Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın: Sosyal mesafe uygulaması bu yıl sonuna kadar devam eder. Hatta 2020’yi aşabilir de. Aşı varsa verirsiniz, sosyal mesafeyi kaldırabilirsiniz ama ne zaman bulunacağı, bulunduğunda etkili olup olmayacağı da kesin değil...


Bilim Kurulu’nda yer alan halk sağlığı hekimi Prof. Dr. Levent Akın, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya koronavirüs salgınının İstanbul ve Ankara’daki seyri ve alınan tedbirlerin ne kadar süreceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul kaynaklı virüsün Muş, Bingöl gibi illere yayıldığına dikkat çeken Prof. Akın, sosyal mesafe uygulamasının ise yıl sonuna kadar sürebileceğini hatta daha da uzayabileceğini söyledi.

Prof. Akın’ın Sarıkaya’ya aktardığı notlar şöyle:

İstanbul seyri yataylaştı diyebilmemiz için birkaç gün daha zamana ihtiyacımız var, Ankara ise yokuş tırmanan kamyon gibi
Prof. Dr. Levent Akın ile dün konuştuğumda virüs salgının devam ettiğine dikkat çekti.

En küçük gevşemenin çok daha büyük sorunların yaşanmasına yol açacağını, bugüne kadar yapılanların da heba olacağını belirtip ekledi:

• İstanbul en sıkıntılı olduğumuz yer; biraz yataya doğru düzleşti, ama kesin böyle dememiz için birkaç gün daha zamana ihtiyacımız var. Ankara ise yokuş tırmanan kamyon gibi ağır yükseliyor, bu da bizi rahatlatıyor. En çok endişe ettiğimiz ise İstanbul kaynaklı virüsün yayıldığı Muş, Bingöl gibi illerimiz. Henüz oralarda ne olacağını ölçemiyoruz, çünkü 2 günde sonuç vermiyor, en az iki haftada ortaya çıkıyor, sonrasında da bir o kadar seyri sürüyor. Bu da öngörümüzü azaltıyor…

Sosyal izolasyonun gevşemesi zor
Prof. Dr. Akın, tam düze çıkılıp insanların eski yaşamına dönme zamanına ilişkin öne sürülen tarihlerle ilgili şöyle konuştu:

• Sosyal yaşama Haziran gibi dönebiliriz diyebilirim, ama bu bir tahminden öte geçmez, kesin söylemem için birçok verinin elde olması lazım.

• Salgın devam ediyor, daha uzun süre devam edecek de. Şehirlerarası otobanda karşıdan karşıya geçerken bir insanla karşılaşma olasılığınız ile Atatürk Bulvarı’ndaki aynı değil. Ne kadar çok kişiyle karşılaşırsanız, yayılma da o denli artıyor. O nedenle gevşetmeyi kontrollü yapabileceğimize, sosyal mesafeyi ne denli koruyacağımıza da bağlı…

• Sosyal mesafe uygulaması bu yıl sonuna kadar devam eder. Hatta 2020’yi aşabilir de… Aşı varsa verirsiniz, sosyal mesafeyi kaldırabilirsiniz ama ne zaman bulunacağı, bulunduğunda etkili olup olmayacağı da kesin değil ki!… Hem özel ilacınız yok hem de aşınız yok. Tedaviniz bile net değil, deneme yanılmayla çözüm üretiyoruz. Onun için en iyi korunma ve tek çözüm aracı sosyal mesafe…

Doktorlar kadar etkili ve önemli!

• Evde uzun süredir tecritte kalan 65 yaş üstü kesimin sokağa çıkması için de erken. Biliyorum çok sıkıldılar ama unutulmasın ki bugün bir başarı varsa bunda 65 yaş üstündekilerin katkısı da biz doktorlar etkili oldu.

Prof. Dr. Levent Akın, Türkiye’nin İspanya ve İtalya’dan farklılık göstermesinin gerisinde de izolasyona tam bağlılığın yattığını belirtip devam etti:

“Bu sadece kendilerinin sağlığına değil, ülkeye de büyük katkı sağladı…”

İnsanların çoklu temasına yol açacak her türlü aktiviteden uzak durulması gerektiğinin altını da birkaç kez çizme gereği duydu…

• Şurası net ki bu belanın tamamen tükenmesi bugünden yarına olmayacak.

• Hastalanıp iyileşenin bir daha hastalanmayacağının da garantisi verilemeyecek.

• O nedenle yakın gelecekte eski sosyal yaşama dönüleceğine ilişkin verilen mesajlara dikkat etmek gerekiyor.

• Çünkü onun yaratacağı umut kırılması çok daha büyük toplumsal sorunlara yol açar…
Daha yeni Daha eski