Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

DÜNYANIN SESİ

HIDE_BLOG

SON EKLENENLER

latest

Devlet Başkanı sıkıyönetim ilan etti, meclis reddetti, sıkıyönetim kararı geri çekildi! : Güney Kore'de dakika dakika neler yaşandı? (VİDEO)

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetimi kaldırıldığını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini açıkladı. Ülkede sıkıyönetim ilan ...


Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetimi kaldırıldığını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini açıkladı.

Ülkede sıkıyönetim ilan eden Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, mecliste sıkıyönetimin geçersiz olduğuna dair alınan karar ve tepkilerin ardından geri adım attı. Yoon sıkıyönetimin kaldırıldığını duyurdu.

Güney Kore Meclisi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanını görüşmek üzere toplandı. Reuters haber ajansının aktardığına göre, 300 sandalyeli mecliste mevcut bulunan 190 vekil sıkıyönetimin kaldırılmasını öngören önergeyi kabul etti. Alınan kararın Yoon’un sıkıyönetim kararını kaldırmasını gerektirdiği ifade edilirken, Güney Kore Meclis Başkanı da sıkıyönetim kararının geçersiz olduğunu söyledi.


Bloomberg’in haberine göre, meclisin sıkıyönetimin kaldırılması yönünde karar alması durumunda bu kararın mevcut durumda nasıl uygulanacağı konusunda tartışma var. Anayasanın 77’nci maddesi meclis çoğunluğunun bu yönde talep bildirmesi halinde devlet başkanını sıkıyönetimi kaldırması gerektiğine işaret etse de 89’uncu madde sıkıyönetimi geçersiz kılma kararının kabine tarafından da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yerel saatle gece saatlerinde önceden kamuoyuna duyurulmamış bir konuşma yaparak ülkede sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı.


MECLİS DIŞINDA EYLEM

Bu arada ’de devlet başkanının sıkıyönetim ilan etmesinin ardından çok sayıda kişi meclisin dışında toplandı. , eylemciler, “Sıkıyönetim kararına hayır”, “Kapıyı açın” ve “Diktatörlüğü reddedin” sloganları attı. Meclisin önünde polis devriye araçları ve çevik kuvvet otobüslerinin olduğu görüldü. Sıkıyönetimi uygulamak üzere görevlendirildiği düşünülen güvenlik güçlerinin de meclis binasına girmeye çalıştığı anlar kameralara yansıdı. Meclis çalışanları ise bu esnada yangın söndürme tüpleriyle askerlere engel olmaya çalıştı.


ÖNCEKİ DEVLET BAŞKANI: HALKI DEMOKRASİYİ KURTARMAK İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRMEYE ÇAĞIRIYORUM

Reuters’ın aktardığına göre, ana muhalefetteki Demokratik Parti’den Devlet Başkanı Yoon’un selefi Moon Jae-in, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülke demokrasisinin krizde olduğunu belirterek, “Umuyorum ki Ulusal Meclis, demokrasimizi parçalanmaktan korumak için hızla eyleme geçecektir. Halkı demokrasiyi koruyup kurtarmak ve Ulusal Meclis’in normal bir şekilde faaliyet göstermesine yardımcı olmak için güçlerini birleştirmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Daha önce meclis binasına girmiş olan askeri personel binadan ayrılmış olsa da vekiller olası bir meclisi dağıtma teşebbüsü ihtimaline karşı yerlerinden kıpırdamayacaklarını söyledi ve sabah saatlerine kadar meclisi terk etmedi.

Yaşananların ardından Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetimi kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini açıkladı.


NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı sıkıyönetim ilan etti, meclis reddetti: Güney Kore'de dakika dakika neler yaşandı?

Güney Kore'de 'sıkıyönetimden başka seçeneğinin olmadığını' iddia eden Devlet Başkanı Yoon'un kararını oylayan vekiller sıkıyönetimi reddetti. Yoon, sıkıyönetimi kaldıracağını duyurdu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bugün yerel saatle gece saatlerinde bir halka sesleniş konuşması yaparak ülkede sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Yoon’un televizyonlarda canlı yayınlanan konuşmasının ardından polisin engellemelerine rağmen meclis binasına ulaşabilen 190 milletvekili sıkıyönetim ilanının kaldırılması yönünde karar aldı. Yoon’un açıklamasının ardından meclisin dışında da çok sayıda eylemci toplanarak kararı protesto etti. Yoon, saatler sonra bir açıklama daha yaparak sıkıyönetimi kaldıracağını duyurdu. Peki, Güney Kore’de dakika dakika neler yaşandı?


Yoon, YTN televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında, Güney Kore'deki özgür ve anayasal düzeni muhafaza etmek için sıkıyönetim ilan etmek dışında başka bir seçeneğinin olmadığını ileri sürdü. Muhalefeti de ‘yasama sürecini rehin almakla’ suçlayan Yoon, "Özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Koreli komünist güçlerin tehdidinden korumak, halkımızın özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan aşağılık Kuzey Kore yanlısı, devlet karşıtı güçleri bertaraf etmek ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum" dedi. Yoon, kararına gerekçe olarak mecliste çoğunlukta olan ana muhalefet Demokratik Parti'nin bu hafta ülkenin bazı üst düzey savcılarını azletmek için verdiği önergeye ve hükümetin bütçe teklifini reddetmesine işaret etti.


