HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Soma Ayakta: TÜRK-İŞ GİTSİN, DİSK GELSİN!

Soma’da işçiler sendika değiştirmeyi tartışıyor. DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen’e geçmek isteyen işçiler Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfu...


Soma’da işçiler sendika değiştirmeyi tartışıyor. DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen’e geçmek isteyen işçiler Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ve Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ile sendikaya üyelik hakkında görüştü. İşçilerin Maden-İş’e öfkesi ise dinmiyor. İşçilerin öfkesi önce Maden-İş Ege Bölge Temsilcisi Tamer Küçükgencay’ı sonra da tüm bölge yönetimini istifa ettirdi
İstifaların ardından TKİ müdürü ile görüşmek isteyen işçiler kaymakamdan 17.00′da görüşme sözü aldı. Ardından da “Ölmek madencinin fıtratında yok”, “Taşeron gidecek kamu gelecek” sloganlarıyla mezarlığa doğru yürüdü.  Kaymakam işçilerin karşısına çıktığında işçiler “kamulaştırma” taleplerini haykırdı. ‘Kamulaştırma olana kadar biz bu işin peşini bırakmayız’ diyen işçilerin kararlılığı Kaymakam’a da geri adım attırdı. Kaymakam “Sizin için iyi olacaksa ben de kamulaştırma istiyorum’ demek zorunda kaldı..Gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz
19.20 Soma maden işçilerinin eylemi sürüyor, işçiler kaymakamlık önünde oturuyor.
19.00  11 sene önce kaza geçirmiş bir işçiyi getirdi işçiler, işçi koltuk değnekleriyle alanda konuşmaya başladı: ‘Ben o madenin içinde bu hale geldim arkadaşlarım haklı buradan kalkmasınlar,devlet gelsin buraya’dedi. Kaymakam işçilerin ısrarı üzerine 1 Haziran’a kadar madene inmek zorunda olmadıklarını müfettişlerin inceleme yapacağını söyledi. Kaymakam’ın ‘gitmediğiniz zamanın ücretlerini de Soma Holding verecek’ demesi üzerine ise işçiler kaymakamı biz onlardan istemiyoruz, devlet versin diye cevapladı. Kaymakam işçilerin kararlılığı karşısında ‘o zaman devlet verir’ demek zorunda kaldı. Ardından işim var diyerek alandan ayrıldı.
18.55 İşçilerin karşısında  sonunda kaymakam mecbur kaldı: “Valla na diyeyim madem sizin için iyi olacak bende kamulaştırma istiyorum” Bunun üzerine işçiler ‘Kaymakam bey gelin sizde bizimle burada oturun aramıza katılın’ dedi.  Kaymakamın cevabı ‘Valla yapacak çok işimiz var!’
18.09 Kaymakam: ‘Buranın kamulaşması bütün madenlerin kamulaşması demek olmaz! İşçiler alkışlarla ‘her yer kamulaşsın’ diyor.
soma_maden_26 mayis_6
18.07 İşçiler ‘kamulaştırma yapılmadan biz bu işin peşini bırakmayız’ diyor.
soma_26Mayis_5
18.02 Kaymakam; ‘İyi koşullarda çalışmanız için illa kamulaştırma gerekmez’ diyor. İşçiler ise ’300 kişi daha mı ölsün’.
soma_maden_26_mayis
18.00 İşçiler isyanda, Kaymakam işçilerin karşısında açıklama yapmak zorunda kaldı.
soma_26 Mayis_3
17.50 Bütün Soma ayakta işçisiyle genciyle kadınıyla katillerden, taşerondan hesap soruyor.
soma_26mayis_2
17.45 İşçiler Somaya ulaştı emekçiler burada katiller nerede sloganı atılıyor.
soma_isci_26mayis
16.43 İşçiler mezarlıkta hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda.
saygı duruşu
16.17 Mezarlık önünde madenci aileleri gelen işçileri karşıladı.
16.11 İşçiler yürüyüş boyunca “Ölmek madencinin fıtratında yok” ve “Taşeron gidecek kamu gelecek” sloganlarını attılar.
15.58 Soma’da yürüyüş sürerken sayı binleri aştı. İşçiler mezarlığa gelmek üzere.
15.29 DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman da işçilerle birlikte mezarlığa yürüyor.
15.27 Madenciler: “Ölmek var dönmek yok. Daha diğer vardiyalardan arkadaşlarımız gelecek”
15.22 İşçiler hayatını kaybeden maden işçilerinin defnedildiği mezarlığa doğru yürüyüşe geçti.
15.17 Kaymakam Soma Kömürleri A.Ş.’nin işlettiği Atabacası Ocağı’ndaki faaliyetler İş Teftiş Kurulu’nca durdurulduğunu açıkladı.
