HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

MESAM’da grev kararı ilanı: ‘İş ekmek yoksa barış da yok’

Sosyal-İş Sendikası, MESAM’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 3 Haziran’da uygulanmak üzere grev kararı...

Sosyal-İş Sendikası, MESAM’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 3 Haziran’da uygulanmak üzere grev kararı aldı
Sosyal-İş Sendikası ile MESAM (Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) arasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika grev kararı aldı. Karar bugün (7 Mayıs) bir basın açıklaması ile ilan edildi.
Basın açıklamasını Sosyal-İş İstanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan okudu. Turan, beş aydır devam eden TİS görüşmelerinde ücretleri ve sosyal hakları düzenleyen maddeler üzerinde anlaşma sağlanamadığını ve bundan sonra yapılacak görüşmelerde de anlaşma sağlanamaması durumunda 3 Haziran tarihinde grev kararını uygulamaya koyacaklarını söyledi.
Dokuz yıldır örgütlü oldukları MESAM’da bugüne dek dört dönem TİS yaptıklarını belirten Turan, son TİS’in bitiş tarihi olan 3 Haziran 2012’ye dikkat çekti. Bu tarihte Çalışma Bakanlığı’nın sendikaların yetki başvurularını Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası’nın çıkmaması gerekçesiyle bekletmesi sonucu MESAM çalışanlarının da binlerce işçi gibi aylarca sözleşmeleri yenilenmeden çalıştırıldığı vurgulandı. Bu nedenle görüşmelerin geç başladığını ve çalışanların bir yıla yakın zamandır hak kaybı yaşadığını ifade eden Turan, MESAM işverenliğinin bunu telafi etmek bir yana, Temmuz 2012’de yürürlüğe girmesi gereken TİS için Ocak 2013’den itibaren geçerli olacak zam teklif ettiğini ve TİS’in süresini de bir yıl ile sınırlandırmak istediğini belirtti. Sosyal ödemelerde herhangi bir artışın önerilmediği ifade edildi.
Açıklamada çalışanların yıllardır özveri ve emek ile sürdürmüş oldukları çalışmalar sayesinde MESAM’ın üye sayısının arttığı, etkinlik alanının genişlediği ve gelir kaynaklarının büyüdüğüne dikkat çekilerek çalışanların öncelikle bu emeklerinin karşılığını talep ettikleri ifade edildi.
Son iki yıl boyunca işverenlikçe sergilenen kimi tutum ve davranışların çalışma barışını zedelediği ifade edildi. Çalışanların güvenceli, kurallı, onurlu, sendikalı çalışma hakkına sahip çıkmanın mücadelesi verildiği hatırlatıldı ve “Haklı, makul, karşılanabilir taleplerimize olumlu yanıt verilmediği takdirde grev kaçınılmaz bir seçenektir” denildi.
Sosyal-İş’te örgütlü İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Barosu ve DİSK Genel Merkez çalışanlarının da destek verdiği açıklama “İş ekmek yoksa barış da yok” ve “Susma haykır sendika haktır” sloganları ile son buldu. Basın açıklamasının ardından MESAM’ın bulunduğu binanın girişine ve MESAM’ın girişine grev kararı asıldı.

Business News