Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

‘Kürtlerin kanı bu kez bağımsızlık için akacak'

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, AP’ye verdiği röportajda Eylül’de Kuzey Irak’ın bağımsızlığı için referandum yapılab...


Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, AP’ye verdiği röportajda Eylül’de Kuzey Irak’ın bağımsızlığı için referandum yapılabileceğini söyledi. Barzani’nin ABD ve Türkiye ziyaretlerinin ardından ilk kez bağımsızlık ilanı için tarih vermesi dikkat çekiyor.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ABD ve Türkiye ziyaretlerinin ardından Erbil’de Associated Press’e (AP) konuştu. Barzani röportajında Eylül ayında Kürtlerin bağımsızlık ilan etmesini referanduma götürebileceklerini söyledi.
Eylül’e kadar Irak’ın Şii liderlerinin siyasi rakipleriyle iktidarı paylaşmaya yanaşmaması halinde Kürtlerin Bağdat’tan kopmayı göze alabileceklerini söyleyen Barzani, ülkede “çok tehlikeli bir siyasi kriz” yaşandığını ifade etti. Barzani sözlerini “[Kürtler] diktatöryal bir rejim altında yaşamak isteyip istemediklerine karar vermek zorunda. Bir karar vermek zorundalar. Bu onların en doğal hakkı” diye sürdürdü.
Irak’ın Şii Başbakanı Maliki ile Kürt yönetimi arasındaki gerilimin arka planında bulunan en önemli faktörün, Bağdat’ın Kuzey Irak’ta petrol arama faaliyetlerine başlamaya hazırlanan ExxonMobil’i yeni projelerden dışlaması ve kara listeye alması olduğu belirtiliyor.
AP’ye verdiği röportajda Vaşington ziyaretine de değinen Barzani, “[Barack Obama ve Joe Biden] federal, demokratik, çoğulcu ve birleşik bir Irak’ı desteklediklerini tekrar ettiler. Ben de onlara, Irak’ın gerçekten demokratik, federal ve çoğulcu olduğu takdirde bir bütün olarak kalacağı konusunda yeniden güvence verdim” dedi. Barzani sözlerini “Ancak bu durumu çözmek için oturup hiçbir şey yapmadan bekleyemeyiz” diye devam etti.
Amerikan-Kürt Enformasyon Ağı kurucusu Kani Xulam: ABD Kürtlere silah versin
Barzani’nin ABD ve Türkiye ziyaretlerinin ardından yükselttiği bağımsızlık söylemiyle ilgili Rudaw’a açıklamalarda bulunan Amerikan-Kürt Enformasyon Ağı (AKIN) kurucusu Kani Xulam, ABD’nin Peşmerge güçlerine daha karmaşık silahlar vermesi gerektiğini söyledi.
Xulam şöyle konuştu:
“ABD eğer Irak’ın devlete benzer bir yanı olmasını ve vatandaşlarına biraz olsun siyasi haklar vermesini istiyorsa, Kürtlerin yönetimde dengeleyici bir rol oynamasını isteyebilir. Bu ise Peşmerge güçlerine kendilerini savunmak için daha karmaşık silahlar verilmesi ve daha önemlisi Bağdat’ta diktatörlük işaretleri taşıyan merkezcil güçlerin gemlenmesi ile olur. Aksi takdirde nüfusun çoğunluğunun gaddarca yönetimi ile Kürtlerin ve belki de Sünni Arapların sürekli isyanlarını gördüğümüz eski günlere geri döneceğiz.”
“Kürtlerin kanı dökülecekse bu kez bağımsızlık için olacak”
Kuzey Irak yönetiminin siyasi çizgisine yakınlığıyla bilinen Rudaw’a konuşan Mesud Barzani ise Bağdat’la Kürt yönetimi arasındaki gerilimin “kişisel” nedenlerden kaynaklanmadığını söyleyerek, “Bu krizi ben çıkarmadım. Ben yalnızca kapalı kapılar arkasında tartışılmayan bir kriz hakkında konuştum” dedi.
Barzani sözlerine “Kürdistan halkına karşı tarihsel bir sorumluluğum olduğunu hissediyorum. Altı yıldır hiçbir yere varmayan sözler üzerine bekleyip duruyoruz. Artık meseleleri çözmenin zamanı geldi” diye devam etti.
Bağdat’la sorunların barışçıl yollardan çözümü için uğraştığını ileri süren Mesud Barzani, “Eğer Kürtlerin kanı yeniden dökülecekse bu kez federasyon veya konfederasyon için olmayacak. Bu kez bu kesinlikle Kürdistan’ın bağımsızlığı için olmalı” dedi.