HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

13. Gün: Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 13. güne girildi. Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen müzakerelerin üçüncü turu sona erdi...


Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 13. güne girildi. Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen müzakerelerin üçüncü turu sona erdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada ateşkesin sağlanması için yoğun çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.

Rusya ve Ukrayna dün akşam saatlerinde müzakerelerin üçüncü türünü gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Ukrayna tarafından yapılan açıklamada “Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunulduğu” ifade edildi. 

Rusya ise bugün 10.00’dan itibaren geçerli olacak olan Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan etti.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 8 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

17.24: Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda siren sesleri yerine bu kez “Kiev’im Benim” şarkısı çaldı.

16.53: Sumi'den insani koridor üzerinden 723 kişi tahliye edildi.

16.38: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vatandaşları ve işletmeleri destekleme amacıyla geliştirilen sosyoekonomik önlem paketini imzaladı.

16.33: ABD'li Demokrat Delaware Senatörü Chris Coons, CNN'e yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayabileceğini öne sürdü.

14.52: NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna saldırısının insani etkisinin yıkıcı olduğunu söyledi.

Stoltenberg, durumun kontrolden çıkabileceğini belirterek, "Çatışmanın tırmanıp Ukrayna dışına yayılmaması sorumluluğumuz var" ifadelerini kullandı ve tüm müttefik bölgelerinin her santimini koruyacaklarını ve savunacaklarını söyledi.

13.55: Türkiye'deki Ukrayna Konsolosluğu, ateşkesin ihlal edildiğini belirterek, Rus askerlerinin Zaporijjya'dan Mariupol'a uzanan insani koridoru bombaladığını söyledi.

13.20: İrlanda’nın Moskova Büyükelçisi, Rus Dışişleri’ne çağrıldı.

Dublin’deki Rusya Büyükelçiliği binasına kamyonla girilmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Moskova’nın protestosunu iletmek için İrlanda’nın Moskova Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

13.13: Arnavutluk'un başkenti Tiran, Rusya ve Ukrayna büyükelçiliklerinin bulunduğu caddenin adını "Özgür Ukrayna" olarak değiştirdi.

13.05: Hollanda’da Sputnik ve RT’nin internet sitelerine erişim engellendi.

12.57: Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçenlerin sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

12.43: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,su kesintisi nedeniyle susuz kalan bir çocuğun Mariupol'de yaşamını yitirdiğini söyledi.

12.25: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-7 Mart tarihleri arasında12 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

11.45: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,  Kırım ve Donbas'ın tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi.

11.17: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna konusunda Rusya ve halkına saygı gösterilmesi gerektiğini, zira Moskova'nın katılımı olmadan uzun vadeli bir barışın mümkün olmadığını kaydetti.

10.16: Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya savaş jetleri sağlamayı seçerse Polonya'yı destekleyeceğini söyledi.

10.13: Ukrayna'nın Sumy şehri insani koridorun açılmasıyla insanlar bugün TSİ 11.00'de otobüslerle ayrılmaya başlayacak.

10.05: Polonya sınır muhafızları, 24 Şubat'tan beri Ukrayna'dan 1,2 milyonun üzerinde insanın Polonya'ya giriş yaptığını söyledi. 

10.04: Rusya'ya yaptırımlar sürerken Batı'da nikel fiyatları yüzde 100'ün üzerinde yükseldi.

10.00: Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

09.10: Rus güçlerinin ilerleme hızının belirgin bir biçimde düştüğünü söyleyen Ukrayna ordusu, "İşgalcilerin morali bozuldu ve giderek daha fazla askeri çatışmada uluslararası insani hukuku ihlal edecek eylemlere başvuruyorlar" dedi.

02.40: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sonuç elde edilene kadar Rusya ile müzakerelere devam edeceklerini belirtti.

02.11: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri eylemlerde zorunlu askerlik yapanların yer almadığını belirterek, "Yedekte olan askerler de ek olarak çağrılmayacak" dedi.

01.42: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini kaydetti.

01.19: ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kimseyi dinlemediğini belirterek, “Dünyanın (Ukrayna'da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek” dedi.

00.06: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.


00.03: Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Avrupalı siyasilerin, Rusya'yı Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamaya ittiklerini iddia etti. Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret etti. Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğal gaz akışını kesebileceklerini belirten

Novak, “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar” ifadelerini kullandı. Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz sevk ediyor. (CUMHURİYET - T24)

Business News