HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

‘Özelleştiriyorum, buyurun istediğiniz gibi oynayın!’

İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliğini eleştiren tiyatroculara Başbakan’dan sert bir yanıt geldi. “Devlet eliyle tiyat...

İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliğini eleştiren tiyatroculara Başbakan’dan sert bir yanıt geldi. “Devlet eliyle tiyatroculuk olmaz” diyen Erdoğan, bakanlar kuruluna tiyatroların özelleştirilmesi için teklif götüreceğini söyledi ve ekledi: “İşte buyurun özgürlük, istediğiniz oyunları istediğiniz gibi oynayın. Bizler de hükümet olarak istediğimiz oyunlara sponsor olur desteğimizi veririz”

Başbakan Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilen AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları 3. Olağan Kongresi’nde konuştu. Gündemdeki konulara değinen Başbakan, sert çıkışlarıyla dikkat çekti. İşte Başbakan’ın “Tiyatrolar özelleştirilecek” açıklamasını da yaptığı konuşmasından çarpıcı satır başları:

- DESPOT ANLAYIŞ, KİBİRLİ TAVIR: İstanbul’da Şehir Tiyatroları meselesinde o despot anlayış, o kibirli tavır bir kez daha tezahür etti. Şehir Tiyatroları’nda yapılan bir yönetmelik değişikliği üzerinden hem bizi hem bütün muhafazakarları aşağılamaya ve küçümsemeye başladılar. Siz kimsiniz? Siz her konuda söz söyleme, her konuda otorite olduğunuzu iddia etme ehliyetini nereden alıyorsunuz? Bu ülkede tiyatro sizin tekelinizde mi? Bu ülkede sanat sizin tekelinizde mi? Sanat konusunda söz söyleme ehliyetine sahip olan sadece sizler misiniz? Geçti o günler... Artık despot aydın tavrıyla parmağınızı sallayarak bu milleti küçümseme, azarlama dönemi geride kalmıştır. Bu ülkede pırıl pırıl bir nesil yetişti. Bu ülkede kendi tarihini bilen, mazisini iyi tanıyan, bu toprakların birikimini hıfzetmiş, Batı’yı diğer medeniyetleri tanıyan, bilen, öğrenen bir gençlik var.

- GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÖZEL: Gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamında devlet eliyle tiyatroculuk olmaz. Ben Kadir Bey’i tebrik ediyorum ve aynı şeyi şu anda Bakanlar Kurulu’na getireceğim. Özel bir yönetim değil, tiyatroları özelleştirmeye götürüyorum. Bunu teklif edeceğim. Özelleştirmek suretiyle buyurun istediğiniz gibi tiyatrolarınızı oynayın. Destek gerekirse, gerektiği zaman bizler de hükümet olarak istediğimiz oyunlara sponsor olur desteğimizi veririz. Melih Bey, sen de ona göre hazırlığını bir an önce yap. İşte buyurun özgürlük, istediğiniz oyunları istediğiniz gibi oynayın istediğiniz yerde oynayın kimse engel olmaz. Ama kusura bakma geleceksin Şehir Tiyatrosu’ndan hem belediyeden maaşını alacaksın ondan sonra istediğin gibi yönetime de verip veriştireceksin, böyle saçmalık olmaz.

- TUTUKLU VEKİLLER: CHP, MHP ve BDP son derece haksız, insafsız ve mesnetsiz biçimde tutuklu milletvekilleri konusunda AK Parti’yi hedef almış durumdalar. Öncelikle başta CHP Genel Başkanı olmak üzere MHP ve BDP’lilere tutuklu milletvekilleri konusunun AK Parti’nin değil, yargının bir tasarrufu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. İkincisi tutuklu milletvekilleri konusu AK Parti’nin değil, tamamen ve tamamen bu partilerin kendi eseridir. Bu partiler sonucu çok iyi bildikleri halde böyle bir krize yol açarak bu krizin faturasını AK Parti’ye yüklemek gibi bir şark kurnazlığı içindeler.

