Eski MİT’çi Mehmet Eymür, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın örtülü ödeneğinde yer alan 300 milyar lirasının borsada batırıldığını açıkladı....
Eski MİT’çi Mehmet Eymür, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın örtülü ödeneğinde yer alan 300 milyar lirasının borsada batırıldığını açıkladı.
MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın örtülü ödeneğinde yer alan 300 milyar lirasının borsada batırıldığını açıkladı.
A Haber’de katıldığı programda, son günlerin en çok konuşulan konusu olan MİT Yasa Tasarısı ile ilgili konuşan ve çok çarpıcı açıklamalar yapan Eymür şunları söyledi:
“Bazı şeyler biliyorum isimlendiririm de. Mesela Borsa’da MİT’in örtülü ödeneği kullanıldı. Onu kullanan adama da hiç bir işlem yapılmadı. Şenkal Atasagun zamanında örtülü ödeneğin 300 milyar liralık bir kısmı borsa’da kullanılmış, kaybedilmiş. Cezai bir işlem yapılaması lazım. Ama işlem yapılmadan sözü geçen memur emekli edilmiş ve olay kapatılmıştır. Gizlilik ve denetim dengeli olmalı. Denetim olmazsa MİT son derece kapalı bir kutu olduğu için iyi ellerde olmazsa devletin başına dert olur.”
MEHMET EYMÜR KİMDİR?
1943, İstanbul doğumlu Mehmet Eymür’ün babası da kendisi gibi MİT mensubuydu. MİT Kontrterör Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükselen Eymür, MİT’ten ilki 1. MİT Raporu olayı sırasında olmak üzere bir kaç defa ayrıldı. Anılarını yazan ve yayınlayan ilk MİT Mensubu oldu.
Eymüer, 12 Mart 1971 askeri darbesi sonrasında Hiram Abas’la birlikte Ziverbeyköşkündeki işkenceli sorguları 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emrinde yönetti. THKP-C örgütüne yönelik Kızıldere ve Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.
1975′te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980′de Bulgaristan’da görevlendirildi. 1982 yılında Kenan Evren’in damadı MİT mensubu Erkan Gürvit tarafından ASALA’ya karşı düzenlenecek eylemlerin koordinasyonunda görevlendirildi.
Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Daha sonra Ankara’da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984′te Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle Babalar Operasyonu’nu başlattı.
Abdullah Çatlı’nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit’in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar’ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon çetesine sızan Tuncay Güney’in de MİT Kontrterör Dairesine bilgi aktardığı öne sürülmektedir.
70′li yılların başında girdiği MİT’te Alaattin Çakıcı’nın yakalanmasının ardından Washington’dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası’nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz’ın onayıyla Şeker Fabrikaları’na müşavir olarak atandı. Bu tayini durdurmak için Danıştay’a başvuran Eymür’ün başvurusu Danıştay tarafından kabul edilmiş ve yapılan ataması iptal edilerek MİT’e dönmüş, bir süre sonra da emekliye ayrılmıştı.
Daha sonra Washington’a yerleşen Eymür, en son İnternet’te açtığı sitede yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi. MİT eski Müsteşarı Şenkal Atasagun ile mahkemelik olan ve Emre Taner’in bu göreve gelmesinin ardından Taner’i ziyaret eden Eymür, teşkilatın yeni yönetimi ile barışıp, internet sitesini de 7 Temmuz 2005’de kapatmıştı.
Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına “Devletin gizli sırlarını ifşa etmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür’ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.
Hiç yorum yok