Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Brezilya’dan ithal edilen hayvanlar Türkiye’ye işte bu koşullarda getiriliyor!

Brezilya’dan ithal edilen hayvanların Türkiye’ye kötü koşullarda getirildiği iddiası İDDİA/ Fotoğraf: Brezilya’dan Türkiye’ye kötü koş...

Brezilya’dan ithal edilen hayvanların Türkiye’ye kötü koşullarda getirildiği iddiası

İDDİA/ Fotoğraf: Brezilya’dan Türkiye’ye kötü koşullar altında ithal edilen hayvanlar. 
DOĞRU
Sosyal medyada, haber sitelerinde yer alan paylaşımlarda ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen içeriklerde Brezilya’dan Türkiye’ye ithal edilen hayvanların kötü koşullarda getirildiği ve dışkılar içerisinde yolculuk yaptıkları iddia edildi.


Fotoğrafların ve videonun Brezilya’dan Türkiye’ye getirilmekte olan hayvanların kötü koşullar içerisinde gemide tutulduklarını gösterdiği iddiası doğru.

Fotoğraflar mahkemeye sunulan teknik rapordan

Brezilya’nın Türkiye’ye sattığı hayvanların tırlara yüklenmesi sırasında VEDDAS (Etik Veganizm Hayvan Hakları Koruma Derneği) bu süreci engellemek istedi. Hayvanların kötü koşullarda taşındığının kanıtlanması için Çevre Bakanlığı ve polise şikayette bulundular. Dağ Medya’da Zülal Kalkandelen’in haberine göre hayvanların yüklendiği tırlar Santos Limanı’na vardığında içlerinde inceleme yapıldı ve Brezilya’daki Minerva isimli şirkete ceza kesildi. Şirket, cezayı ödedikten sonra hayvanları NADA gemisine yüklemeye başladı.

Uzun mesafeli nakliye uygulamalarının hayvan zulmünü arttırdığını savunan Fórum Nacional de Proteção e Defesa Animal adlı bir hayvan hakları grubu gemi hakkında şikayette bulundu ve mahkemenin ihtiyati tedbir kararı hayvan hakları savunucuları lehineydi. Sao Paulo’daki Yargıç Djalma Moreira Gomes canlıların ülkeden ithal edilmesini yasaklanması için NADA gemisi hakkında soruşturma başlattı. 2 Şubat tarihinde alt mahkemenin aldığı karar ile canlı hayvan ticareti yapan bu geminin hareket etmesi yasaklandı. 1 Şubat tarihinde 27 bin hayvanın ithal edilmesi için yola çıkmayı planlayan geminin mahkeme kararı nedeniyle hareket etmesinin önüne geçilmiş ve bazı hayvanların yüklenmesine de izin verilmemişti.

Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu’nun talebi doğrultusunda Santos Belediyesi Çevre Dairesi (Municipal Environment Secretary of Santos) bünyesindeki veteriner ve biyologlardan oluşan bir ekibin gemide incelemelerde bulunarak hazırladığı rapor sonucu gemide tutulan hayvanların koşullarının kötü olduğu tespit edildi. Brezilya’daki tüm yasal metinlerin bulunduğu Jusbrasil isimli sitede Yargıç Gomes’in yürüttüğü dava hakkındaki detaylara ulaşılabiliyor. Hayvanların küçük ve hijyenik olmayan ortamlarda tutulduğu, uzmanların ve biyologların hazırladığı raporda görülüyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor;

Yoğun miktarlarda ürin ve atık madde bu süre zarfı içerisinde birikmiş ve zeminde çamurlu atık ve dışkı dolu bir tabaka oluşturmuş. Bazı katlarda atıklardan kaynaklı amonyak kokusu nefes almayı güçleştirecek şekilde yoğun. Katlardan bazılarında ise fanların sürekli çalışmasından kaynaklı gürültü kirliliği de mevcut.

İncelemeler sonucunda ortaya çıkan rapor ve gemideki hayvanların tahliye edilmesine ilişkin kararda da bu durumun belgelendiğini görmek mümkün.

Hazırlanan raporda yer alan bazı fotoğraflar;




Reuters’ta yer alan habere göre Brezilya Federal Mahkemesi, Santos limanından yaklaşık 25 bin sığırın ithal edilmesini engelleyen kararı bozdu. Yasağın 5 Şubat tarihinde kaldırılmasıyla geminin Santos’tan ayrılmasına da izin verildi. Hayvan nakliyatı yapan Minerva isimli şirketin yetkilileri ise geminin limandan ayrıldığını ve Türkiye’ye yöneldiğini belirtti.

Brezilya’da geminin hareket etmesinden sonra hayvan hakları savunucularının eylemler düzenleyerek olayı protesto ettiklerini görmek mümkün

İncelemelerde bulunan biyolog Frank Alarcon’un da yayınladığı ve konu hakkında yaptığı açıklamalara da ulaşılabiliyor.

Geminin içerisinden teknik ekip tarafından kaydedilmiş görüntüler ve biyolog Alarcon’un yorumu;

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: “Gemi Türkiye’ye yanaşırsa gerekli incelemeler yapılır”
teyit.org’un ulaştığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin aktardığı bilgiye göre, yetkisi bulunan özel bir firmayla Brezilya’daki şirketin anlaştığı ancak Et ve Süt Kurumu’nun getirilen ürünlerle ilgisi olmadığı belirtildi. Gemiyle ilgili yasal süreçlerin Brezilya’da sürdüğü ve bu nedenle Türkiye’ye henüz gelmemiş bir gemi hakkında Bakanlığı ilgilendiren bir durum olmadığı ifade edildi.

