HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Saraylar Saltanatlar Çöker / Kan Susar Bir Gün / Zulüm Biter" (VİDEO)

Ülkeyi 17 yıldır fiili bir hanedan rejimi ile yöneten Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaska, aylardır yaşam pahalılığına ve hanedan yönetimine k...


Ülkeyi 17 yıldır fiili bir hanedan rejimi ile yöneten Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaska, aylardır yaşam pahalılığına ve hanedan yönetimine karşı isyanda olan halkın başkanlık sarayını kuşatması üzerine kaçtı. Eylemciler daha sonra girip içeriden görüntüler paylaştıkları sarayı yaktı...

Enerji krizi ve yaşam pahalılığının büyüttüğü öfke ile aylardır sokak protestoları düzenleyip, ülkeyi 17 yıldır fiili bir hanedan rejimi ile yöneten Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaska’nın koltuğunu sallayan Sri Lanka halkı sonunda başkanlık sarayını bastı.


Gotabaya Rajapaksa ise isyan eden yığınların çevrelediği hükümet binasını terk etti. Daha sonra halk başkanlık sarayına girdi. Halkın başkanlık sarayında havuza girerken çekilmiş görüntüleri sosyal medyaya düştü.

AFP haber ajansının haberine göre bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Devlet Başkanı Rajapaksa’nın hükümet binasını terk ettiği ve nerde olduğunun bilinmediğini aktardı.

Aynı yetkili, “Devlet Başkanı şu an güvenli bir yerde, bir askeri birlik tarafından korunuyor. Kendisi hala bu ülkenin Devlet Başkanı” dedi.

Sri Lanka İçişleri Bakanlığı, olaylar sonrası güvenlik kabinesini acil toplantıya çağırdı.


Başbakanlık konutu yakıldı

Göstericiler daha sonra başbakan Ranil Wickremesinghe’nin makamına giderek burayı da ateşe verdi. Wickremesinghe konutunun basılmasının ardından istifa etmeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

En son perşembe günü Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıklamıştı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa da geçen hafta ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Ülkede enerji krizi ve yaşam pahalılığı ile tetiklenen protestolar nisan ayından beri sürüyordu. (Sendika.Org, Euronews, AFP, BBC)

Business News