HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Fransa ve İngiltere'den çeteleri silahlandırma atağı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki silahlı çetelerin silahlandırılması için AB'nin Suriye'ye silah ambargos...

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki silahlı çetelerin silahlandırılması için AB'nin Suriye'ye silah ambargosunu kaldırması gerektiğini savundu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, AB desteği olsa da olmasa da İngiltere ve Fransa'nın "muhalifleri" silahlandıracağını söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB liderlerinden "muhaliflerin" silahlandırılması için Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını istedi.
Hollande, AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Avrupalıların silah ambargosunu kaldırmasını istiyoruz çünkü muhalefeti desteklemeye hazır olduğumuzu göstermeli ve ( Suriye rejimi üzerinde) baskı oluşturmalıyız. Bu kadar ileri gitmek zorundayız. Avrupalı mevkidaşlarıma bunu söyleyeceğim" dedi.
"Siyasi çözümden yanayım ama silah verelim"
Hollande, Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu fakat bunun için AB'nin silah ambargosunu kaldırarak rejime mesaj göndermesi gerektiğini savundu.
Zirve öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'la ikili görüşme gerçekleştiren Hollande, Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılması konusunda İngiltere'yle birlikte hareket edeceklerini söyledi.
AB dışişleri bakanları geçen ay Suriye'ye silah ambargosunu "öldürücü olmayan" ekipmanlara ve teknik desteğe izin verecek şekilde değiştirerek Haziran'a kadar uzatmıştı.
Fransa muhalifleri silahlandıracak
Fransa Dışişişleri Bakanı Laurent Fabius ise, İngiltere ve Fransa'nın AB desteği olsa da olmasa da Suriyeli muhalifleri silahlandıracağını açıkladı. Fabius bir sonraki Avrupa Birliği toplantısında konunun masaya yatırılacağını, şartlar ne olursa olsun kendi ülkelerinin muhaliflere destek vereceğini kaydeden Fabius, Avrupa'nın bu konuda çok daha hızlı davranması gerektiğini savundu.
"Ambargo bizi kısıtlayamaz"
İngiltere Savunma Bakanı William Hague ve Başbakan Cameron da Avrupa Birliği'nin silah ambargosu konusunu gözden geçirmesi gerektiğini savunarak ambargonun kendilerini kısıtlayamayacağını açıkladı. İngiliz bir yetkili de Suriyeli muhaliflere verilecek silahları "Ambargo bizi ılımlılara yardım etmekten alıkoyuyor. Rejim ve aşırı gruplar yardım alıyor ancak ılımlılara yardım gitmiyor" sözleriyle savundu.

Business News