Geminin Türkiye’ye gelmesi durumunda gümrükte iki aşamalı kontrollerin yapılacağını belirten yetkili açıklama şu şekilde;

İlk olarak hayvan refahına ikinci olarak ise hayvan sağlığı noktasına dikkat edilir. Hayvan refahı, hayvanların taşınırken uygun ve sağlıklı koşullarda mı getirildiğini içerirken, hayvan sağlığı kontrollerinde ise hayvanda herhangi bir hastalık var mı bu incelenir.

Hayvanların sağlıksız ya da işkence görerek, refah koşulları olmayan bir durumda getirilmesi halinde gümrük noktalarındaki veteriner hekimler ve uzmanlar tarafından incelemelerin yapılacağı ve ülke girişine izin verilmeyeceği ifade edildi.

Hayvanları getiren şirket Göktaşlar Et

Hürriyet’e konuşan Göktaşlar Et Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Göktaş da yaptığı açıklamada, mahkeme kararı nedeniyle 5 gün limanda bekletilen gemide bu süreçte hayvanların kaldığı yerlerin temizliğinin yapılamadığını ifade etti. “Oluşan gübre sadece açık denizde gemi dışına boşaltılabiliyor” demişti. Göktaş, Büyükelçiliğin devreye girdiğini söyleyerek hayvanların kötü koşullarda taşınmadığını gösteren raporları olduğunu ifade etti.

Kalkandelen: “Canlı hayvan ticareti Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara da aykırı”
Dağ Medya’ya olayla ilgili yazı yazan gazeteci ve hayvan aktivisti Zülal Kalkandelen’in teyit.org’a yaptığı açıklamada ortada iki rapor bulunduğunu ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara de canlı hayvan ticaretinin uygun olmadığını ifade etti;

Ben olayı 5 Şubat Pazartesi günü sosyal medya aracılığı ile Brezilya’daki hayvan hakları dernekleri ve aktivistlerden öğrendim. Beni bulup olanı anlattılar, tüm belgeleri ilettiler ve Türkiye’de kamuoyonu bu konuda bilgilendirmek istediklerini söyleyip yardım istediler.

Konuyu araştırmak için dava sürecini en başından izleyen birçok Brezilyalı aktivist ile konuştum. Dokümanları inceledikten sonra da skandalı önce kendi sosyal medya hesaplarımda, sonra da Dağ Medya’da yayınladığım bir yazı ile duyurdum. Hayvanlara yapılan işkence ile birlikte halk sağlığı ve çevre açısından da felakettir canlı hayvan ticareti. Öncelikle şunu belirtmek isterim; ortada iki rapor var. Birisi Santos Belediyesi’ne bağlı veteriner ve biyologların yer aldığı teknik ekibin belgeler sunduğu resmi rapor. Mahkemenin isteği üzerine verilen bu raporla geminin durdurulması kararı çıkmış. İkinci rapor ise, kendisi de hayvancılık yapan ve rüşvet ile suçlanan Brezilya Tarım Bakanı’nın, içinde hiçbir belge yer almayan ve siyasi amaçla yazılmış yazısı. Hürriyet gazetesinde yayınlanan haberde hayvanları Türkiye’ye ithal eden Göktaşlar Et, bu ikincisini rapor diye gazeteye vermiş. O haberde ilk rapor göz ardı ediliyor. Oysa gerçekleri ortaya koyan belge o. 

Canlı hayvan ticareti, Türkiye’nin de taraf olduğu Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne de aykırıdır. Daracık, havasız alanlarda, dışkı ve idrara bulanan hayvanlara yetersiz yiyecek ve su verilerek yaptırılan ve haftalarca süren bu yolculuk, çok açık bir şekilde hayvan zulmüdür. Uzmanlar, dışkı ve idrar içinde kalan hayvanların insanlar tarafından tüketilmesinin de çeşitli hastalıklara yol açacağını belirtiyor. Dolayısıyla NADA gemisi geldiğinde durumu tespit için gemiye bağımsız bir veterinerin ve uzmanların da girmesi sağlanmalıdır. Tarım Bakanlığı’nın ‘Hayvanlarda hastalık varsa biz zaten imha ederiz’ demesi çözüm değildir. Hayvanlara yapılan işkenceyi, 21. yüzyılda sürdürülen bu köle ticaretini kabul etmiyoruz ve sona ermesini istiyoruz.”

Hayvanları taşıyan NADA Brezilya’dan Mersin’e hareket ediyor

Panama bandıralı NADA adlı geminin, Brezilya’nın Santos Limanı’ndan Türkiye’ye geldiği de haberlerde yer aldı. NADA isimli gemiyi gemilerin rotalarını gösteren Marine Traffic üzerinde görmek mümkün. NADA’nın söz konusu sitede Brezilya’dan Mersin limanına doğru hareket ettiği görülebiliyor. Ayrıca geminin bilgilerinde “Livestock Carrier” yani “Canlı Hayvan Nakliye Aracı” ifadesini de görmek mümkün.


Geminin tahminen 21 Şubat tarihinde Mersin limanında olması bekleniyor, geminin şu anki konumu ise Santos Limanı.

NADA isimli geminin izlediği rotayı buradan takip edebilirsiniz:


Türkiye daha önce de Brezilya’dan hayvan ithal etmişti.

Kullanılan eski tarihli fotoğraf


Bazı haber sitelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında yer alan bir fotoğrafta dışkı içerisindeki bir hayvan görülüyor. Bu fotoğraf daha öncesinde Avustralya’dan ithal edilen hayvanların olduğu bir gemiden çekildiği iddia edilerek de paylaşılmıştı. (TEYİT.ORG)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN