Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Yaşam ihaleye çıkarılamaz

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3.Köprü’nün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin ihaleye çıkarılması dün Ankara’da Karayoll...


İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3.Köprü’nün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin ihaleye çıkarılması dün Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplanan Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu tarafından protesto edildi. Yüksel Caddesi’nde toplanan platform üyeleri, “Ormanıma suyuma mahalleme dokunma”, “Köprü değil insanca yaşam”, sloganlarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını okuyan İstanbul Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akif Burak Atlar, 3.Köprü’nün yıllardır AKP hükümeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, emlak ve inşaat lobisi tarafından yandaş medya aracılığıyla topluma dayatılan bir emlak ve rant projesi olduğunu söyledi. Projenin topluma kabul ettirilmesi için ulaşım sorununu çözeceği, ormanlara zarar vermeyeceği, bir kalkınma ve uygarlık hamlesi olduğu gibi defalarca çürütülen yalanlara başvurulduğunu dile getiren Atlar, projeyi savunan tek bir biliminsanının olmadığını ifade etti.

'SALDIRILARA KARŞI DİRENECEĞİZ'
Atlar, proje konusunda biliminsanlarının ve meslek örgütlerinin eleştirilerini dikkate almayan hükümetin projenin gerçekleştirilmesi için elinden geleni yaptığını belirterek, “Önce kamulaştırma bedelleri yarı yarıya düşürüldü. İhale yapılamadığı için kamulaştırma bedellerinin tamamı halkın sırtına yüklendi. Proje ikiye bölündü ve kârlı kısımları şirketlere bırakılırken, diğer kısımlarının yapımı hükümet tarafından üstlenildi. Şirketlere sağlanan kar garantisi yükseltildi ve şirketler projenin yapım aşamasında katma değer vergisinden muaf tutuldu" dedi.

Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu olarak sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Atlar, şöyle konuştu:
“Ormanlarımıza, yaşam alanlarımıza, mahallelerimize, kentlerimize yönelik bu saldırılara karşı direneceğiz. 3.Köprü ve tüm benzeri rant projelerine karşı doğayı ve yaşam alanlarımızı savunacağız. Kentlerimize yönelik yağma son bulmalı, insanca bir yaşam için bilime kulak verilmeli, 3.Köprü projesi ve İzmir-İstanbul otoyolu gibi rant projeleri iptal edilmelidir".
İhaleye giren firmalar belli oldu
Teklif alma tarihleri 3 kez değiştirilen ihalenin ilki 10 Ocak’ta yapıldı, ancak ilk ihalede teklif verilmemişti. İhale komisyonu dün firmaların ihaleye girip girmeyeceğini belirlemek amacıyla 'Var-yok tespiti' yaptı. Beş şirketin teklif verdiği ihale daha sonra belirlenecek ileri bir tarihte düzenlenecek. İhaleye teklif veren 5 şirket ve konsorsiyumun isimleri şöyle:

Mapa İnşaat, Yapı Merkezi - Doğuş İnşaat - China Communication Corparation- Arkon Yapı Ortak Girişim Grubu, Cengiz İnşaat - Limak- Makyol - Kalyon Ortak Girişim Grubu, İtalyan Salini - Gülermak Ortak Girişim Grubu,
İtalyan Astaldi IC- İçtaş Ortak Girişim Grubu.
Onur Açıkgöz Ankara-BİRGÜN

Hiç yorum yok