Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

Aile hekimlerinin iş bırakma eylemi ikinci gününde...

İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile ASM’lerin önlerinde basın açıklamaları düzenleyen sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri ...


İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile ASM’lerin önlerinde basın açıklamaları düzenleyen sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri çekilmesini talep etti.

Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe karşı iş bırakan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, eylemlerinin ikinci gününde birçok yerde açıklama yaptı.

İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile ASM’lerin önlerinde basın açıklamaları düzenleyen sağlık emekçileri, yönetmeliğin geri çekilmesini talep etti.

Manisa, Kırklareli, Trabzon ve daha birçok kentte de alana çıkan hekimler, ortak açıklama yaptılar.

Beş talebin sıralandığı açıklamada hekimler, “sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” olduğunu ifade ettiler.

Talepler

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.

Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

İş bırakma eyleminde yer alan kurumlar

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)

Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS)

Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş)

Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği)

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen)

Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen)

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der)

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen)

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)

Türk Tabipleri Birliği (TTB)

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)

Hiç yorum yok

EKONOMİ/PARA/PİYASA