‘Statüko dindar nesli anlamak istemedi’

Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı İsmail Karaosmanoğlu, Başbakan Erdoğan’a Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinin 1928 baskısını ve el yazması Kur’an-ı Kerim takdim etti. Kuran-ı Kerim’i öpüp başının üstüne koyarak teslim alan Erdoğan, konuşmasında ‘dindar nesil’ tartışmalarına da değindi: Benim ne söylemek istediğimi, bu sözlerle neyi murat ettiğimi aslında sizler çok iyi anladınız. Benim bu ifadelerimi, aziz milletim de çok iyi anladı, ama bu ifadeleri, bu sözleri statüko anlamadı, anlayamadı, anlamak istemedi. Statükonun dizinin dibinde yetişmiş aydınlar da anlamak istemedi. Seçkinler, elitistler, o malum medya anlamak istemedi. Biz milli, manevi değerlerine bağlı bir dindar nesilden bahsediyoruz. Bu ülkede “selamün aleyküm” diyenler aşağılandı, “elhamdülillah, inşallah” diyenler küçümsendi, hor görüldü. Bu ülkede namaz kılanlar “mürteci” diye yaftalandı, yıllarca Müslümanlar, inançlılar “kaba saba yobazlar” olarak karikatürize edildi, resmedildi. Artık bu elitler kusura bakmasın. Biz bu ülkede varız.”

‘Kimse bize 19 Mayıs’ta mürebbiyelik yapmasın’

Başbakan Erdoğan, 19 Mayıs genelgesiyle ilgili Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Salonda bulunan gençlerimizin coşkusu, Türkiye’nin kendisini yansıtıyor. Bu salondaki gençlik Türkiye’nin ta kendisidir. Bu gençlik 23 Nisan 1920 ruhunu çok, ama çok iyi bilen bir gençliktir. Bu gençlik Kurtuluş Savaşı ruhunu, 29 Ekim ruhunu çok iyi bilen bir gençliktir. Burada bu salondaki gençlik 19 Mayıs’ı bilen, 19 Mayıs ruhunu, misyonunu taşıyan bir gençliktir. Hiç kimse bize, bu gençliğe 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim dersi vermeye kalkışmasın. Tam tersine 23 Nisan ruhunu öğrenmek isteyen varsa buyursun işte bu gençlikten öğrensin.

- KİMSE PARMAĞINI SALLAMASIN: Hiç kimse mürebbiye gibi parmağını sallayarak bizi tehdit etmeye, bizi tedip etmeye kalkmasın, kalkışmasın. Çünkü biz onlar gibi 19 Mayıs’ın istismarının değil, 19 Mayıs’ın özünün takipçisiyiz... Ey CHP, ey MHP 19 Mayıs sizin için bu kadar önemliydi de neden bugüne kadar 19 Mayıs’ın özüne, 19 Mayıs’ın izine sahip çıkmadınız? Samsun’u bugüne kadar neden hatırlamadınız? Samsun’a bugüne kadar ne yaptınız? Erzurum’u, Sarıkamış’ı, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı şehitliklerini neden bugüne kadar hatırlamadınız?

Yönetmelik Başbakanlık’ta

Resmi bayramların kutlanmasına ilişkin mevzuatla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin başkanlığında Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın katılımıyla toplantılar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın bu çalışmayı tamamlayıp, yayımlanması için Başbakanlığa gönderdiği öğrenildi. Başbakanlığın yeni yönetmelik yayınlanmadan önce Bakanlar Kurulu’nda konuyu ele alacağı ve yönetmeliğin ardından yayınlayacağı ifade edildi. Yeni yönetmelik, 23 Nisan, 19 Mayıs 29 Ekim kutlamalarını yeni baştan düzenliyor. Hazırlanan yönetmeliğin 19 Mayıs törenlerinden önce çıkarılması hedefleniyor. (Kıvanç EL ANKARA)

Business News