Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

En Büyük Kürt Göçü!

Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce kişi Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetiminde bulunan Irak sınır kapısına dayandı. ...

Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce kişi Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetiminde bulunan Irak sınır kapısına dayandı.
ANF'nin haberine göre Suriye'de yaşanan iç çatışmaların ardından haftalar önce Halep, Rakka, Humus ve Haseki gibi kentlerden daha güvenli buldukları Rojava'daki Kürt bölgesine akın eden ve haftalardır burada Yüksek Kürt Konseyi ile TEV-DEM'in sağladığı olanaklarla okullarda barındırılarak ihtiyaçları temin edilen binlerce kişi Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetimindeki bölgeye akın etmeye başladı. Büyük bir izdihamın yaşandığı kapıda insanlar Irak tarafına geçebilmek için adeta birbirini eziyor.
ANF'nin görüştüğü mülteciler, "Sınır kapısının açık olduğunu söylüyorlardı. Ancak her gün sınır kapısına geldiğimizde bunun doğru olmadığını görüyorduk. En son Perşembe günü binlerce kişinin seyyar köprüye akın etmesi sonrasında karşı taraf kapıları açmak zorunda kaldı" dediler.
Semalka'ya akın eden mülteciler bir an önce sınırı geçmek isterken, askeri üniformalı peşmergeler tarafından kontrol edildikten kabul edilmeye başlandı. Yaşanan izdihamda bazı peşmergelerin mültecilere sert müdahalede bulunduğu görülürken, gelenlerin kimliklerine el konularak BM denetiminde geçici belge verildi.
Son 4 gün içinde yaklaşık 17 bin kişinin sınır kapısından geçtikleri öğrenilirken, bunların BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Dihok, Hewler ve Süleymaniye'de inşa edilen kamplara gönderildikleri bildirildi.

Hiç yorum yok