Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Damien Hirst İstanbul'a geliyor

Çağdaş sanatın yaşayan en zengin ve en popüler ismi İngiliz sanatçı Damien Hirst, ilk kez bir solo sergiyle Türkiye’ye geliyor. 11 Ocak...


Çağdaş sanatın yaşayan en zengin ve en popüler ismi İngiliz sanatçı Damien Hirst, ilk kez bir solo sergiyle Türkiye’ye geliyor. 11 Ocak’ta Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde açılacak sergide sanatçının 31 eseri satışa açık olarak sergilenecek.

DAMIEN Hirst, 1980’lerin son yarısında ortaya çıkan Genç İngiliz Sanatçılar akımının en önemli temsilcilerinden. 1990’lardan itibaren çağdaş sanatın en etkin isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Bugün yüzlerce milyon pound’luk servetiyle dünyanın yaşayan en zengin sanatçılarından biri. Eserleri kadar kendisi de sansasyonel. Öyle ki, bir pop star sanki. Ne yaparsa yapsın olay olmayı başaran sanatçının hayat hikâyesi de eserleri kadar heyecan verici...

Hirst kariyerinde önemli yere sahip Spin Art çalışmalarına başlamasının sebebini, çocukken BBC’de izlediği Blue Peter’den esinlenişine bağlıyor. Sanatçı, 1992’de Londra Brixton’daki stüdyosunda icrasına başladığı Spin Painting’leri ertesi sene bir sokak sanatı fuarında sergilerken, izleyicilere 1 pound karşılığında kendi spin paintinglerini yapma fırsatı verdi.

Yakın arkadaşı Angus Fairhurst ile birlikte ekstra verilen 1 pound karşılığında da pantolonlarını indirip, ziyaretçilere spin art uygulanmış cinsel organ ve hayalarını ‘yüz görümlüğü’ olarak sattılar... Hirst’ün bu çalışmaları 1994’te Berlin’de yaşarken satın aldığı spin makinesi vasıtasıyla gerçek bir seri halini almaya başladı.

Bugün çağdaş sanatın en sansasyonel temsilcisi Damien Hirst, formaldehyde ile doldurulmuş akvaryumlara yerleştirdiği hayvanlar; 8601 adet pırlanta ile kapladığı 100 milyon euroluk kafatası ve yaşam ile ölüm arasındaki ironik ilişkiyi anlatmak için oluşturduğu kelebek odaları sayesinde akıllara kazındı.

2012 yılında dünyanın çağdaş sanat konusunda en saygın kurumlarından Tate Modern’de sanatçının genç yaşına karşın bir Damien Hirst’ün retrospektifi açıldı. Bu, Tate Modern’in en çok ziyaretçi alan ilk solo sergisi oldu.

11 Ocak Cuma günü Portakal Kültür ve Sanat Evi’nde açılacak, sanatçının Türkiye’de açılan ilk solo sergisi ‘Damien Hirst Spin Paintings’in de ziyaretçi akınına uğrayacağı aşikâr.

31 Ocak tarihine dek sürecek satışa açık sergide yer alan Damien Hirst imzalı 31 yapıt arasında; özellikle sanatçının Türkiye’de ilk kez gösterilecek ‘Spin Paintings’ çalışmaları, ‘Spot Paintings’ ve ‘Pharmacy’ serilerinin çarpıcı örnekleriyle pırlantalar, kelebek ve neşterleri bir araya topladığı ‘No Humanity’ ile ‘No Remorse’ gibi eserleri yer alacak. Sergideki eserlerin fiyatı 15 bin ile 1 milyon Euro arasında değişiyor.

Maya Portakal: 2 yıl çalıştık

2004’te babam Rafi Portakal ilk kez Picasso, ve Dali gibi sanatçıların eserlerini getirdiğinde, Türk sanatseverler genel olarak o eserlerle ancak müzelerde karşılaşmaya alışkınlardı. Sabancı Müzesi henüz Picasso ve Dali sergileri yapmamış, Pera Müzesi daha bir sergi getirmemiş, İstanbul Modern henüz kurulmamıştı. Babam bunu göz ardı edip, 40’a yakın eseri o günün şartlarında Türkiye’ye getirdi. Neticede olağanüstü bir ilgiyle karşılaştık. Topu topu 2 hafta boyunca açık kalan sergi, 14 bin kişi gezdi. O tarihten itibaren biz, uluslararası alanda rüştünü ispat etmiş sanatçıları Türkiyeli sanat izleyicisiyle yakından tanıştırma misyonunu üstlenmiş olduk. Son iki yıldır üzerine çalıştığımız Damien Hirst sergisi de bu sergilerden biridir. Satışa açık bir sergi ama biz eserleri getiriken koleksiyoner eğiliminden çok Hirst’ü anlatan, onun önemli eserlerini getirmeye özen gösterdik.

Levent Çalıkoğlu: Dünyaya lezzet katan bir sihirbaz

Günümüz sanatının alameti farikası, yaşam ile ölüm arasındaki dansı estetize etmeye soyunan bir büyücü, sanat ekonomisindeki dengeleri alt üst eden bir vizyoner, sanatın sınırlarını genişleten bir kaşif, görsel dünyaya lezzet katan bir sihirbaz... Onu tanımlamak için gerekli olan referansların zenginliği aynı zamanda sanatının dayandığı sınırların çeşitliliğini gösteriyor.