Bu açıklamanın ardından hem iktidar partisinden hem de ana muhalefet partisinden sıkıyönetim kararını eleştiren açıklamalar yapıldı. Ana muhalefet Demokratik Parti lideri Lee Jae-Myung, Yoon'un sıkıyönetim ilanının 'anayasaya aykırı' olduğunu belirtti. Yoon'un hiçbir sebep olmaksızın sıkıyönetim ilan ettiğini söyleyen Lee, ayrıca sıkıyönetim ilanı sonrası vekilleri ve halkı Ulusal Meclis'e çağırdı. Ülkede iktidarda olan Halkın Gücü Partisi'nin Genel Başkanı Han Dong-hoon da Yoon'un ülkede sıkıyönetim ilan etmesinin 'yanlış' olduğunu ve kendisinin de halkla birlikte sıkıyönetimi 'engelleyeceğini' söyledi.


Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada ise meclisteki faaliyetlerin ve siyasi partilerin yasaklanacağı belirtildi. 'Güney Kore Sıkıyönetim Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada da tüm medya ve yayıncıların komutanlığın kontrolü altına alınacağı, pratisyenler de dahil olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının 48 saat içinde iş başına dönmelerinin gerektiği ve sıkıyönetimi ihlal edenlerin emir çıkarılmaksızın gözaltına alınacağı kaydedildi. 

 Bu esnada Güney Kore basınına yansıyan görüntülerde polis otobüslerinin ana meclis girişini kapattığı görüldü. Meclis binası önünde eylemciler toplanmaya başlarken, Güney Kore Meclis Başkanı’nın da meclise doğru yola çıktığı ve sıkıyönetim ilanını görüşmek üzere meclis oturumu düzenlemeyi planladığı bildirildi. Güney Kore milletvekilleri, meclis binasına ulaşmaya çalışırken, meclis dışındaki eylemciler ve güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Bu esnada özel kuvvet askerlerinin de meclis binası içinde olduğu bilgisi verildi. 


Sıkıyönetim ilanının ardından çok sayıda kişi meclisin dışında toplandı. Eylemciler, “Sıkıyönetim kararına hayır”, “Kapıyı açın” ve “Diktatörlüğü reddedin” sloganları attı. Meclis çalışanları da bu esnada yangın söndürme tüpleriyle meclis binası içindeki askerlere engel olmaya çalıştı. Meclis binası üzerinde helikopterlerin uçtuğu, bazı helikopterlerin binaya iniş yaptığı da görüntülere yansıdı.


BBC’ye konuşan ana muhalefet milletvekili Lee Seong-yoon, meclis binası içinden yaptığı açıklamada, sıkıyönetim ilanını geçersiz kılmayı öngören önerge için yapılacak oylamayı beklediğini, polis memurlarının milletvekili olduğunu beyan etmesine rağmen kendisine engel olması sebebiyle meclise ulaşabilmek için 1,5 metreden yüksek bir çite tırmanması gerektiğini anlattı. 

300 sandalyeli meclise ulaşabilmeyi başaran 190 milletvekili, Devlet Başkanı Yoon’un sıkıyönetim kararını kaldırma yönünde karar aldı. Bu kararın uygulanıp uygulanmayacağı ise netlik kazanmadı. Güney Kore anayasasının 77’nci maddesi meclis çoğunluğunun bu yönde talep bildirmesi halinde devlet başkanını sıkıyönetimi kaldırması gerektiğine işaret etse de 89’uncu madde sıkıyönetimi geçersiz kılma kararının kabine tarafından da ele alınması gerektiğini söylüyor. Meclisin kararı sonrası açıklama yapan Güney Kore ordusu da Devlet Başkanı Yoon sıkıyönetimi kaldırana kadar sıkıyönetimi uygulamaya devam edeceklerini bildirdi. 

Güney Kore basınına yansıyan görüntülerde bazı askerlerin meclis binasına girdiği ve onları engellemeye çalışanların yangın söndürme tüplerini kullandığı görülürken, Yonhap haber ajansı, Meclis Başkanı’nın askerlerin meclis binasından ayrılmakta olduğunu açıkladığını aktardı. Ana muhalefet Demokratik Parti çalışanları, askerlerin girişini engellemek için meclis kapısının önünde barikat kurdu.

BBC’nin aktardığına göre, yerel saatle 02.30 itibarıyla (Türkiye saatiyle 20.30) yaklaşık 190 milletvekili halen Ulusal Meclis salonundaydı. Daha önce meclis binasına girmiş olan askeri personel binadan ayrılmış olsa da vekiller olası bir meclisi dağıtma teşebbüsü ihtimaline karşı yerlerinden kıpırdamayacaklarını söyledi. Güney Kore'deki iktidar partisi de meclisteki oylamanın ardından Yoon'a çağrı yaparak hızla sıkıyönetimi kaldırmasını istedi. 

 Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Beyaz Saray'dan da açıklama yapıldı. Beyaz Saray Sözcüsü’nün açıklamasında, Joe Biden yönetiminin Güney Kore hükümeti ile temas halinde olduğu ve durumu yakından izlediği belirtildi. Açıklamda ayrıca ABD’ye sıkıyönetim ilanı ile ilgili önceden bilgi verilmediği, ABD’nin gelişmeler karşısında ciddi derecede endişeli olduğu ifade edildi. 

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ülkede sıkıyönetim ilan etmesi sonrasında ülkenin para birimi won da sert düşüş yaşadı. ABD doları, Türkiye saatiyle 17.40 itibarıyla iki yılın en düşük seviyesine gerileyen won karşısında yaklaşık yüzde 1,8 değer kazandı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Türkiye saatiyle 22.30 sıralarında bir açıklama yaparak, Ulusal Meclis’te 190 milletvekilinin oylarıyla reddedilen sıkıyönetim kararını kaldıracağını açıkladı. Sıkıyönetim güçlerinin de çekileceğini belirten Yoon, kabinenin mümkün olan en kısa süre içinde toplanacağını kaydetti. (REUTERS - BBC)