15.11 TKİ önüne gelen işçilere kaymakam açıklama yaptı. Ancak işçiler TKİ müdürüyle görüşmek istedi. Bunun üzerine TKİ müdürüyle işçilerden temsilcileri görüştürmek isteyen kaymakamı işçiler “Onlar gelsin” diyerek reddetti. Kaymakam işçilerin talebini kabul etmek zorunda kaldı. Saat 17.00′da görüşme sözü alan işçiler tekrar kaymakamlığa yürüyor.
14.59 Maden-İş Ege yönetiminin istifa etmesinin ardından işçiler, TKİ önüne gittiler. İşçiler burada madenlerin kamulaştırılması talebini dile getirdiler. Maden işçilerinin gelmesinin ardından çevik kuvvet de TKİ önüne geldi.
13.13 İstifanın ardından işçiler yönetimin tamamının istifasını istedi. Ardından Ege bölge yönetiminin tamamı istifa etti. İşçiler Maden-İş önünde “Ankara istifa edecek” diyor.
12.50 Türk-İş’e bağlı Maden-İş’e öfkeli olan işçiler Maden-İş’in önüne gitti. Sendika önünü çevik kuvvetin barikatına rağmen işçiler “Katiller dışarı” sloganı atarak yönetimin hesap vermesini istedi. İşçilerin öfkesi karşısında Maden-İş Ege Bölge Temsilcisi Tamer Küçükgencay istifa etmek zorunda kaldı.
Soma’da yaşanan maden faciasının ardından denetleme tamamlanmadan işçileri madene çağıran şirkete karşı tepki büyüyor. Dünden beri kaymakamlık önünde olan Türk-İş üyesi işçiler sendikalarını değiştirmeyi tartışıyor. DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen’e geçmeyi tartışan işçiler Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ve Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ile birlikte işçilerin hakları, sendika üyeliği gibi konuları konuştu.
soma-disk-toplantı1
soma-disk-toplantı2
Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman Twitter hesabından işçilerle yaptıkları görüşmeyi anlatırken şu ifadeleri kullandı: “Soma’da DİSK sahnede. Kaymakamlık önünde DİSK temsilcileri olarak işçileri üyelik-istifa hakkında bilgilendiriyoruz.”
İşçiler kaymakamlığa yürüyor: "Devlet gelecek taşeron gidecek"
İşçiler kaymakamlığa yürüyor: “Devlet gelecek taşeron gidecek”
tki önü
İşçilerin toplanmasının ardından çevik kuvvet de TKİ önüne geldi. İşçiler madenlerin kamulaştırılmasını istiyor.
soma-maden-iş
DİSK heyeti geçtiğimiz günlerde de maden işçileriyle toplantılar gerçekleştirmişti. Maden-İş’e tepkili olan işçiler DİSK’e yoğun ilgi göstermişti.
MADEN İŞÇİLERİNDEN DİSK'E BÜYÜK İLGİ: TÜRK-İŞ GİTSİN, DİSK GELSİN!
DİSK heyeti Soma’da, Savaştepe’de ve Kınık’ta bilgilendirme toplantıları yaparak işçileri DİSK’e çağırıyor. Heyet, işçilerin Türk İş’e yoğun tepki gösterdiğini ve DİSK’e olumlu yaklaştığını belirtiyor
disk-heyet-toplantı
Soma’da yaşanan katliamın ardından patronlarla ortak hareket eden Türk İş’e bağlı Maden- İş Sendikası işçiler tarafından katliamın sorumlularından biri olarak gösterilmişti. İşçilerin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamayan sendikaya işçilerin öfkesi sürerken DİSK heyetinin de Soma ve çevresindeki Kınık, Savaştepe ilçelerinde bilgilendirme toplantıları sürüyor.
Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ve Enerji- Sen Genel Başkanı Ali Duman’ın da aralarında bulunduğu DİSK heyeti; Soma, Savaştepe ve Kınık’ta köy ve kasabaları da gezerek bilgilendirme toplantıları yapıyor ve işçilere DİSK’i anlatıyor.
Enerji Sen Genel Başkanı Ali Duman, köy kahvelerinde ve işçilerin bir araya geldiği diğer alanlarda pek çok işçi grubuyla konuştuklarını belirtti. İşçilerin katliamın ardından mevcut sendikaya bir hayli tepkili olduklarını belirten Duman, işçilerin sendikanın mayfa, çete gibi davranarak üyelerin sırtından para kazandığını, zaten sendika yönetimindeki 5 temsilcinin dördünün AKP tarafından belirlendiğini söylediklerini aktardı.
Duman, toplantıların devam ettiğini, Soma ve çevresinde şu ana kadar yaptıkları toplantılarda işçiler arasında “Türk İş gitsin, DİSK gelsin” beklentisinin öne çıktığını söyledi.

Business News