Gazze'de ölü sayısı 43 bin 391'e yükseldi: 'Buna savaş demeyin, bu bir soykırım'


BM Filistin Özel Raportörü Albanese, İsrail'in saldırıları sebebiyle can kaybının 43 bin 400'e dayandığı Gazze'deki duruma ilişkin, "Buna ‘savaş’ demeyin. Bu bir soykırımdır" açıklamasında bulundu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye 396 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği üç katliamda 17 kişinin öldüğü, 86 kişinin yaralandığı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 43 bin 391'e, yaralı sayısının da 102 bin 347'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

BM RAPORTÖRÜ: GAZZE'DEKİ SALDIRILAR SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIM

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X hesabından, İsrail’in Gazze’ye geçen ay yalnızca günde 30 tırlık yardım girişine izin verdiğine ilişkin BM açıklamasını alıntılayarak paylaşımda bulundu.

İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri yok etmesinin birçok yolu olduğunu kaydeden Albanese, sürdürülemez ve insanlık dışı yaşam koşulları yaratmasının en karmaşık ve zalim yol olduğunu vurguladı. Albanese, “Buna ‘savaş’ demeyin. Bu bir soykırımdır. Sebepler ilgisiz. Yok etme niyeti açık ve net. Diğer devletlerin suç ortaklığının da net olduğu gibi" dedi.

DSÖ: 100'DEN FAZLA HASTANIN GAZZE'DEN TAHLİYESİ PLANLANIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Peeperkorn, Gazze'de 12 bin ila 14 bin kritik hastanın tıbbı tahliyeye ihtiyaç duyduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Gazze'deki 100'den fazla hastanın tıbbi tahliyesinin gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydeden Peeperkorn, bu hastaların Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın listesinde yer alan ve 'öncelikli tahliye edilmesi gereken kişiler' olduğunu belirtti. Peeperkorn, hastaların tahliyesinin Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı'ndan yapılacağını söyleyerek, "Hastaların çoğunluğu Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidecek. Yaklaşık 13 hasta ise Romanya'ya tahliye edilecek. Bu tahliye operasyonu yarın için planlanıyor" dedi.

Refah Sınır Kapısı 6 Mayıs'ta İsrail tarafından kapatılmadan önce buradan yaklaşık 4 bin 700 hastanın tahliyesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Peeperkorn, bu sınır kapısının kapanmasının ardından yalnızca 282 hastanın tıbbi tahliyesinin yapıldığını vurguladı. Peeperkorn, "Gazze'deki hastalar için daha iyi organize edilmiş ve sürekli gerçekleştirilecek bir tıbbi tahliye sürecine ihtiyacımız var. Gazze'de 12 bin ila 14 bin kritik hastanın tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

'10 YAŞ ALTI 105 BİNİ AŞKIN ÇOCUK AŞILANDI'

Gazze'nin kuzeyinde 23 Ekim'de çocuk felci aşılama kampanyasına ara verilmesinin ardından 2-4 Kasım tarihlerinde aşılama işlemlerinin yapıldığını anımsatan Peeperkorn, "Gazze'nin kuzeyinde 2-4 Kasım tarihlerinde 10 yaş altı 105 bin 261 çocuk aşılandı, 83 bin 876 çocuğa A vitamini takviyesi sağlandı" ifadesini kullandı. DSÖ Filistin Temsilcisi, Gazze'nin kuzeyindeki aşılama kampanyasının, yoğun nüfuslu bölgelerde bulunan dört sağlık tesisinde 5 Kasım'a kadar devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Çocuk felciyle ilgili teknik komitenin daha fazla uzatma talep edilip edilmeyeceğini değerlendirmek üzere bugün görüşeceğini bildiren Peeperkorn, Gazze'nin kuzeyindeki çocuk felci aşılama kampanyasıyla burada bulunan 10 yaş altı yaklaşık 119 bin çocuğu aşılamayı hedeflediklerini kaydetti. Peeperkorn, çocuk felcinin bulaşmasını engellemek için Gazze Şeridi'ndeki çocukların en az yüzde 90'ının aşılanması gerektiğini ancak mevcut koşullar göz önüne alındığında bunu başarmanın zor olacağını söyledi. (GAZETE DUVAR)

Blogger tarafından desteklenmektedir.