Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
SHOW_BLOG

New York Times, Türkiye’den göçü inceledi: Yıkım öncesi ülkelerde görülen durum

Amerikan New York Times gazetesinin Türkiye’den yurt dışına başlayan göçe ilişkin yayınladığı haberde, söz konusu durumun tarihte yıkım geç...

Amerikan New York Times gazetesinin Türkiye’den yurt dışına başlayan göçe ilişkin yayınladığı haberde, söz konusu durumun tarihte yıkım geçiren ülkelerde görüldüğünün altı çizildi...


Haberde ‘Erdoğan’ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor’ başlığı kullanıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde ülkeyi terk edenlerin profili ‘ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf aileler’ diye anlatıldı.

Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye’ye ilişkin verilerine da haberde yer verildi. Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin varlıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetini yurt dışına aktardı.

AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan raporda bu varlıkların çoğunun Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındığı belirtildi.

Türkiye’nin varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükseldiği kaydedilen rapordaki şu ifadeler dikkat çekti: “Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.”

Ülker örnek gösterildi

Gazete varlık göçüne örnek olarak da Ülker ailesine ait Yıldız Holding’i örnek gösterdi. Haberde, Murat Ülker’in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen hareketiyle ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu belirtiliyor.

“Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı”

‘Göç toplumu değiştirme çabasının sonucu’

Gazeteye konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi Mehmet Gün, “Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiye’yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor” dedi.

KONDA araştırma şirketinin genel müdürü Bekir Ağırdır, varlık ve yetenek göçünü, “Erdoğan’ın toplumu değiştirme çabasının sonucu” olarak yorumladı.

Haberde, Türkiye’den İngiltere’ye girişimci göçüne ilişkin söyleşi ve veriler de yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin rakamlar aktarıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişinin Türkiye’den göç ettiği hatırlatıldı.


Yüzde 42,5’lik artış: 2017’de 253 bin 640 kişi Türkiye’yi terk etti
Türkiye’den göç edenlerin sayısı yüzde 42.5’lik artışla 253 bin 640 oldu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin ‘Uluslararası Göç İstatistikleri‘ni yayınladı.

TÜİK tarafından ilk kez idari kayıtlara dayalı üretilen verilere göre Türkiye’ye göç edenlerin sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 22.4 artarak 466 bin 333 kişiye yükseldi. Bunların yüzde 52.3’ünü erkek, yüzde 47.7’sini kadın nüfus oluşturdu.

Türkiye’den göç eden kişi sayısı geçen yıla (2016) göre yüzde 42.5’lik artışla 253 bin 640 olarak kayıtlara geçti. Bu nüfusun yüzde 54’ü erkekler, yüzde 46’sı kadınlar olarak belirlendi.

Göç edenlerin yaş grubu incelendiğinde, 25-29 yaşlarındakiler yüzde 12.3 ile en yüksek oranı oluştururken, bunu yüzde 11.6 ile 20-24, yüzde 10.8 ile 30-34 yaşlarındakiler izledi.

Türkiye’den göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında, en fazla göçün yüzde 15.5 ile yine 25-29 yaş grubunda olduğu görüldü. Bunu sırasıyla yüzde 14.4 ile 20-24 ve yüzde 12.3 ile 30-34 yaş grubu takip etti.

İstanbul zirvede

İstanbul, geçen yıl 166 bin 44 kişiyle en fazla göç alan il olurken, kenti 46 bin 475 kişiyle Ankara, 21 bin 888 kişiyle Antalya, 12 bin 31 kişiyle İzmir ve 11 bin 191 kişiyle Bursa izledi.

İstanbul aynı zamanda 75 bin 849 kişiyle en fazla göç veren il oldu. İstanbul’un ardından 27 bin 379 kişiyle Ankara, 15 bin 56 kişiyle Antalya, 13 bin 946 kişiyle Bursa ve 10 bin 353 kişiyle İzmir sıralandı.

Ülkeye gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 26.6 ile Irak vatandaşları alırken, bu ülkeyi yüzde 10.4’le Afganistan, yüzde 7.7’le Suriye, yüzde 5.7’le Azerbaycan ve yüzde 5.6 ile Türkmenistan takip etti.

Türkiye’den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 20.4’le yine Irak vatandaşları aldı. Bunu sırasıyla yüzde 7.5’le Azerbaycan, yüzde 6.7’le Suriye, yüzde 4.6’le Afganistan ve yüzde 4.5’le Çin izledi.


NYT: 2017’de dolar milyonerlerinin yüzde 12’si Türkiye’yi Erdoğan yüzünden terk etti
ABD’nin köklü gazetelerinden New York Times’ta yayınlanan bir makalede, Türkiyeli milyonerlerin yüzde 12’sinin ülkeyi terk ettiği yazıldı. Milyonerlerin iki gerekçesi var: “Ekonomik zorluklar ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskıcı politikaları.”...

Ruchir Sharma imzalı makalede bir ülkede ekonomi düşüşe geçtiğinde parasını ilk yurt dışına çıkaranların zenginler olduğuna dikkat çekildi: “Zenginler, paralarıyla göç etmezler. Ancak bu gerçekleştiğinde, anlayın ki o ülkede tehlike çanları çalmaya başlamıştır.”

Sharma, yapılan bir araştırmaya göre dünyada 1 milyon dolardan fazla paraya sahip 15 milyon kişi olduğunu ve bunlardan 100 binin geçen yıl ülke değiştirdiğini de yazdı.

Araştırmanın Türkiye ile bölümündeyse, parasını yurt dışına çıkaran zenginlere dair net rakamlar paylaşıldı: “2017’de Türkiye’deki milyonerlerin yüzde 12’si başka bir ülkeye yerleşti. Bu durum, Türkiye’deki ekonomik gidişatın ne kadar zor bir hale dönüştüğünün de kanıtı. Bu yılın başından itibaren de Türkler, liradan çıkarak dolar ve avro almaya devam etti ve paralarının büyük kısmını yurt dışına çıkardı.”

Rapora göre Türkiye, diğer büyük ekonomilere göre milyonerlerin parasını yurt dışına en fazla çıkardığı ülke konumunda. Türkiye’yi ise Venezüela izliyor.

Makalenin devamında şu tespitlere yer verildi: “Türkiyeli milyonerlerin, hem ekonomik zorluklar, hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskıcı politikaları nedeniyle ülkeden kaçtıkları görülüyor.” 

Hiç yorum yok