Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Küba Beşlisi için uluslararası mücadele büyüyor

1998 yılından bu yana ABD'de adaletsiz biçimde tutsak edilen 5 Kübalı kahramanın özgürlüğe kavuşması için verilen uluslararası mücadele...


1998 yılından bu yana ABD'de adaletsiz biçimde tutsak edilen 5 Kübalı kahramanın özgürlüğe kavuşması için verilen uluslararası mücadele, ABD hükümetinin tüm çabasına karşın her geçen gün büyümeye devam ediyor. Beşli'nin özgürlüğü için son eylem Washington'da sürüyor.
Uluslararası Küba Beşlisine Özgürlük Komitesi tarafından başlatılan kampanyaya ABD’li ve uluslararası 272 kuruluş ve iki binden fazla kişi destek veriyor. Birinci ve ikinci gün beşliye destek veren 25 kuruluşun temsilcisi ABD’li 19 senatör ve 20 milletvekili ile görüştü. Böylece beşlinin davası ilk kez bu ölçüde ABD meclislerine taşınmış oldu. Görüşme taleplerinin pek çok meclis ve senato üyesi tarafından kabul edilmesi olumlu bir işaret olarak karşılandı.
Görüşmelere katılan aktivistlerden Louis Wolf’a göre Capitol Hill’de Küba beşlisi ya da Küba’ya ilişkin herhangi bir meselese hakkında lobi faaliyetinde bulunmak gerçek bir meydan okumaya tekabül ediyor. Görüşülen senatörlerden birisinin "ABD’nin Küba politikası Ortaçağlarda takılı kalmış durumda" sözlerine dikkat çeken Wolf, "verdiğimiz mücadelenin boşa olmadığını biliyorduk" dedi.
Meclis üyelerine beşli davasının ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmesinin yanı sıra ABD’nin uyguladığı abluka kapsamında seyahat yasağı gibi konular da soruldu. Senatörlerden biri: "Küba’ya seyahat yasağı hiçbir sonuç vermeyen bir saçmalık" dedi.
Kampanya’nın Avrupa koordinatörü Katrien Demuynck, Belçika senatosundan ve temsilciler meclisinden toplam 7 üyenin imzaladığı bir mektubu görüşülen ABDli senatör ve milletvekillerine iletti. Mektupta Belçikalı meclis üyeleri meslektaşlarını Obama’nın Beşli konusunda adım atmasını sağlamaları için girişimde bulunmaya davet ediyor. Demuynck diğer Avrupa parlamentolarından da benzer inisiyatiflerin ortaya çıkmasına gayret edilmesi gerektiğini söyledi.
Kampanyanın diğer etkinlikleri arasında “Suyun karşı yakasındaki gerçekler: Küba Beşlisinin Gerçek Öyküsü” adlı kitabın yazarı Kanadalı gazeteci ve yazar Stephen Kimber sunumu yer aldı. Sunuma Küba kökenli ABD’li profesör Arturo Lopez-Levy de yorumlarıyla katkıda bulundu. Etkinliğe ev sahipliğini Havana’daki ABD Çıkarları Ofisi’nin eski başkanı Wayne Smith yaptı. Kimber dava ile ilgili izleyicileri şaşırtan yeni veriler sundu.
Bir başka etkinlik “Gerçek Terörist Ayağa Kalk” adlı belgesel film gösterimi Maryland Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Aynı üniversite kampüsünde yapılan bir başka etkinlikte politik aktivist ve yazar Angela Davis katılımcıları Küba Beşlisini destek için kampanyanın diğer etkinliklerine de katılmaya davet etti.
Kampanya boyunca etkinliklere katılacak olan önemli isimlerden bazıları şöyle:
Peder Miguel D´Escoto, Nobel barış ödülü sahibi Adolfo Pérez Esquivel, Noam Chomsky, Danny Glover, Oliver Stone, Michael Moore, Cindy Sheehan ve Gayle McLaughlin.
Türkiyeli Küba dostları kampanyaya 21 Nisan 2012 tarihinde saat 14:30’da Ankara’da yapacakları bir basın açıklaması ile destek verecekler.
(soL -Dış Haberler)

Hiç yorum yok