HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Sendikacıdan Soma’da iş bırakan işçiye: “Madene ineceksiniz, tamam mı lan!”

Maden-İş’in Soma’daki avukatları her görüşmede para aldığı işçiler için tek bir dava açmazken, yöneticileri ise iş bırakan işçiye “mad...


Maden-İş’in Soma’daki avukatları her görüşmede para aldığı işçiler için tek bir dava açmazken, yöneticileri ise iş bırakan işçiye “madene iniyoruz, tamam mı lan!” diye bağırmış
Soma’daki maden katliamının ardından Türk-İş ve Maden-İş’e yönelik öfkesi kabaran işçiler, DİSK ve Dev Maden-Sen ile üyelik görüşmelerine başlamış, Dev Maden-Sen Soma’da bir temsilcilik açmıştı. Dev Maden-Sen, üyelik ve bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra hukuksal destek çalışmasına da başladı. Çalışmalar kapsamında bölgede düzenli avukatlar olmasına karar verildi ve Av. Deniz Özbilgin ile Stj.Av. Sercan Aran Soma’ya gitti.
Soma’da maden-şirket-sendika ayrımı yapmaksızın tüm işçilere ve işçi ailelerine hukuksal destek vermeye çalışan avukatlar, Soma’daki ilk izlenimlerini Sendika.Org için kaleme aldı.
Her görüşmede 50 TL ama tek bir dava yok!Özbilgin ve Aran’ın izlenimlerinde işçilerle yapılan konuşmalarda çarpıcı ayrıntılar yer aldı. Avukatların aktarımına göre Maden-İş Sendikası’nın maaşlı avukatları, işçilerin sendikaya her gelişinde 50 TL’lik “danışmanlık” ücreti aldı fakat buna karşın işçiler lehine bugüne dek hiçbir dava açmadı.
Sendikacıdan iş bırakan işçiye ‘madene in’ bağırışİşçiler, iş bırakma kararı aldıktan sonra Maden-İş Sendikası’nın üzerlerinde kurduğu baskıyı ise şu sözlerle anlattı:
Geçtiğimiz yıl bir arkadaşımız öldü. ‘Artık yeter’ dedik, ‘iş bırakıyoruz’. Gerekli önlemler alınana kadar madene inmeyeceğiz diye karar aldık. Maden sahibi geldi, ‘arkadaşlar madene iniyorsunuz’ dedi. Kabul etmedik, ‘inmeyeceğiz’ dedik! Daha sonra sendika temsilcisi geldi; ‘arkadaşlar madene iniyoruz, haydi’ dedi. Yine bir hareketlilik olmadı. Bunun üzerine ‘madene iniyoruz tamam mı lan!’ diye tehditkar bir tavır görünce herkes tıpış tıpış inmek zorunda kaldı! İşte böyle bir sendika vardı.
‘Faaliyeti durdurulan madene ineceksiniz!’Avukatların işçilerle yaptığı görüşme sırasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’den işçilere bir tebligat geldi. Şirket, tebligatta işçilerden Soma Katliamı sonrası faaliyetleri durdurulan Işıklar maden ocağına inmemeleri halinde yasal yollara başvurulacağı uyarısında bulundu.
İşçiler ise eksikliklerin giderilmesi gerekçesiyle madene indirilip üretim yapmaya zorlanmaktan ve ocağa hapsedilmekten endişeli.

Business News