HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Emek bizim söz bizim, sağlık hepimizin. Gelin birlikte değiştirelim!"

Yurtdışında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği'nden sicil belgesi isteyen hekimlerin sayısı her geçen yıl artıyor. 2021 yılında 14...


Yurtdışında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği'nden sicil belgesi isteyen hekimlerin sayısı her geçen yıl artıyor. 2021 yılında 1405 hekim yurtdışına çıkmıştı. Bu yıl sayının çok daha fazla olması bekleniyor.

Son yıllarda binlerce doktor Türkiye'deki kötü çalışma koşulları ve sağlık sektöründe çözülmeyen problemler nedeniyle farklı ülkelere göç etti. Yurtdışında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği'nden sicil belgesi isteyen hekimlerin sayısı her geçen yıl artıyor. 2021 yılında 1405 hekim yurtdışına çıkmıştı. Bu yıl sayının çok daha fazla olması bekleniyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, TTB'den günlük ortalama 7 hekimin yurtdışına çıkmak için sicil belgesi aldığını söyledi:

"Bu sayı 2022 Mart ayında 213 ile rekor kırdı. Nisan ayında bu sayı 214 oldu. Geçtiğimiz yıl 1405 hekim yurtdışına çıkmıştı. Yıl sonunda 2500 olması bekleniyor. Bunların yüzde 55’i uzman hekim. Bu sayılar sadece yurtdışına göç edenler. Özel sektöre geçenleri sayamıyoruz. O sayıyı sadece Sağlık Bakanlığı biliyor.”

Sahil kesimlerinde durum daha kötü

Sahil kesimlerinde çok daha fazla hekimin istifa etmeye başladığını söyleyen Bulut, bu durumun nedenini şöyle açıklıyor:

"Rotasyon ile görevlendirilen hekim arkadaşların gidecekleri yerde konaklama imkanları yok. Konaklama ücretleri çok pahalı. İnsanlar belirli bir yaşa geldiklerinde sahil kesimlerine gitmek isterlerdi. Şimdi bir telefon mesajı ile görevlendiriliyor. Eskiden kamu yerleri mevcuttu. Onlar da satıldığı için gecelik 500 TL konaklama ücreti ödeyemiyorlar."

"Parçalanmış yüzlerce doktor ailesi var"

Hekimlerin içinde bulunduğu birçok zor durum olduğunu aktaran Bulut, şöyle devam etti:

"Hekimler üç aylığına görevlendiriliyor. Bir-iki günlük değil. Aileler parçalanıyor. Eşi Adana’da kendisi İstanbul’da görevlendiriliyor. Aile bizi Adana’da birleştirin diyor, Kütahya öneri olarak sunuluyor. Sağlık Bakanlığı hekimleri köle olarak görüyor. Bu son derece hatalı bir tutum. Parçalanmış yüzlerce doktor ailesi var. Bize her gün hekim arkadaşlarımızdan telefonlar geliyor.”

Erdoğan doktorlara seslenmişti

Erdoğan, Mart ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda kadın muhtarlar ile bir araya gelmişti. Bu buluşmada Erdoğan doktorlara, "Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz" demişti. Erdoğan’ın bu sözlerine, Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere birçok hekim, siyasetçi ve ünlü isim sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar ile tepki göstermişti. 

29 Mayıs’ta Ankara’da miting

Hekimler, özlük haklarından sağlıkta şiddete, kötü çalışma koşullarından yurtdışına göçe kadar sorunlarını gündeme taşımak için 29 Mayıs Pazar günü Ankara’da “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” başlıklı mitingde buluşacak. 


TTB’den 29 Mayıs mitingine çağrı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Emek bizim, söz bizim; sağlık hepimizin” diyerek 29 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

TTB, 29 Mayıs'ta düzenleyeceği mitinge ilişkin açıklama yaptı. TTB Merkez Konseyi üyesi Kazım Doğan Eroğulları, sağlık sisteminde katlanarak devam eden sorunlara dikkat çekerek, mevcut sağlık politikalarını eleştirdi.

Eroğulları açıklamada şunları kaydetti:

"Hastane kapısında kuyruk dönemi bitti diyenler; üç aydan önce randevu alınmadığını ve artık kuyrukların telefon başındaki sanal kuyruklara dönüştüğünü gayet iyi bilmektedir. Muayene olacaklar, ameliyat sırası bekleyenler ya evlerinde kaderine ya da özel hastanelerin insafına mahkum edilmektedir."

"Gelin birlikte değiştirelim"

"Sağlıkta devrim yarattık diye övünenler, yurttaşlara 5 dakikada muayeneyi reva görmüştür," diyen Eroğulları, şöyle devam etti:

"Sağlığı piyasalaştıran anlayış; hastalık üreten, toplumu yok sayan sağlık politikaları ile daha çok hastalanmış toplum ve daha çok tükenen hekim kitlesi yaratmaktadır. Emeğimiz, mesleğimiz ve toplumun sağlık hakkı için yaptığımız eylemlerin iktidar üzerinde oluşturduğu baskı; vaatler ve oyalamalarla geçiştirildi, hâlâ da geçiştirilmeye çalışılıyor.

"Haklarımızı alabilmenin yolunun hep birlikte, yılmadan mücadele etmekten geçtiğini iyi biliyoruz. Gelin birlikte değiştirelim. 'Emek bizim söz bizim, sağlık hepimizin' mitinginde buluşalım."

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise "Yurttaşları, beyaz yürüyüşümüzle emeğimize, sözümüze davet ediyoruz. Şiddetin verileri üzerinden yoğunlaşmadan, sağlıkta şiddet yasası tek başına yeterli olamaz. Beyaz yürüyüşümüz hekimlerin haklarını alıncaya dek devam edecek," dedi. (BİANET)

Business News