Yerine kayyım atanan Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan “Sen sorunun muhatabı olarak Öcalan’ı görüyorsun ama Öcalan’ın memleketine ka...
Yerine kayyım atanan Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan “Sen sorunun muhatabı olarak Öcalan’ı görüyorsun ama Öcalan’ın memleketine kayyım atıyorsun” dedi.
İçişleri Bakanlığı kararı ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki İstanbul’un Esenyurt Belediyesi’ne, DEM Parti yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa'nın Halfeti Belediyesi'ne kayyım atandı.
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük ve Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan görevden uzaklaştırıldı.
İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy, Esenyurt Belediyesi’ne, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi'ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi'ne kayyım olarak atandı.
Kayyım atamalarının ardından yurdun birçok yerinde protestolar yapıldı. Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ı TBMM’ye davet etmesinin ardından kamuoyunda giderek artan “Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?” tartışmaları ise, kısa süre içinde dört belediyeye kayyım atanması nedeniyle yerini soru işaretlerine bıraktı.
460 MİLYON TL BORÇ BIRAKTILAR
31 Mart Yerel Seçimleri'nde DEM Parti'nin Halfeti Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Karayılan, oyların yüzde 39,45'ini alarak birinci olmuştu. AK Parti’den DEM Parti yönetimine geçen Halfeti Belediyesi’nde, eşbaşkanlar mazbatalarını almadan önce belediyeden kimi evrak ve malzemelerin çalındığı cep telefonu kamerası görüntülerine yansımıştı. Görüntülerde belediye binasına yanaştırılan bir kamyonete 4-5 kişi tarafından kimi evrak ve malzemelerin taşındığı görülmüştü. Mazbatalarını aldıktan sonra belediyeye gelen eşbaşkanlar, 21 Nisan’da belediyenin borçlarını açıkladı. AK Parti’den devralınan belediyenin 460 milyon 601 bin 277 TL borcu olduğu belirtildi.
‘BARIŞ KONUSUNDAKİ SAMİMİYETİN SORGULANMASI GEREK’
Kayyım atamalarına ilişkin konuşan Mehmet Karayılan, “Kayyım meselesi bugünün meselesi değil. Bölgede üç dönemdir kayyım atamalarına gidiliyor. Bu halkın kendi kendini yönetme anlayışını yok saymaktır” dedi. Kayyım atamalarını, “Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerine karşı devletin sürekli inkarcılığına dayanan anlayış” olarak niteleyen Karayılan, gelişmelere ilişkin şunları söyledi:
“Bugün de barıştan, ortak yaşamdan, demokrasiden bahsedilerek iktidar ve iktidar ortağı tarafından bir söylem geliştirildi. Başta partimiz de yetkili organlar da bu söylemin değerli olduğunu, bu konuda bir adım atıldığında bizlerin birkaç adım atacağını ifade etmiştik. Mevcut iktidar ve ortağının çağrısı karşısında biz de Türkiye’de bir yumuşama süreci başlatmak istiyoruz ama bunun karşısında da Kürtlerin hakkının gasp edildiğini görüyoruz. Kamuoyunun çözüm konusundaki irade ve muhatabı Abdullah Öcalan gösterildi ve kısa süre önce yeğeni Sayın Öcalan ile görüştü. Öcalan da yeğeni aracılığıyla, 'Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim' mesajı gönderdi. Ancak bu atmosfer içerisinde önce Esenyurt Belediyesi'ne, birkaç gün sonra da Mardin, Batman ve Halfeti’ye kayyım atanması anlaşılmaz ve çelişkili durumdur. Burada barış konusundaki samimiyetin sorgulanması gerekir.”
‘KAYYIM, TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİNE KARŞI BİR HAZIMSIZLIKTIR’
Sürecin “son derece hassas” olduğunu belirten Karayılan, “Halfeti’ye kayyım atamanın mantığı nedir? Sen sorunun muhatabı olarak Abdullah Öcalan’ı görüyorsun ama Öcalan’ın memleketine kayyım atıyorsun. Bu uygulama içinde ciddi anlamda soru işareti barındırıyor ve cevabın bulunması da zor…Kabul edilir bir durum değil” dedi.
Halfeti’nin Türklerin ve Kürtlerin yaşadığı bir yer olduğunu vurgulayan Karayılan, “Tarihsel olarak yan yana, iç içe yaşayan ve aynı zamanda birbirinin kimliğini kabul eden, iyi komşuluk ilişkilerine sahip bir yer. Türklerin ve Kürtlerin bir arada barış içinde yaşamasına örnek olacak bir yerdir Halfeti. Bu bitmeyen kayyım uygulamalarını bu duruma karşı bir hazımsızlık olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca, Sayın Öcalan’ın memleketi olması işin arka tarafında başka şeylerin olabileceğini düşündürüyor” ifadelerini kullandı.
‘BARIŞ BUYSA, BİZ BARIŞ İSTEMİYORUZ’
Halfeti’nin eski belediye başkanı Mustafa Bayram’ın eşi Naime Bayram da kayyım uygulamalarına ilişkin konuştu. Mustafa Bayram’ın yerine de Şeref Albayrak’ın kayyım olarak atandığını hatırlatan Bayram, “Halfeti ikinci defa aynı sorunu yaşıyor. Bu kayyım değil, bir darbedir. Kürt halkına, Türk halkına yapılan bir darbedir. Halfeti’de Türk-Kürt kardeşliği en üst safhadadır. Hiçbir sıkıntı yoktur. Ancak, maalesef devletimiz bizleri ayırmaya çalışıyor. Bize el uzatıp, barıştan bahsediyorlar, barıştan anladıkları bu mudur? Barış buysa, biz barış istemiyoruz. Biz kardeşlik istiyoruz. Kandırmasınlar bizi” dedi.
Halfeti Belediye Meclis Üyesi Cemal Güzel ise, “Halfeti’de bir kayyım darbesi ile karşı karşıyayız. Bu barışa katkı sunmayan bir girişimdir. Kabul edilemez bir durumdur. Bir taraftan çözüm süreci ve Sayın Öcalan ile görüşmek, bir taraftan memleketine kayyım atamak… Samimi olmadıklarını görüyoruz. Gerçekten samimilerse ve barışa yönelik bir çözümleri varsa, biz buradayız. Gelsinler bu kayyım girişimlerini kaldırsınlar. Bu Türkiye’deki bütün halkları aldatan bir girişimdir” ifadelerini kullandı.