Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

AKP'nin "Büyük Şehirleştirme" Projesi

"Kentsel Dönüşüm"e hız kazandırmak için ilk etapta13 il olmak üzere toplam 29 ilin büyükşehir kapsamına alınması söz konusu. AKP,...


"Kentsel Dönüşüm"e hız kazandırmak için ilk etapta13 il olmak üzere toplam 29 ilin büyükşehir kapsamına alınması söz konusu.

AKP, İçişleri ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan yeni yasa tasarısı ile kentsel dönüşümü sadece İstanbul ve Ankara gibi coğrafi sınırları büyük, merkezi şehirlerde değil, Anadolu'nun diğer kentlerine de taşımak istemektedir. İstanbul'da yıkımına başlayan "gecekondu" semtleri, yerini dev alışveriş merkezlerine, lüks site ve otellere bırakırken, oluşturulan rant ekonomisi her geçen gün biraz daha alana ihtiyaç duymaktadır.

Rant Tabanı Genişleyecek, Dönüşüm Hız Kazanacak 

Artan yeni alan ihtiyacı kapsamında önündeki bürokratik engelleri kaldırmayı amaçlayan ve böylece karar alma ve uygulama aşamalarında hız kazanmayı hedefleyen AKP hükümeti, "kentsel dönüşüm" adı altında rant tabanını birçok il ile birlikte genişletmek istemektedir.

Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin ilk etapta "büyük şehir" kapsamına alınacak şehirler arasında.

Proje kapsamında nüfusu 750 bini aşan 29 ilde coğrafi sınırlar belediye sınırı kabul edilecek, böylece büyük ölçekli imar planlarında il belediye meclislerinin kararları geçerli olacak.

Barınma Sorunu, Güvencesiz İstihdam Anadolu'da da Hız Kazanacak

Kentsel Dönüşümün yaygınlaşması ile büyük sehir kapsamına alınacak illerde rant ekonomisi için altyapı olanakları güçlendirilecek olup, inşaat sektörüne geniş alan sağlanması amaçlanıyor. İstanbul'da son sürat konut inşaatları devam ederken, bugün de Anadolu'da TOKİ eli ile devam eden betonlaşmaya hız kazandırılacak. Bu kentlerde sanayileşme ve istihdam gibi "sorunlar" da bu inşaat/müteahhitlik sektöründe "geçici" olarak canlanmış gözükecek. Böylece istihdam, bugünkü yapılaşması ile birlikte geçici, güvencesiz ve sağlıksız koşullara mahkum bırakılacak.

İstanbul'da bugün en yüksek boyutları ile görülen barınma sorunu ise yeni proje ile birlikte, Anadolu'nun proje kapsamında alınan illerinde de hız kazanacak. Yeniden yapılandırma kapsamında yerleşim yerleri ellerinden alınan, çoğunlukla işçi ve emekçi kesimden oluşan nüfus yine kent dışlarına itilecek bir çoğunda barınma sorunu ortaya çıkacak.

Belediyelerin Yetkileri 2010'da Genişletilmişti


2010'da yürürlüğe giren 5998 sayılı ''Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'' ile beledilerin "kentsel dönüşüm" yetkileri genişletildi.

Yeni kanuna göre, belediye, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek.

Kanuna göre, bir alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilebilmesi için söz konusu hususlardan birinin veya bir kaçının gerçekleşmesi ve bu alanın belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması yeterli olacak. Ancak, kamunun mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilebilmesi ve uygulama yapılabilmesi Bakanlar Kurulu kararına bağlı olacak. 

Hiç yorum yok