nasıl tarif edilebilir bilmiyorum.”

RSF Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu: Soykan’ın 25 yılı aşkın bir zamandır ortaya koymak için didindiği gerçekler, yetkili makamlar için hiçbir anlam ifade etmiyor. Son habere getirilen sansür Sulh Ceza Hakimliklerinin gerçeği bölgelemek için araçsallaştırıldığını pek iyi gösteriyor. Geçen yıl, Sulh Ceza Hakimlikleri veya Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin, iktidar temsilcileri ve ayrıcalıklı çevrelerin talepleriyle en az 986 habere ve gazetecilik içeriğine erişim engeli getirmesi kamuoyunun karanlıkta tutulmak istendiğini gözler önüne seriyor. Soykan’a sopa göstermek isteyenleri kınıyoruz. Bilmelidir ki, suç zemininde olan kendileridir. Görevleri tehdit etmek veya sansürlemek değil, ner kadar rahatsız edici de olsa gerçeği açıklamaktır.


BirGün'ün haberi Meclis gündeminde: RTÜK, skandalı örtbas etmeye çalışıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı ve alelacele erişim engeli getirilen “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” haberinin televizyonlarda yayınlamaması için RTÜK’ün 'sansür' çabalarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, yazarımız Timur Soykan'ın “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” haberinin televizyonlarda yayınlamaması için RTÜK’ün “yapıcı ikaz” kılıfı altında arayarak, “sansür” uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı, “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı haber hakkında Halkbank’ın yaptığı erişim engeli ve içerikten çıkarma başvurusunun, İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

SKANDALI ÖRTBAS ETME GİRİŞİMİ

Mahkemenin, MASAK raporuna dayanan haber hakkında verdiği erişim engeli ve içerikten çıkarma kararının gerekçesinde “kişilik haklarının ihlal edildiğine” hükmettiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

“RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin, hakkında içerikten kaldırma ve erişim engeli kararı verilen söz konusu haber için “yapıcı ikaz” kılıfı altında yayın kuruluşlarını aratmaktadır. Yayın kuruluşlarına haberin yapılmaması yönünde talimat verilmekte cezai sorumluluğu hatırlatılmaktadır. RTÜK Başkanlığının yanı sıra Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi de olan, bir koltukta iki karpuz taşıyan Ebubekir Şahin, kamu gücünü kullanarak skandalı örtbas etmek için medyayı yönlendirmektedir.”

HANGİ YAYINCI KURULUŞLAR ARANDI?

CHP’li Bulut, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin’in görev tanımında “yapıcı ikaz” var mıdır?  Hangi mevzuata dayanarak yayın kuruluşları aranmıştır? Yayınlara önceden müdahale sansür değil midir?

Yapıcı ikaz hangi medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara yapılmıştır?  Liste nasıl hazırlanmıştır? RTÜK başkanı mı Üst Kurul mu listeyi oluşturmuştur? Yapıcı ikaz metninin içeriği nedir?

Erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı verilen "Mafyaya Kredi" haberleri ile ilgili yayın yasağı var mıdır?

YAPICI İKAZ SANSÜR DEĞİL Mİ?

Yayın yasağı hangi mahkeme tarafından, hangi tarihte alınmıştır?

Yapıcı ikaz ile sansür arasındaki fark nedir?

Belgeli haber niteliğindeki bir haberle ilgili yapıcı ikaz yapılması, RTÜK'ün temel amaçlarından biri olan ifade ve haber alma özgürlüğünü sağlamak ilkesiyle çeliştiğinden hareketle, sürecin aydınlatılması için bir girişimde bulunacak mısınız?"

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halkbank'ın Ayhan Bora Kaplan çetesinin kara para akladığı şirkete verdiği yüz milyonlarca liralık kredilerini anlatan haberi "Halkımızın bankası Halkbank’ın resmî yalanlamalarına rağmen halen gerçek dışı kredi haberleri dolaşıma devam etmektedir" sözleriyle yalanlamıştı.

Ancak Timur Soykan, sosyal medya hesabından ilgili MASAK raporunu paylaşarak erişime engellenen haberin belgelerini de ortaya çıkardı. (BİRGÜN)

Hiç yorum yok