Kartonsan grevi 33. gününde devam ederken işveren Selüloz-İş'e gönderdiği yazıda fabrika önünde sürdürülen direnişin hukuksuz olduğunu ve çadırların kaldırılması gerektiğini ifade etti. İşçiler ise "Hakkımızı alana kadar hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.
Kocaeli Başiskele’de bulunan Kartonsan’daki grev, 33. gününde devam ediyor. Fabrika önünde işçiler ve Selüloz-İş temsilcilerinin bulunduğu grev alanı, işveren tarafından “hukuksuz” olarak gösterilmeye çalışılıyor. İşveren Selüloz-İş’e gönderdiği yazıda fabrika önünde sürdürülen direnişin hukuksuz olduğunu, mevzuata göre işçilerin fabrikaya gelmemesi gerektiğini ifade etti.
Fabrika önündeki direniş alanında bulunan çadırların servislerin çalışmasına engel olduğunu iddia eden işveren çadırların kaldırılmasını istedi.
İşçiler sosyal medyada dilekçeyi şu notla paylaştı:
"Kartonsan işvereni sendikamıza gönderdiği yazıyla grevimizi yürüttüğümüz alandaki eylemimizin hukuka aykırı olduğunu ve çadırları kaldırmamızı istiyormuş. Burada hukuka aykırı tek eylem sizin bizleri sefalet ücretine mahkum etmenizdir. Hakkımızı alana kadar hiçbir yere gitmiyoruz."
Ne olmuştu?
Kartonsan’da son yapılan toplu sözleşme Eylül 2022’de sona erdi. Ancak bu sürecin öncesinde Mart 2022’de altı aylık enflasyon farkı olan yüzde 42 oranında ara zam talep etti. İşveren bu ara zammı vermeyi reddetti. Mayısta işçiler ara zam talebiyle iş bırakınca 8 aylık enflasyon farkı olan yüzde 60 oranındaki ara zam maaşlara yansıdı.
Temmuz ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde sendikanın talebi sözleşmeleri altı aylık yapmak. Ancak işveren ısrarla yıllık zam teklif etti. İlerleyen görüşmelerde işveren yüzde 90 oranında zam önerdi ancak öncesinde yapmak zorunda kaldığı yüzde 60’lık zam da bunun içindeydi. İşçilerin talep ettiği yüzde 150 oranındaki (yine yüzde 60’lık zam dahil edilerek yapılan bir öneri) zam kabul edilmeyince greve gidildi. (SENDİKA.ORG)